Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Armenië

De Armeense overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Armenië.

Update 29 maart 2020 - 20:00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Armenië?

De noodtoestand is vanaf 16 maart van kracht en duurt tot tenminste 16 april 2020. Er zijn maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

Met ingang van 17 maart wordt Nederlanders géén toegang meer verleend die vanuit Nederland of via een van de andere hoog risicolanden naar Armenië reizen of willen terugkeren naar Armenië. Deze maatregel geldt niet voor diplomaten, familieleden van Armeense burgers en voor degenen met een Armeense verblijfsvergunning.

Informatie over de corona-maatregelen leest u op de website van het Armeense Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ik ben nu in Armenië of maak een tussenstop in Armenië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Nederlanders die al in Armenië zijn, kunnen blijven indien vertrek niet mogelijk of wenselijk is. Personenvervoer over de weg is tot nader order niet mogelijk.

Nederlanders die op dit moment in Armenië verblijven en overwegen te vertrekken, wordt dringend aangeraden gebruik te maken van het zeer beperkt aantal nog beschikbare commerciële vluchten uit Armenië. Deze mogelijkheden nemen snel af en vluchttijden zijn aan wijzigingen onderhevig, zie de website van Jerevan Zvartnots International Airport.

Er worden onder andere nog vluchten uitgevoerd door Aeroflot vanuit Jerevan via Moskou naar Amsterdam. Hoe lang deze mogelijkheid blijft bestaan, is niet bekend. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

De grenzen van Armenië met buurlanden zijn gesloten voor personenvervoer over de weg.

Ik woon in Armenië, kan ik daar nog terug naar toe?

Nederlanders die naar Armenië reizen of willen terugkeren naar Armenië vanuit Nederland of via één van de andere hoog risicolanden, krijgen geen toegang tot Armenië. Deze maatregel geldt niet voor diplomaten, familieleden van Armeense inwoners en voor personen met een Armeense verblijfsvergunning.

Gaat er nog vliegverkeer naar Armenië?

Nederlanders worden niet meer toegelaten tot Armenië, tenzij ze behoren tot de categorie diplomaten, familieleden van Armeense burgers of beschikken over een Armeense verblijfsvergunning. Er gaan nog in beperkte mate vluchten naar Armenië, informatie daarover is te vinden op de website van Jerevan Zvartnots International Airport. Neem hierover contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.

Bent u Nederlander en behoort u tot genoemde uitzonderingscategorieën, dan wordt u na aankomst in Jerevan, direct in (zelf-)quarantaine geplaatst. Het niet respecteren van deze aanwijzingen is strafbaar.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Armenië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.