Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Tunesië

De Tunesische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Tunesië en de gevolgen van het coronavirus voor reizen naar het buitenland.

Update: 22 mei 2020, 16:27

Wat is de actuele situatie in Tunesië en welke maatregelen worden genomen?

Er geldt in Tunesië voorlopig nog een avondklok van 23:00 tot 05:00 de volgende dag. U kunt tijdens een avondklok niet naar buiten (behalve in bijvoorbeeld een medisch noodgeval). U kunt wellicht militaire patrouilles zien die deze avondklok controleren.

Verplaatsen tussen steden en tussen gouvernoraten is niet toegestaan, tenzij u een speciale autorisatie heeft. Tijdens het weekend van Eid al-Fitr (23-25 mei) geldt dit extra streng: eerder afgegeven autorisaties zijn dan niet meer geldig. Voor groot-Tunis (Tunis, Ariana, Ben Arous en Menouba) geldt een uitzondering. 

Er kunnen door de lokale autoriteiten (op gemeentelijk en provinciaal niveau) strengere regels afgekondigd worden, stelt u zich hiervan op de hoogte en houdt u hieraan.

Vanaf 4 mei is er een gefaseerde versoepeling van de lockdown-maatregelen in gang gezet. Dit betekent dat economische activiteiten langzaam weer opgestart worden. 

Vanaf 4 juni gaat horeca (cafés, restaurants) weer open maar met strikte voorzorgsmaatregelen, zoals gepaste afstand en gebruik van desinfecterende middelen. 

Houd rekening met een lange duur van (een deel van) deze maatregelen. Tunesische autoriteiten kunnen besluiten om de versoepeling langzamer in te voeren, of zelfs terug te draaien op basis van de verspreiding van het coronavirus.

Tunesië sluit het luchtruim. Kan ik nog terug naar Nederland?

Commerciële vluchten zijn sinds 18 maart 2020 niet meer toegestaan. Het is op dit moment onduidelijk wanneer er weer vluchtverkeer mogelijk zal zijn.

Heeft u hulp nodig? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

En wat als ik niet terug kan naar Nederland?

Mocht u nog niet kunnen vertrekken, zorg voor een plek waar u langer kun verblijven, eventueel in overleg met uw reisorganisatie als u daarmee bent gereisd, of met kennissen en/of familie in Tunesië.

Ik ben helemaal alleen in Tunesië, wat kan ik doen?

Heeft u zorgen over uw langdurige verblijf in Tunesië, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Tunis. Stuur hiervoor een bericht aan TUN-CA@minbuza.nl. Geef daarbij ook duidelijk aan waar in Tunesië u zich bevindt en uw telefoonnummer. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw onderdak, maar de Ambassade biedt graag een luisterend oor en denkt met u mee over mogelijkheden.

Kan ik nog consulaire zaken regelen op de ambassade?

De Tunesische overheid gaat op dit moment makkelijker om met verlopen (Nederlandse) reisdocumenten. Als er een mogelijkheid is om terug te reizen, moet u hier wel zo snel mogelijk gebruik van te maken.

De Nederlandse Ambassade in Tunis neemt verzoeken voor MVV (landurige visa) en reisdocumenten in behandeling in geval van dringende redenen. Voor reisdocumenten geldt dit ook als u deze nodig heeft om uw Tunesische verblijfsvergunning te verlengen.

Verzoeken worden alleen verwerkt op dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 12.00 uur 's middags. Stuur ons een e-mail naar tun-ca@minbuza.nl  en leg ons de dringende noodzaak van een MVV en/of paspoortaanvraag uit.

Onze overige consulaire dienstverlening blijft tot nader order opgeschort. Overige consulaire vragen en afspraakverzoeken worden daarom niet gelezen en niet opgeslagen. De situatie kan snel veranderen, dus hou deze pagina in de gaten voor updates. Indien u in aanmerking denkt te komen voor een uitzonderingcategorie, of als u meer informatie wilt hebben, neemt u dan contact op via e-mail met TUN-CA@minbuza.nl.

Meer informatie vindt u hier: Paspoort of ID-kaart aanvragen

Waar vind ik meer informatie over Corona in Tunesië?

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Tunesië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.