Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Armenië

De Armeense overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Armenië.

Update: 16 mei 2020, 17.30

Wat is de actuele situatie in Armenië?

De noodtoestand is tot tenminste 13 juni verlengd. Meer informatie over de corona-maatregelen leest u op de website van de Armeense overheid.

De volgende maatregelen zijn van kracht:

  • Vanaf 25 mei zijn gezichtsmaskers verplicht in publieke ruimten en op straat, in winkels tevens plastic handschoenen.
  • Samenscholingen van meer dan 5 personen blijven verboden.
  • Scholen en universiteiten blijven gesloten.
  • Twee steden Maralik and Dzorakap in de Shirak provincie zijn afgesloten.

Vanaf 18 mei zal het openbaar vervoer weer gaan rijden. Kleuterscholen, shoppingmalls, restaurants, cafés en sportclubs gaan weer open.

Alle restricties voor het bedrijfsleven zijn opgeheven.

Omdat er nog steeds sprake is van een toename van het aantal besmettingen in Armenie, dringt de Armeense overheid aan op strikte naleving van de maatregelen, overtredingen worden bestraft. De Armeense overheid heeft gewaarschuwd, dat in het geval de toename van het aantal besmettingen de medische capaciteit dreigt te overschrijden, maatregelen opnieuw zullen worden geïntroduceerd.

Sinds 17 maart wordt Nederlanders géén toegang meer verleend die vanuit Nederland, of via een van de andere hoog risicolanden, naar Armenië reizen of willen terugkeren naar Armenië. Deze maatregel geldt niet voor diplomaten, familieleden van Armeense burgers en voor degenen met een Armeense verblijfsvergunning.

Ik ben nu in Armenië of maak een tussenstop in Armenië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het reisadvies voor Armenië staat op oranje (alleen noodzakelijke reizen). U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf (nog steeds) noodzakelijk is. Nederlanders die al in Armenië zijn, kunnen blijven als vertrek niet mogelijk of wenselijk is. Armenië verlaten over land is niet mogelijk. De grenzen met de buurlanden zijn gesloten voor personenvervoer.

Nederlanders die op dit moment in Armenië verblijven en overwegen te vertrekken, wordt dringend aangeraden gebruik te maken van het beperkte aantal beschikbare commerciële vluchten uit Armenië.

* Vluchten vanaf Jerevan
Er staan wekelijks commerciële vluchten gepland van Belavia-Airlines via Minsk, waarvan sommige naar Amsterdam. Reguliere vluchten Rusland – Armenië worden vanaf 15 mei hervat.  Vanaf midden mei/begin juni wordt het commerciële luchtverkeer verder uitgebreid. Last-minute wijzigingen zijn niet uit te sluiten. Dit zijn de vooralsnog aangekondigde vluchten:

Vanaf 13 mei
Vluchten Jerevan-Kiev (Ukraine International airlines)

19 mei
Jerevan – Zurich  (Swiss Airlines)

Vanaf 19 mei
Vluchten Jerevan- Vienna (Austrian Airlines) 

23, 30 mei, 6 juni
Jerevan – Minsk - AMS  (Belavia Airlines)

24 mei
Jerevan - Kiev – AMS  (Belavia Airlines)

Vanaf 1 juni
Vluchten Jerevan- Athene   (Aegaen)

In alle gevallen adviseren wij u vooraf uw transit-mogelijkheid te controleren bij de luchtvaartmaatschappij. U kunt vluchten rechtstreeks boeken bij de luchtvaartmaatschappij.

Meer vluchtinformatie is te vinden op de website van Jerevan Zvartnots International Airport.

Ik woon in Armenië, kan ik daar nog terug naar toe?

Nederlanders die naar Armenië reizen krijgen geen toegang tot Armenië. Dat geldt ook voor mensen die, willen terugkeren naar Armenië vanuit Nederland of via één van de andere hoogrisicolanden. Deze maatregel geldt niet voor diplomaten, familieleden van Armeense inwoners en voor personen met een Armeense verblijfsvergunning.

Gaat er nog vliegverkeer naar Armenië?

Nederlanders worden niet meer toegelaten tot Armenië, tenzij ze behoren tot de categorie diplomaten, familieleden van Armeense burgers of mensen die beschikken over een Armeense verblijfsvergunning.

Er gaan nog in beperkte mate commerciële vluchten naar Armenië, informatie daarover is te vinden op de website van Jerevan Zvartnots International Airport. Neem hierover contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.

Bent u Nederlander en behoort u tot genoemde uitzonderingscategorieën, dan wordt u na aankomst in Jerevan, direct in (zelf)quarantaine geplaatst. Het niet respecteren van deze aanwijzingen is strafbaar.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

De ambassade communiceert belangrijke informatie via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Alle Nederlanders in Armenië wordt verzocht om zich via de Informatieservice te registreren.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk ook op het reisadvies voor Armenië en de veelgestelde vragen over COVID-19 en terugreizen naar Nederland.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.