Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Tanzania

De overheid in Tanzania neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Tanzania.

Update: 20 mei 2020, 15:45

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in Tanzania?

De Tanzaniaanse overheid heeft sinds eind april geen cijfers over het aantal coronabesmettingen in het land meer vrijgegeven. Daarmee zijn officiële, actuele cijfers over COVID-19 besmettingen en overleden personen in Tanzania op dit moment niet beschikbaar. De ambassade heeft echter op basis van anekdotische gegevens de indruk dat, in tegenstelling tot veel andere landen, de verspreiding van COVID-19 in Tanzania niet onder controle is en dat de besmettingsgraad eerder toeneemt dan afneemt. Vooral in de stedelijke gebieden zoals Dar es Salaam en Arusha/Moshi.

Tanzania heeft op 18 mei het luchtruim voor internationale passagiersvluchten heropend. Daarmee is het weer toegestaan voor internationale commerciële passagiersvluchten om te landen in of te vertrekken vanuit Tanzania. Ook heeft de Tanzaniaanse overheid een eerder verplichte 14-daagse quarantaine voor inkomende reizigers opgeheven.

In de aanpak om verdere besmettingen van COVID-19 te voorkomen treffen de lokale autoriteiten, scholen en ambassades verschillende maatregelen. De Tanzaniaanse overheid heeft het instellen van een ’lockdown’ uitgesloten. Evenmin is een avondklok ingesteld. Wel blijven scholen voorlopig dicht. Grote bijeenkomsten zijn verboden. De Tanzaniaanse overheid lijkt een aantal van deze maatregelen binnenkort te willen versoepelen, zoals het openstellen van universiteiten. 

Op de website van de Tanzaniaanse overheid vindt u meer informatie over de maatregelen rondom reizen van en naar Tanzania. Hier vindt u meer informatie over visa-procedures.

Kan ik het land nog uit met het vliegtuig?

Sinds 18 mei is het weer toegestaan voor internationale commerciële passagiersvluchten om te landen in of te vertrekken vanuit Tanzania. Neem contact op met uw vliegmaatschappij, reisorganisatie en/of raadpleeg een boekingssite om vluchtmogelijkheden te bezien. U bent zelf verantwoordelijk voor uw reis. Houd er rekening mee dat het reisadvies voor Tanzania vooralsnog alle reizen behoudens strikt noodzakelijke afraadt.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Met het heropenen van het luchtruim voor internationale passagiersvluchten zal naar verwachting ook het aantal speciaal georganiseerde repatriëringsvluchten afnemen.

Als er zich  repatriëringsmogelijkheden voordoen, dan zal de ambassade die informatie via de BZ informatieservice blijven delen. Na de repatriëringsvlucht van 23 april zal er geen volgende Nederlandse repatriëringsvlucht voor Tanzania georganiseerd worden.

Zijn er inreisbeperkingen voor Tanzania?

Tanzania heeft op 18 mei het luchtruim voor internationale passagiersvluchten heropend. Daarmee is het voor commerciële passagiersvluchten weer toegestaan om te landen in of te vertrekken vanuit Tanzania. Ook heeft de Tanzaniaanse overheid een eerder verplichte 14 daagse quarantaine voor inkomende reizigers opgeheven. Inkomende reizigers worden bij aankomst gescreend op COVID-19 symptomen en moeten een (medisch) formulier invullen.

Op de website van de Tanzaniaanse overheid vindt u meer informatie over de meest recente maatregelen rondom reizen van en naar Tanzania.

Neem contact op met uw vliegmaatschappij, reisorganisatie en/of raadpleeg een boekingssite om vluchtmogelijkheden naar Tanzania te bezien. U bent zelf verantwoordelijk voor uw reis. Houd bij het boeken van uw reis er rekening mee dat de verspreiding van COVID-19 in Tanzania niet onder controle is en dat de besmettingsgraad eerder toeneemt dan afneemt. Vooral in de stedelijke gebieden zoals Dar es Salaam en Arusha/Moshi. Ook beschikt Tanzania over beperkte medische voorzieningen, waardoor verblijf in Tanzania in het bijzonder voor reizigers uit door het RIVM geïdentificeerde risicogroepen extra risico’s met zich meebrengt.

Wat moet ik doen als mijn luchtvaartmaatschappij niet meer vanuit Tanzania naar Nederland vliegt of andersom?

In dit geval dient u contact op te nemen met uw vliegmaatschappij en/of touroperator om de mogelijkheden voor het omboeken van uw vlucht te bezien.

Ik blijf in Tanzania, welke voorzorgsmaatregelen kan ik treffen?

Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Tanzania beschikt over beperkte medische voorzieningen. Door de toename van het aantal gevallen van COVID-19 komen deze al beperkte medische voorzieningen verder onder druk te staan. Adequate zorg voor niet-COVID-19 gevallen (o.a. malaria, dengue) wordt daarmee ook moeilijker toegankelijk.

U wordt aangeraden goed te kijken naar uw verblijfplaats: of er voldoende toegang tot communicatiemiddelen, elektriciteit, water, en voedsel is en of u er comfortabel en veilig zit. Houd familie en vrienden in Nederland op de hoogte van uw verblijf.

Verblijft u in een stedelijk gebied? U wordt dan aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven en alleen naar buiten te gaan als dat strikt noodzakelijk is (bijvoorbeeld boodschappen doen). Vermijd contact met anderen en houd gepaste afstand als u toch naar buiten moet.

Raadpleeg tot slot de adviezen van het RIVM om te bekijken of u tot een risicogroep behoort en te bepalen of een voortgezet verblijf in Tanzania gegeven de toename van het aantal gevallen van COVID-19 en de beperkte medische voorzieningen nog opportuun is.

Waar kan ik terecht met aanvullende vragen?

Volg de 'social media' kanalen van de ambassade voor actuele updates, o.a. via Facebook en de website van de ambassade. Voor telefonisch contact kunt u bellen met het 24/7 Contact Center van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag via: +31 247 247 247.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Tanzania wordt aangeraden om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Deze service is voor de ambassade het meest gebruikte informatiekanaal om u op de hoogte te houden van gebeurtenissen en ontwikkelingen in Tanzania.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of het voor registratie stopgezette Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.