Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Argentinië

De overheid in Argentinië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Argentinië.

Laatste update: 31 maart 2020 - 12:00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Argentinië

Argentinië heeft de grenzen gesloten voor binnenkomende reizigers, vooralsnog tot en met 31 maart. Alle vluchten naar Europa zijn opgeschort. Bij uitzondering worden nog enkele vluchten toegestaan. Informeer naar de mogelijkheden bij uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij /luchtvaartmaatschappij. Is vertrek (nog) niet mogelijk, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf in Argentinië.

Welke maatregelen treft Argentinië

Het land is in volledige quarantaine verklaard vanaf 19/03/2020 middernacht tot en met 31/03/2020 middernacht. Niemand mag zijn verblijfplaats verlaten. Zich buiten de verblijfplaats begeven zonder reden zal beschouwd worden als een inbreuk op de publieke gezondheid. De provinciale en lokale politie, evenals het leger moeten ervoor zorgen dat de afzondering gerespecteerd wordt. Lokale winkels blijven open.

Mensen die niet in verplichte quarantaine zijn (bij ziekteverschijnselen of binnen 14 dagen na aankomst uit een "getroffen gebied", waaronder Nederland), mogen tijdens de huidige isolatie-maatregelen alleen de deur uit voor kleine persoonlijke zaken zoals medicijnen of eten, dicht bij hun accommodatie.

Ik ben nu in Argentinië of maak een tussenstop in Argentinië kan ik nog wel terug naar Nederland?

Als u een geldig ticket hebt voor de terugreis naar Nederland of elders in Europa, dan is het toegestaan naar de luchthaven Ezeiza te gaan. Dit is ook toegestaan als de 14 dagen quarantaine nog niet voorbij zijn. Dit staat in Resolutie 126/2020 van 14 maart van de Argentijnse overheid. Daar kunt u eventueel naar verwijzen in contact met de autoriteiten.

Verwijs als extra steun naar de brief van de ambassadeur  en vol de Facebookpagina van de ambassade.

Ik woon in Argentinië Kan ik daar nog terug naar toe?

Argentinië heeft de grenzen gesloten voor binnenkomende reizigers, vooralsnog tot en met 31 maart. Aerolineas Argentinas organiseert de repatriëring van inwoners van Argentinië, informeer hierover bij de luchtvaartmaatschappij.

Gaat er nog vliegverkeer naar Argentinië?

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Voor binnenlandse vluchten is informate beschikbaar op https://ar.ambafrance.org/Coronavirus-Covid-19-etat-des-vols-depuis-Buenos-Aires

Aerolineas Argentinas heeft binnenlandse vluchten geprogrammeerd die u kunt gebruiken om naar Buenos Aires te komen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Argentinië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Blijf ook op de hoogte via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Argentinië.