Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Slovenië

De Sloveense overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Slovenië.

Update: 19 mei 2020, 15:00

Wat is de actuele situatie in Slovenië?

De Sloveense overheid treft extra maatregelen om het risico op de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

Tot 31 mei 2020 gelden de volgende maatregelen in Slovenië:

  • Er dient 1,5 meter afstand gehouden te worden in de publieke ruimte met uitzondering van een groep gezinsleden of huisgenoten.
  • Het openbaar vervoer rijdt, vooralsnog met uitzondering van internationaal treinverkeer. Per 12 mei is de luchthaven weer open voor regulier vliegverkeer.
  • Het is verplicht een mondkapje of vergelijkbare mond- en neusbedekking te dragen in bus, trein of bij bezoek aan overdekte publieke gelegenheden met uitzondering van restaurants en bars. Ook het ontsmetten van de handen is verplicht bij het betreden en het verlaten van publieke gelegenheden.
  • Vanaf 18 mei is alles open mits maatregelen worden gehandhaafd met uitzondering van: hotels met meer dan 30 kamers, spa’s, wellness, fitnesscentra, zwembaden, nachtclubs.
  • Buitenevenementen met maximaal 50 personen zijn toegestaan mits de 1,5 meter in acht wordt genomen.

Raadpleeg voor een volledig overzicht van getroffen maatregelen de Engelstalige website van de Sloveense overheid.

Kan ik Slovenië inreizen?

Inreizen is alleen mogelijk voor Slovenen, personen met een verblijfsvergunning en transitverkeer.

Per 12 mei is luchthaven weer vrijgegeven voor commerciële vluchten. Raadpleeg voor actuele vluchtinformatie en voor geldende inreisvoorwaarden de website van Ljubljana airport en uw eigen luchtvaarmaatschappij.

Let op!

U moet verplicht 14 dagen in quarantaine tenzij u over de Sloveense nationaliteit beschikt, in het bezit bent van een vaste of tijdelijke verblijfsvergunning voor Slovenië of woonachtig bent in Kroatië én voorafgaand niet 14 dagen buiten de EU bent geweest . Quarantainemaatregel is ook niet van toepassing op transit, goederenvervoer, grensarbeiders en houders van een diplomatiek paspoort. De Sloveense autoriteiten verstrekken informatie aan reizigers bij de grens.

Neem voor vertrek contact op met de autoriteiten van de landen waar u doorheen wilt reizen.  Er kunnen inreiscontroles plaatsvinden en inreisbeperkingen gelden.

Kan ik Slovenië nog uitreizen?

Per 12 mei is de luchthaven weer vrijgegeven voor commerciële vluchten. Raadpleeg voor actuele vluchtinformatie en voor geldende inreisvoorwaarden de website van Ljubljana airport en uw eigen luchtvaarmaatschappij.

Terugreis per auto is mogelijk. Let op: De situatie kan nog steeds veranderen. Wij adviseren u voor vertrek het reisadvies van het land van bestemming en de landen waar u doorheen reist te raadplegen.

Neem voor vertrek contact op met de autoriteiten van de landen waar u doorheen wilt reizen. Let op: er kunnen uitreiscontroles plaatsvinden en uitreisbeperkingen zijn.

Reizen via Oostenrijk

Reizen naar Oostenrijk is mogelijk, mits u met een volle benzinetank in een keer doorrijdt en onderweg geen tussenstops maakt, via de volgende grensovergangen (let op: sommige overgangen zijn beperkt open):

  • Bonisdorf – Kuzma (06:00-21:00)
  • Mureck – Trate, Radlpaß – Radelj, Sicheldorf – Gederovci, , Spielfeld (Bahnhof) – Šentilj (železnica),  Loibltunnel – Ljubelj (05:00-21:00)
  • Bad Radkersburg – Gornja Radgona; Lavamünd – Vič (05:00-23:00),
  • Karawankentunnel (A11) – Karavanke (A2), Spielfeld (Autobahn) -  – Šentilj (avtocesta)

Reizen via Italië

Reizen naar Italië is onder voorwaarden mogelijk via de grensovergangen bij Sant'Andrea / Vrtojba, Fernetti / Fernetiči, Rabuiese / Škofije. De grensovergang Pese / Krvavi potok is alleen geopend tussen 05:00 en 23:00 uur. De situatie verandert snel: raadpleeg voor vertrek het reisadvies van het land van uw bestemming en van de landen waar u doorheen zult reizen.

Reizen via Kroatië

De grenzen zijn gesloten voor personen die Kroatië willen inreizen voor niet-noodzakelijke redenen. Reizigers in transit worden wel toegelaten, indien zij met eigen vervoer Kroatië zo snel mogelijk verlaten onderweg naar Nederland. De beperkingen om Kroatië in te reizen zijn gedeeltelijk opgeheven. Dit betekent dat personen met een valide reden (werk, familie etc.) Kroatië in kunnen reizen. Deze personen hoeven niet in zelf-isolatie, maar dienen zich wel aan een aantal voorschriften te houden. Meer informatie over coronavirus en reizen naar Kroatië vindt u op de website van de Kroatische overheid (Engelstalig).

Reizen via Hongarije

Reizen naar Hongarije is alleen mogelijk voor reizigers van de EEZ die in bezit zijn van een geldige regisztracios igazolas (tijdelijke verblijfsvergunning) en Lakcímkártya (bewijsstuk adres). Reizigers die 5 jaar of langer in Hongarije wonen worden in principe doorgelaten. Toelating van reizigers met een verblijfsvergunning van 90 dagen wordt beoordeeld op individuele basis door de lokale autoriteiten. Houd rekening met mogelijk lange vertraging door controles van de politie op het vliegveld. De situatie verandert erg snel. Check voor vertrek het reisadvies Hongarije en de Q&A van Hongarije.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Slovenië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.