Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Bolivia

De Boliviaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Bolivia.

Update: 19 juni 2020, 20:08

Wat is het reisadvies van Bolivia?

Het aantal corona besmettingen neemt snel toe. De gezondheidszorg is zwaar overbelast en de kwaliteit van de zorg is over het algemeen niet goed. De mogelijkheden voor inreis en uitreis zijn beperkt. Binnenlands reizen is slechts zeer beperkt mogelijk. Met regelmaat is er sociale onrust, op meerdere plaatsen in het land, zowel vanwege de grote sociaaleconomische consequenties van de quarantaine en pandemie, als vanwege de aanstaande verkiezingen.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

De landsgrenzen zijn sinds 21 maart gesloten (zowel over land als door de lucht). Bolivia heeft op 17 maart de noodtoestand uitgeroepen. Sinds 15 juni geldt er een ‘dynamische quarantaine’, met bevoegdheden voor departementen en gemeenten om maatregelen meer of minder te versoepelen. In Santa Cruz nog strenge maatregelen tot 15 juni, maar uitgaansverbod wordt nauwelijks nog gehandhaafd. In La Paz werd het beleid eerder versoepeld en mochten mensen tussen 7:00 en 18:00 naar het werk en met de auto (tot 3 personen) en er is weer (aangepast) openbaar vervoer. Mogelijk wordt het beleid per 23 juni weer aangescherpt. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet naleven van de voorschriften.

Ik ben nu in Bolivia of maak een tussenstop in Bolivia. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er gaan met enige regelmaat vluchten naar Madrid (Spanje) en naar Sao Paulo (Brazilië, van daaruit paar KLM vluchten per week naar Amsterdam). Neem contact op met de ambassade indien u Bolivia wilt verlaten (lim-ca@minbuza.nl), want lang niet alle door reisbureaus in Bolivia geadverteerde vluchten zijn bevestigd en er zijn tal van beperkingen om rekening mee te houden, zowel in Bolivia als in transitlanden.

Ik woon in Bolivia. Kan ik daar nog terug naar toe?

Neem contact op met de ambassade van Bolivia. De Boliviaanse overheid organiseert met enige regelmaat repatriëringsvluchten vanuit Europa.

Wat moet ik doen als ik nog in Bolivia ben?

Blijf op de hoogte van het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet naleven van de voorschriften. Zie ook de adviezen van de Nederlandse overheid om besmetting met corona te vermijden.

Gaat er nog vliegverkeer naar Bolivia?

Sinds 21 maart zijn er geen reguliere (inter)nationale vluchten meer. Met regelmaat staat de regering vluchten toe. Neem contact op met de ambassade voor meer informatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Bolivia wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.