Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Australië

De overheid in Australië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Australië.

Update: 21 maart 2020 21.50 uur

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Ik ben nu in Australië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is. Het is mogelijk om Australië te verlaten. Informeer naar de mogelijkheden bij uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij /luchtvaartmaatschappij.

Neem ook contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Het reisadvies om alleen naar Australië te reizen indien strikt noodzakelijk (code oranje), kan namelijk gevolgen hebben voor de dekking van uw (reis) verzekering.

Is vertrek niet mogelijk, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf in Australië.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Is het maken van een tussenstop in Australië nog mogelijk?

De premier van Australië heeft toestemming gegeven voor een transitvenster van 72 uur vanaf zaterdagmiddag 21 maart 2020 AEDST. Hierdoor kunnen Europese reizigers die momenteel in Nieuw-Zeeland zijn, via Australische luchthavens doorreizen naar Europa. Dit is geen permanente vrijstelling, maar bedoeld om de Europese terugkeer naar Europa mogelijk te maken.

De transit moet op dezelfde dag zijn en reizigers moeten in de transitzone blijven. Reizigers die de afgelopen 14 dagen in China, Korea, Iran of Italië zijn geweest zijn hiervan uitgesloten.

Ik woon in Australië. Kan ik nog terugkeren?

Vanaf 20 maart, 9 uur 's avonds AEDT (Sydney tijd), mogen alleen nog Australische burgers, ingezetenen en hun directe familie naar Australië reizen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Australië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.