Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Bangladesh

De overheid in Banglasdesh neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Bangladesh.

Update: 29 juli 2020, 18:15

Wat is de actuele situatie in Bangladesh?

  • Het dragen van een mondkapje en social distancing buitenshuis is verplicht.
  • Er is een avodklok ingesteld tussen 22:00 uur en 05:00 uur (met uitzondering voor medische diensten, werk of het kopen van medicatie).
  • Winkels zijn open tot 19:00 uur

Verplichte Covid-test voor buitenlanders
Buitenlanders met een geldig visum dienen binnen een periode van 72 uur voor aanvang van de vlucht een medisch attest (met Engelse vertaling) te verkrijgen, waaruit blijkt dat hij/zij COVID19-negatief is. Dit medisch attest moet worden ingediend bij aankomst op het punt van binnenkomst in Bangladesh.

Bij aankomst in Bangladesh worden alle reizigers voorzien van een gezondheidsinformatiekaart en wordt een temperatuuronderzoek uitgevoerd.

Met ingang van 26 juli moeten alle reizigers die vanaf een luchthaven in Bangladesh vertrekken een COVID19-negatief medische test kunnen tonen.

Ik ben nu in Bangladesh. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De regering van Bangladesh heeft toestemming gegeven voor de hervatting van een aantal beperkte internationale commerciële vluchten, waaronder Biman, Qatar Airways, Emirates en Turkish Airlines. Reizigers kunnen rechtstreeks met de luchtvaartmaatschappijen contact opnemen om een ticket te boeken.

Binnenlandse vluchten zijn weer op beperkte schaal hervat.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Bangladesh. Kan ik daar nog terug naar toe?

On-arrival visas voor Bangladesh worden alleen afgegeven voor buitenlandse investeerders en zakenlieden.

Medische verklaring
Buitenlanders met een geldig visum dienen binnen een periode van 72 uur voor aanvang van de vlucht een medisch attest (met Engelse vertaling) te verkrijgen waarin wordt aangegeven dat betreffende reiziger “PCR based COVID-19 negative” is. Dit medisch attest moet worden ingediend bij aankomst op het punt van binnenkomst in Bangladesh.

Quarantaine
Reizigers die uit een land komen waar het coronavirus is geconstateerd moeten na aankomst in Bangladesh twee weken in quarantaine. Gezondheidsmedewerkers beslissen bij aankomst of quarantaine thuis kan plaatsvinden (self-quarantine) of in een door de overheid aangewezen faciliteit. Zij die onder zelfquarantaine zijn gesteld kunnen door instanties worden gecontroleerd of de quarantaine strikt wordt nageleefd. 

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Bangladesh wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.