Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Aruba

Veel overheden nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen voor Aruba. Lees ook het reisadvies voor Aruba.

Laatste update: 29 maart 2020 - 20:17

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Ik ben met vakantie op Aruba, moet ik mijn vakantie afbreken en kan ik nog terugkeren naar Nederland?

Het luchtruim is voor 14 dagen gesloten voor inkomende vluchten vanuit Nederland. Op dit moment kunnen vakanties worden voortgezet. Houd u hierover contact met uw luchtvaartmaatschappij en / of reisorganisatie en houd de lokale berichtgeving in de gaten.

Kijk op http://www.gobierno.aw

Kan ik nog naar de andere eilanden en in de regio reizen?

Het luchtruim van Aruba is vanaf 15 maart tot en met 31 maart gesloten voor inkomende vluchten uit Europa. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Houd de lokale berichtgeving in de gaten en neem contact op met de airline.

Ik loop stage / werk tijdelijk op het eiland, kan ik hier veilig blijven?

Nederlanders die hier tijdelijk verblijven kunnen op Aruba blijven. Dit is een persoonlijke afweging. Hou er rekening mee dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en dat mogelijk meer reisbeperkingen (wereldwijd) in werking kunnen treden.

Ik ben ziek, wat moet ik doen?

Ga NIET naar de huisarts, bel het speciale nummer van de Dienst Volksgezondheid Aruba is (+297) 280 0101. Ook kunt u een lokale huisartsenpost bellen.

Ik ben ziek, maar mijn gezinsleden (nog) niet, wat moet ik doen?

Ga NIET naar de huisarts, maar bel het speciale nummer van de Dienst Volksgezondheid Aruba is (+297) 280 0101 en volg de instructies van de lokale GGD en autoriteiten op. Ook kunt u een lokale huisartsenpost bellen.

Ik wil zo snel mogelijk terug naar Nederland, wat moet ik doen?

Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij.

Ik zou dit weekend / volgende week naar Aruba komen voor vakantie, wat staat mij te doen?

Vluchten vanuit Nederland naar Aruba zijn voorlopig niet mogelijk (vanaf 15 maart tot en met 31 maart gesloten). Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of uw reisorganisatie.

Kan ik de extra kosten voor verblijf of tickets terugkrijgen?

Indien de lokale autoriteiten van u vragen in isolatie of quarantaine te verblijven, volgt u de richtlijnen en orders op. De kosten voor een verlengd verblijf komen voor rekening van u zelf of uw reisverzekering. Neem contact op met uw reisverzekering en / of –organisatie.  

Ik kan niet terugreizen maar heb geen geld om langer op Aruba te blijven. Wat moet ik doen?

Neem contact op met familie of vrienden met het verzoek te voorzien in een lening of gift. Geld kan snel worden overgemaakt via het normale bankverkeer of direct via Western Union. De Nederlandse Vertegenwoordiging verstrekt onder geen beding leningen of financiële hulp.

Klopt het dat Europese Nederlanders zullen worden geëvacueerd met een militair vliegtuig?

Dit is onjuist. Neem contact op met de reguliere vliegmaatschappijen. Wees alert op nepnieuws.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Kijk hier voor actuele informatie over COVID-19 in Nederland.