Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Tsjechië

De Tsjechische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Tsjechië.

Update: 1 mei 2020, 21:45

Wat is het reisadvies van Tsjechië?

Per 27 april zijn er nieuwe maatregelen van toepassing op het reizen naar Tsjechië. De maatregelen introduceren uitzonderingen op het algeheel verbod op inreizen. Meer informatie is te vinden op de website van het Tsjechisch Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kijk hier voor de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Houd verder de volgende websites in de gaten als u in Tsjechië woont of verblijft:

Kijk hier voor de website van het ministerie van Transport.

Kijk hier voor de website van het ministerie van Gezondheid.

Ik ben nu in Tsjechië of maak een tussenstop in Tsjechië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nederlanders in Tsjechië kunnen het land verlaten. Houd er dan rekening mee dat u bij transit via Tsjechië naar Nederland een diplomatieke nota nodig hebt van de Nederlandse ambassade in Praag (Als u minder dan 24 uur in het land verblijft, hoeft u niet in quarantaine).

Kijk hier voor de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ik woon in Tsjechië. Kan ik daar nog terug naar toe?

Permanent ingezetenen kunnen Tsjechië nog inreizen op basis van een verblijfsvergunning of andere documenten. Iedereen die inreist moet verplicht in thuisquarantaine of beschikken over een bewijs van een negatieve COVID-test van niet ouder dan 4 dagen. Zie de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken onder welke voorwaarde het inreizen mogelijk is en voor het formulier waarin u de negatieve uitslag van uw COVID-test moet aangeven.

Kijk hier voor de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gaat er nog vliegverkeer naar Tsjechië?

Vanaf 4 mei 2020 begint KLM weer met vluchten naar Praag. Voor andere vluchten tussen Nederland en Tsjechië: raadpleeg de website van uw luchtvaartmaatschappij of

Kijk hier voor de website van de luchthaven van Praag.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Tsjechië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.