Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Australië

De overheid in Australië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Australië.

Update: 1 juni 2020, 11:30

Ik ben nu in Australië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Landen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo ook Australië. Zo is een aantal grenzen tussen staten nog steeds gesloten en blijven er vooralsnog restricties aan rondreizen en je bewegen buiten de deur.

Het is nog mogelijk om Australië te verlaten per commerciële vlucht. Informeer naar de mogelijkheden bij uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij.

Neem ook contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Het reisadvies om alleen naar Australië te reizen indien strikt noodzakelijk (code oranje), kan namelijk gevolgen hebben voor de dekking van uw (reis)verzekering. Lees meer informatie over vertrek uit Australië op de website van het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Gaat u vliegen? Wees ruim op tijd op de luchthaven. Rijen zijn ongebruikelijk lang. Aangepaste procedures vragen veel tijd.

Is het maken van een tussenstop in Australië nog mogelijk?

Het is mogelijk om een tussenstop te maken wanneer u binnen 8 uur een aansluitende vlucht heeft en de transit area op de luchthaven niet verlaat.

Wanneer u géén aansluitende vlucht heeft en u van de luchthaven af gaat, wordt op uitzonderingsbasis toestemming gegeven voor een internationale transit via Australië. De procedure kost gewoonlijk twee dagen en de beslissingsbevoegdheid ligt bij de lokale douaneautoriteiten. Succes is niet gegarandeerd. Indien u hulp nodig heeft van het consulaat-generaal Sydney dan kunt u contact opnemen  via SYD-CA@minbuza.nl.

Lees meer informatie over tussenstops in Australië op de website van het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ik ben in Nederland en wil naar Australië reizen. Is dat nog mogelijk?

Vanaf 20 maart, 9 uur 's avonds AEDT (Sydney tijd), mogen alleen nog Australische burgers, ingezetenen en hun directe familie naar Australië reizen. Iedereen die in Australië aankomt moet ter plekke 14 dagen in quarantaine in een hotel. 

Alleen op verzoek en in zeer speciale gevallen kan de Australische Border Force hiervoor een uitzondering afgeven.

Ik ben in Australië en moet naar een luchthaven in een andere stad of deelstaat. Is dat nog mogelijk?

De deelstaten Queensland, Western Australia, South Australia en Tasmanië hebben hun binnengrenzen gesloten voor niet-essentiële reizigers. Reizigers die toch naar deze deelstaten reizen moeten 14 dagen in quarantaine. Tasmanië heeft daarnaast alle niet-ingezetenen opgedragen om de deelstaat te verlaten.

De deelstaten New South Wales (Sydney) en Victoria (Melbourne) hebben niet zulke maatregelen afgekondigd. De luchthavens van Sydney en Melbourne zijn dus nog altijd bereikbaar voor binnenlands (vlieg)verkeer. 

Voor een overzicht van restricties per deelstaat lees de informatie van het Australische Health Department.

Ik ben een Nederlandse student in Australië, wat moet ik doen?

De Australische overheid komt buitenlandse studenten tegemoet. De overheid kijkt bijvoorbeeld naar een versoepelde visumregeling voor buitenlandse studenten.
Hieronder vind je een overzicht van handige websites:

Kijk ook op:

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Australië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

U kunt op die manier op de hoogte worden gehouden van belangrijke ontwikkelingen (bijv. aanpassing van het reisadvies, extra informatie over eventuele reismogelijkheden indien lokaal vluchtverkeer beperkt is).

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

* Nederlandstalige informatie van de Australische regering

Verblijft u in Australie, raadpleeg dan ook de Nederlandstalige informatie van de Australische regering over het Coronavirus.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.