Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Argentinië

De overheid in Argentinië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Argentinië.

Update: 2 juli 2020, 15:24

Wat is de actuele situatie in Argentinië

Argentinië heeft de grenzen gesloten voor binnenkomende reizigers. Beperkt mogen Argentijnse reizigers terugkomen vanuit het buitenland. Alle commerciële vluchten van en naar Europa zijn opgeschort tot 1 september 2020. Bij uitzondering worden nog enkele repatriëringsvluchten toegestaan.  Informeer naar de mogelijkheden bij uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij /luchtvaartmaatschappij.  In de maanden juli en augustus zijn er wekelijks speciale vluchten van KLM en AF tussen respectievelijk Amsterdam en Parijs en Buenos Aires. Ook vliegen er enkele andere Europese luchtvaartmaatschappijen. Is vertrek (nog) niet mogelijk, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf in Argentinië.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Informatieservice Nederlandwereldwijd

Registreert u bij de ambassade via informatieservice.nederlandwereldwijd.nl dan ontvangt u onze berichten en u kunt zich abonneren op ons reisadvies. 

Welke maatregelen treft Argentinië

Het land is momenteel gedeeltelijk  in quarantaine tot en met 17 juli 2020. In  het grootstedelijke Buenos Aires en delen van de provincies Chaco, Rio Negro en Neuquen mag niemand zijn verblijfplaats verlaten, behalve voor boodschappen en bezoek aan apotheek/dokter. In Buenos Aires mogen gezinnen met kinderen in het weekend een wandeling binnen een straal van 500 meter om hun huis maken. Daarbij is het verplicht om een mondkapje te dragen. Zich buiten de verblijfplaats begeven zonder reden zal beschouwd worden als een inbreuk op de publieke gezondheid en is strafbaar. De provinciale en lokale politie, evenals het leger moeten ervoor zorgen dat de afzondering gerespecteerd wordt. Lokale winkels blijven open.

In andere provincies van Argentinië zijn de regels inmiddels verder versoepeld en gaan er meer winkels open. Hier is de fase van ‘sociale afstand’ begonnen, waarbij mensen weer de straat op mogen en twee meter afstand tot elkaar dienen te behouden. Bijeenkomsten tot maximaal tien mensen mogen plaatsvinden indien men de afstandsregel nakomt en maximaal 50% van de capaciteit van de ruimte bezet. Informeer bij de lokale, provinciale autoriteiten wat precies toegestaan is en wat niet.

Mensen die niet in verplichte quarantaine zijn (bij ziekteverschijnselen of binnen 14 dagen na aankomst uit een "getroffen gebied", waaronder Nederland), mogen tijdens de huidige isolatiemaatregelen alleen de deur uit voor kleine persoonlijke zaken zoals medicijnen, eten en schoonmaakmiddelen, dichtbij hun accommodatie.

Dit staat in het decreet 297/2020 dat op 20 maart is ingegaan.

Voor meer informatie over de corona-maatregelen in Argentinië, kijk op website www.argentina.gob.ar/salud/coronavirus-COVID-19.

Ik ben nu in Argentinië of maak een tussenstop in Argentinië kan ik nog wel terug naar Nederland?

Als u een geldig ticket heeft voor de terugreis naar Nederland of elders in Europa, dan is het toegestaan naar de luchthaven Ezeiza te gaan. Dit is ook toegestaan als de 14 dagen verplichte quarantaine nog niet voorbij zijn. Dit staat in Resolutie 126/2020 van 14 maart van de Argentijnse overheid.

Daar kunt u eventueel naar verwijzen in contact met de autoriteiten.

De ambassade maakt voor reizigers die een repatriëringsvlucht terug naar Europa nemen, een binnenlandse reisnota. Neem contact op met de ambassade wanneer u naar de luchthaven Ezeiza moeten reizen. . Zie facebook  of download hier.

Ik woon in Argentinië Kan ik daar nog terug naar toe?

Argentinië heeft de grenzen gesloten voor binnenkomende reizigers, vooralsnog tot en met 1 september 2020. Aerolineas Argentinas organiseert de repatriëring van inwoners van Argentinië, informeer hierover bij de luchtvaartmaatschappij. Ook zijn er in de maanden juli en augustus wekelijks vluchten van KLM/Airfrance en andere Europese luchtvaartmaatschappijen naar Buenos Aires.

Gaat er nog vliegverkeer naar Argentinië?

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Voor binnenlandse vluchten is informate beschikbaar op https://ar.ambafrance.org/Coronavirus-Covid-19-etat-des-vols-depuis-Buenos-Aires

Aerolineas Argentinas heeft binnenlandse vluchten geprogrammeerd die u kunt gebruiken om naar Buenos Aires te komen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Argentinië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Blijf ook op de hoogte via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Argentinië.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.