Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Bolivia

De Boliviaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Bolivia.

Laatste update: 23 maart 2020 11:45

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies van Bolivia?

Rood. Geen inreis en uitreis meer mogelijk.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Landsgrenzen zijn sinds 21 maart gesloten (zowel over land als door de lucht). Bolivia heeft op 17 maart de noodtoestand uitgeroepen. Vanaf zondag 22 maart dient iedereen verplicht in zelf-quarantaine te gaan voor een periode van 14 dagen. Voor u betekent dit dat u verplicht bent in uw hotel te blijven. Gedurende deze periode mag 1 persoon per huishouden 1 keer per dag boodschappen doen. Supermarkten zijn ’s ochtends geopend. Apotheken en ziekenhuizen zijn normaal geopend. Er is een avondklok van 17:00-5:00.

Binnenlands vervoer is niet meer mogelijk (noch over de weg noch per vliegtuig).Toeristenvisa blijven geldig gedurende de duur van de crisis. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet naleven van de voorschriften.

Ik ben nu in Bolivia of maak een tussenstop in Bolivia. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nee. Neem contact op met uw reisorganisatie, vervoers- of luchtvaartmaatschappij en zoek naar mogelijkheden voor passend verblijf om te blijven.

Ik woon in Bolivia. Kan ik daar nog terug naar toe?

Nee, landsgrenzen zijn dicht. Over land kunnen alleen Bolivianen nog binnen komen.

Wat moet ik doen als ik nog in Bolivia ben?

De verplichte quarantaine periode zo goed mogelijk door proberen te komen. Probeer op de hoogte te blijven van het lokale nieuws om de laatste ontwikkelingen te volgen en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet naleven van de voorschriften.

Daarnaast is het belangrijk dat u de voorzorgsmaatregelen in acht neemt om de kans op besmetting met het corona-virus te verkleinen. De capaciteit en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Bolivia is beperkt. Zie ook adviezen Nederlandse overheid om besmetting met corona te proberen te vermijden. Indien u zich registreert via een mail naar lim-ca@minbuza.nl houdt de ambassade u op de hoogte van nieuws dat van belang is voor gestrande Nederlanders.

Gaat er nog vliegverkeer naar Bolivia?

Sinds 21 maart zijn er geen (inter)nationale vluchten meer.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Bolivia wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.