Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Verenigd Koninkrijk

De overheid van het Verenigde Koninkrijk neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk.

Update: 1 mei 2020, 21:45

Wat is de huidige situatie in het Verenigd Koninkrijk?

Ook het Verenigd Koninkrijk neemt verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De voorschriften waar u zich aan dient te houden als u in het Verenigd Koninkrijk bevindt staan op de informatiewebsite van de Britse overheid te controleren.

Kan ik nog reizen van of naar het Verenigd Koninkrijk?

Alle niet-essentiële reizen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden sterk afgeraden. Nederlanders die momenteel op bezoek of op vakantie zijn in het Verenigd Koninkrijk wordt dringend geadviseerd terug te keren naar Nederland.

* Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Na aankomst bent u verplicht om 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat kan thuis of op een andere verblijfplaats.

* Check of uw reis nog doorgaat

Door de uitbraak van het coronavirus worden veel vluchten, treinreizen en veerdiensten geannuleerd. Het aantal vertrekmogelijkheden uit het Verenigd Koninkrijk loopt daarom snel terug. Neem voordat u terugreist naar Nederland contact op met uw trein-, bus-, veerdienst- of luchtvaartmaatschappij om te controleren of uw reis nog doorgaat.

Bekijk eventueel alternatieve mogelijkheden op de websites van verschillende vervoersmaatschappijen. Enkele bekende vervoersmaatschappijen zijn:

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk kunnen aan de Nederlandse ambassade in het VK kenbaar maken dat zij zich in het land bevinden via registratie op Informatieservice Buitenlandse Zaken. Ook Nederlanders die permanent in het Verenigd Koninkrijk verblijven kunnen zich daar aanmelden. Door registratie ontvangt u tevens berichten van de ambassade en/of het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in het geval van een (dreigende) crisis.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.

Lees ook