Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Sri Lanka

De Sri Lankaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Sri Lanka.

Update: 13 mei 2020, 18:20

Wat is de actuele situatie in Sri Lanka?

Avondklok

In heel Sri Lanka geldt een avondklok dagelijks vanaf 8pm tot 5am. Af en toe kan dit wijzigen bij bijvoorbeeld een feestdag. Check de laatste wijzigingen op de Facebookpagina 'Embassy of The Netherlands in Sri Lanka and Maldives'.

De avondklok houdt in dat u niet de straat op mag en in uw huis, appartement of hotel moet blijven. Houd u aan de avondklok en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Er wordt streng gecontroleerd.

Er geldt een uitzondering voor mensen die het land willen verlaten en in bezit zijn van een geldig ticket en paspoort. Zij mogen naar de luchthaven reizen. Zorg dat u uw ticket en uw paspoort bij de hand heeft.

Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal taxi’s en bussen beschikbaar is. Maak op tijd een reservering of vraag uw hotel om hulp.

Visa
Visa die aflopen of zijn afgelopen worden automatisch verlengd tot 11 juni 2020. Om het visum te verkrijgen en de kosten hiervan te voldoen moet u een afspraak maken via deze website. Nieuwe visumaanvragen worden niet in behandeling genomen.

Kan ik naar Si Lanka reizen?

In Sri Lanka geldt een inreisverbod.

Blijf op de hoogte vande actuele situatie via:

Ik ben nu in Sri Lanka of maak een tussenstop in Sri Lanka. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het vliegverkeer vanaf Colombo naar Europa is zeer beperkt. Op dit moment vliegt Qatar Airways 3x per week en kunt u voor vragen of boeken vlucht een email sturen naar cmb-resv@lk.qatarairways.com.
Sri Lankan Airlines heeft zijn vluchten naar een 3-tal bestemmingen hervat. U kunt boeken Colombo-Londen. U dient wel in het bezit te zijn van een ticket Londen naar Amsterdam. Neemt u voor het boeken van een vlucht contact op met uw reisorganisatie of rechtstreeks met de luchtvaartmaatschappij.

Houd de facebook pagina van de Nederlandse ambassade in de gaten voor updates over vluchten.

Bekijk de laatste informatie over wijzigingen in het internationale luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Sri Lanka. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op dit moment geldt een inreisverbod.

Gaat er nog vliegverkeer naar Sri Lanka?

Op dit moment geldt een inreisverbod.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Sri Lanka wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.