Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Azerbeidzjan

De Azerbeidzjaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Azerbeidzjan.

Update: 27 maart 2020 - 13:27

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Lees de veelgestelde vragen over bijzondere bijstand buitenland.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies voor Azerbeidzjan aangepast?

De Azerbeidzjaanse overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Azerbeidzjaanse autoriteiten laten geen onderdanen meer toe van China en Iran. Meer reisrestricties zijn opgelegd, zie voor een overzicht: https://azerbaijan.travel/covid-19-en.

Zie verder de adviezen die Azerbeidzjan aan eigen onderdanen geeft op de corona-pagina van de overheid.

Ik ben nu in Azerbeidzjan of maak een tussenstop in Azerbeidzjan, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nederlanders die al in Azerbeidzjan zijn, kunnen terugreizen. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor de mogelijkheden. Veel luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten. Zie verder onder het kopje vliegverkeer.

Ik woon in Azerbeidzjan, kan ik daar nog terug naar toe?

U kunt terug naar Azerbeidzjan. Houd rekening met de inreisbeperkingen en quarantaine maatregelen die de Azerbeidzjaanse autoriteiten hebben getroffen. De grensautoriteiten en alle binnenkomende passagiers worden vanaf vandaag 14 dagen in quarantaine geplaats in een door de staat gecontroleerde faciliteit.

Gaat er nog vliegverkeer naar Azerbeidzjan?

Ja, maar heel beperkt en incidenteel. De nationale luchtvaartmaatschappij AZAL geeft informatie over vluchten op https://www.azal.az/en/offer/545.  Veranderingen worden ook opgenomen in het reisoverzicht op speciaal voor de coronacrisis ingerichte webpagina https://azerbaijan.travel/covid-19-en.

Kan ik over land reizen naar Azerbeidzjan?

Nee. Met ingang van 14 maart zijn de landsgrenzen tussen Azerbeidzjan en Georgië voor een periode van 10 dagen gesloten en de grenzen tussen Azerbeidzjan en Iran zijn tot nader order gesloten, evenals de grens met Turkije sinds 15 maart.

Ik heb een ticket geboekt naar Azerbeidzjan. Kan ik nog afreizen?

U kunt nog reizen. Het Nederlands reisadvies is bijgesteld van 'geel' naar 'oranje'. Dit betekent dat het advies is om alleen noodzakelijke reizen naar Azerbeidzjan te ondernemen. Ook heeft de Nederlandse regering alle niet noodzakelijke reizen naar het buitenland afgeraden. Houd er rekening mee dat nieuwe maatregelen kunnen worden genomen die in- en uitreizen van Azerbeidzjan kunnen beperken. Kijk voor meer informatie op de website: https://azerbaijan.travel/covid-19-en.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Azerbeidzjan wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.