Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Albanië

De Albanese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Albanië.

Update: 29-06-2020

Wat is het reisadvies van Albanië?

De Albanese regering werkt er hard aan om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.  Op de Facebookpagina van de ambassade vindt u de meest recente informatie rond de maatregelen en versoepelingen.

Ik ben nu in Albanië of maak een tussenstop in Albanië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De luchthaven van Tirana is is vanaf 15 juni geopend voor commerciële vluchten. Langzaamaan zijn er steeds meer commerciele vluchten van en naar Tirana. Kijk  voor de laatste vluchtinformatie van de luchthaven in Albanië op de website van de luchthaven of de website van de International Air Transport Association (IATA).

Voorlopig kunnen enkel mensen in het bezit van een EU-paspoort of verblijfsvergunning vliegen naar bestemmingen in de EU.

Wat moet ik doen als ik in Albanië wil of moet blijven?

In dit geval dient u de voorschriften van de nationale en lokale autoriteiten te volgen. Voor Albanezen en mensen met een andere nationaliteit, gelden dezelfde maatregelen. Er is sprake van een uitzonderlijke situatie waarin van iedereen begrip, medewerking en solidariteit wordt gevraagd.

Een onofficiële samenvatting in het Nederlands en Engels van de landelijke maatregelen, leest u op de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Tirana.

De officiële verklaringen en maatregelen vindt u op de website van de Albanese overheid. (in het Albanees)

Kan ik nog met de auto terug naar Nederland rijden?

De Albanese landsgrenzen met Kosovo, Noord-Macedonië, Montenegro en Griekenland zijn vanaf 1 Juni 2020 geopend. Echter, sommige van deze landen hanteren nog wel grensbeperkingen voor reizen vanuit Albanië.  

Terugkeer over land naar Nederland is mogelijk indien dit essentieel is (bijvoorbeeld naar huis gaan). Door nog geldende grensbeperkingen in Kosovo, Noord-Macedonië, Montenegro en Griekenland wordt u aangeraden contact op te nemen met de ambassade in het desbetreffende land om uzelf goed te informeren.

Griekenland:                          ATH-CA@minbuza.nl

Noord Macedonië:                 SKO-CA@minbuza.nl

Kosovo:                                  PRI@minbuza.nl

Montenegro:                          BEL-CA@minbuza.nl

Servië:                                    BEL-CA@minbuza.nl

Kroatië:                                  ZAG-CA@minbuza.nl

Bosnië en Herzegovina:         SAR-CA@minbuza.nl

Vanaf 22 juni zijn de passagiersveerboten (inclusief auto's) tussen Italië en Albanië herstart. Voorlopig is dit de gemakkelijkste optie om met uw auto vanuit Albanië terug naar Nederland te reizen.

Kan ik binnenkort op vakantie naar Albanië?

Net als in Nederland worden de maatregelen in Albanië langzaamaan versoepeld. Albanië bereidt zich geleidelijk voor op het toeristisch seizoen. Voor Albanië geldt een oranje reisadvies. Dit betekent dat reizen naar het Albanië wordt afgeraden, tenzij het essentieel is. Vakantiereizen worden niet als essentieel beschouwd en zijn daarom afgeraden. Vanaf 1 juli kan dit veranderen. Als de situatie verandert, wordt het reisadvies bijgewerkt. Blijf ons reisadvies volgen voor eventuele veranderingen.

Voor meer informatie over op vakantie gaan en reizen, kunt u veel informatie terugvinden via:  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Albanië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Indien u andere vragen heeft, kunt u ook contact opnemen met de Nederlandse ambassade ter plaatse via tir@minbuza.nl

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.