Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Belize

De overheid in Belize neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Belize.

Update: 21 maart 2020 - 11:50

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Belize?

Reis niet meer naar Belize. Er zijn strenge reisrestricties. Belize laat geen reizigers afkomstig uit EU landen toe. Op maandag 23 maart sluit het internationale vliegveld Philip S.W. Goldson, nadat de laatste vlucht is vertrokken.

Bijeenkomsten van meer dan 25 mensen zijn verboden. Grensverkeer over land is beperkt mogelijk. Vanaf zaterdag middernacht kunnen alleen inwoners van Belize het land in. Nederlandse toeristen kunnen via Chetumal nog wel het land verlaten. Vanaf daar kunt u via Mexico Stad naar Europa vliegen.

Ik ben nu in Belize of maak een tussenstop in Belize. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Verblijft u in Belize en wilt u terug naar Nederland? Er gaan momenteel alleen nog vluchten naar de VS en Mexico:

Via Mexico:

  • U kunt tot en met 23 maart per vliegtuig naar verschillende vliegvelden in Mexico vliegen Daarna sluit de luchthaven.
  • U kunt over de weg naar Chetumal in Mexico reizen.
  • Eenmaal in Mexico kunt u via Mexico-Stad terugvliegen naar Nederland.

Via de VS:

  • U kunt tot en met 23 maart per vliegtuig naar de VS vertrekken. Daarna sluit de luchthaven. Let op! Er zijn reisrestricties.  Als u de afgelopen 14 dagen in EU-landen bent geweest, mag u niet naar de VS reizen. Reist u naar de VS, let er dan op dat u een geldig ESTA-inreisdocument heeft. Dit kunt u aanvragen via de deze website: https://esta.cbp.dhs.gov/estaStatus.

Neemt u contact op met uw reisorganisatie of vliegmaatschappij. Het liefst online. Lukt dat niet, dan telefonisch.

Ik woon in Belize. Kan ik daar nog terug naar toe?

Er gelden inreisbeperkingen. Belize laat geen reizigers afkomstig uit EU-landen meer toe. Er gaat nog maar zeer beperkt vliegverkeer naar Belize. Neem contact op met uw reisorganisatie of vliegmaatschappij voor meer informatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Belize wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.