Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Bangladesh

De overheid in Banglasdesh neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Bangladesh.

Update: 25 mei 2020, 09.55

Wat is de actuele situatie in Bangladesh?

Overheid heeft de periode van 'nationwide holidays' verlengd tot en met 30 mei 2020. Een aantal restricties zijn verlicht of opgeheven. Zo zijn winkels weer beperkt open, zijn de moskeeën open, en kunnen kleine bedrijven weer zaken doen. Van 20:00 tot 06:00 wordt iedereen geacht binnen te blijven.  

Ik ben nu in Bangladesh. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Uitreismogelijkheden zijn zeer beperkt. Alle buitenlandse (commerciële) vluchten, behalve van en naar China, zijn tot en met 30 mei 2020 opgeschort. Ook binnenlandse vluchten zijn tot en met 30 mei 2020 opgeschort.

De enige mogelijkheid voor Nederlanders om het land te verlaten is met een eventueel door een ander land georganiseerde repatriëringsvlucht.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wat te doen wanneer mijn vlucht naar Nederland wordt geannuleerd?

Uitreismogelijkheden zijn zeer beperkt. Alle buitenlandse (commerciële) vluchten, behalve van en naar China, zijn tot en met 30 mei 2020 opgeschort. Ook binnenlandse vluchten zijn tot en met 30 mei 2020 opgeschort.

De enige mogelijkheid voor Nederlanders om het land te verlaten is met een eventueel door een ander land georganiseerde repatriëringsvlucht. Vooralsnog zijn er geen repatriëringsvluchten naar Europa voorzien. 

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Bangladesh. Kan ik daar nog terug naar toe?

On-arrival visas voor Bangladesh worden tot nader order niet afgegeven.

Buitenlanders met een geldig visum, of die een visum aanvragen, worden geacht een medische verklaring (met Engelstalige vertaling) te overleggen die maximaal 72 uur voor aanvang van vertrek moet zijn verkregen en waarin wordt aangegeven dat betreffende reiziger 'COVID-19 Negative' is. De reiziger moet deze verklaring overleggen bij aankomst in Bangladesh.

Reizigers die uit een land komen waar het coronavirus is geconstateerd worden geacht na aankomst in Bangladesh 2 weken in quarantaine te gaan. Gezondheidsmedewerkers beslissen bij aankomst of quarantaine thuis kan plaatsvinden (self-quarantine) of in een door de overheid aangewezen faciliteit. Zij die onder zelfquarantaine zijn gesteld kunnen door instanties worden gecontroleerd of de quarantaine strikt wordt nageleefd. 

Meer informatie over de maatregelen staat in de brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangladesh.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Bangladesh wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.