Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Albanië

De Albanese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Albanië.

Update 31 maart 2020 - 19:30

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Informeer ook de de Nederlandse ambassade ter plaatse via mail:  tir@minbuza.nl

Wat is het reisadvies van Albanië?

De Albanese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. In het gehele land gelden beperkende maatregelen.

Ik ben nu in Albanië of maak een tussenstop in Albanië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De luchthaven van Tirana is tot nader orde gesloten. Kijk hier voor de huidige vluchtinformatie van de luchthaven in Albanië

Bekijk de laatste informatie over wijzigingen in het internationale luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Wat moet ik doen als ik in Albanië wil of moet blijven?

In dit geval dient u de voorschriften van de nationale en lokale autoriteiten te volgen. Voor Albanezen en mensen met een andere nationaliteit, gelden dezelfde maatregelen. Er is sprake van een nationale noodsituatie waarin van iedereen begrip, medewerking en solidariteit wordt gevraagd.

Een onofficiële samenvatting in het Nederlands en Engels van de landelijke maatregelen, leest u op de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Tirana.

De officiële verklaringen en maatregelen vindt u op de website van de Albanese overheid. (in het Albanees)

Kan ik nog met de auto terug naar Nederland rijden?

Terugkeer over land naar Nederland is niet mogelijk. Voor de laatste updates van de omringende landen raden wij u aan om deze website regelmatig te bezoeken.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Albanië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Indien u andere vragen heeft, kunt u ook contact opnemen met de Nederlandse ambassade ter plaatse via tir@minbuza.nl