Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Zwitserland

De overheid in Zwitserland neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Zwitserland.

Update: 20 mei 2020, 16:45

Wat is het reisadvies voor Zwitserland?

De binnenkomst is bij alle grensovergangen alleen nog mogelijk voor Zwitserse burgers, personen in het bezit van een Zwitserse verblijfsvergunning of personen die om professionele redenen naar Zwitserland moeten reizen. Het transitverkeer en goederenverkeer is nog steeds toegestaan.

Op 27 april heeft de Zwitserse regering een eerste stap genomen in het versoepelen van de beperkende maatregelen. Per 11 mei is hierin de tweede stap genomen. Winkels, kappers en restaurant mogen open, basisscholen hebben het onderwijs weer opgestart en musea en bibliotheken mogen weer open. Dit alles met in achtneming van de nog steeds geldende veiligheidsmaatregelen.Samenscholingen zijn mogelijk tot 5 personen. De versoepelde maatregelen die sinds 16 mei van kracht zijn in Zwitserland betreffende bezoekrecht van familieleden en niet gehuwde partners is enkel geldig voor burgers wonende in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Ik ben nu in Zwitserland of maak een tussenstop in Zwitserland. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Aan de Zwitserse grenzen worden vanaf 17 maart 0:00 uur grenscontroles doorgevoerd. Transitverkeer is toegestaan. Actuele informatie vindt u op de website van het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid.

Ik woon in Zwitserland, kan ik nog naar Zwitserland vanuit Nederland?

De mogelijkheid tot binnenkomst is nog zeer beperkt. Toegang tot Zwitserland is enkel mogelijk voor:

 • Zwitserse burgers,
 • Personen in het bezit van een werk-/verblijfsvergunning,
 • Gezinshereniging (gehuwde ouders met kinderen tot 21 jaar)
 • Personen op doorreis,
 • In gevallen van nood (dit wordt bij grensovergang individueel beoordeeld),
 • Goederenverkeer met transportbrief,
 • Specialisten in de gezondheidssector, met aanmelding.

De toegang wordt geweigerd aan personen die

 • Voor toeristische redenen naar Zwitserland reizen (hier vallen ook campingbezoek of tweede woning onder),
 • In Zwitserland diensten willen betrekken,
 • Voor een niet dringende medische behandeling naar Zwitserland reizen,
 • Op zoek zijn naar werk,
 • zich willen aanmelden voor een verblijfsvergunning.

Gaat er nog vliegverkeer naar Zwitserland?

Er is beperkt vliegverkeer van en naar Zwitserland.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Kan ik nog door Zwitserland reizen?

Als u kunt aantonen dat u op doorreis bent, wordt u toegang tot Zwitserland verleend. Bij de grens kan u worden gevraagd om een bewijs van woonadres in Nederland. De buitengrenzen van het Schengengebied zijn tot tenminste 15 juni gesloten. Na 15 juni verwacht Zwitserland de grenzen te openen voor Duitse, Oostenrijkse en zeer waarschijnlijk Franse burgers.

Check hier de lijst met open en gesloten grensovergangen in Zwitserland (Duitstalig).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Zwitserland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.