Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Niger

De overheid van Niger neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de mees gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Niger.

Update: 1 mei 2020, 20:45

Wat is de actuele situatie in Niger?

Vanaf donderdag 19 maart middernacht zijn in Niger een aantal maatregelen van kracht geworden om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Voor een periode van voorlopig 2 weken (tot 3 april) zijn o.a. de internationale luchthavens van Niamey en Zinder gesloten voor internationale passagiersvluchten. Ook zijn voorlopig alle grensposten voor personenverkeer over land gesloten. Het is mogelijk dat de periode van twee weken wordt verlengd.

Sindsdien zijn de maatregelen aangescherpt of uitgebreid, bijvoorbeeld door het verplicht sluiten van bars, het verplicht afstand houden in openbare ruimten, en het stilleggen van een deel van het openbaar vervoer.

Per 22 maart heeft Niger inmiddels 2 bevestigde gevallen van besmetting met COVID-19.

Ik ben nu in Niger. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Momenteel vertrekken er geen internationale vluchten uit Niger omdat de internationale luchthavens van Niamey en Zinder vanaf 19 maart middernacht voor voorlopig 2 weken (tot 3 april) zijn gesloten. Het is mogelijk dat die periode van twee weken wordt verlengd. Volg de websites van de luchtvaartmaatschappijen voor informatie over een mogelijke hervatting van vluchten vanaf Niamey.

Reizen over land naar een van de buurlanden is momenteel niet mogelijk. Ook in de buurlanden van Niger zijn er momenteel zeer beperkt of geen internationale passagiersvluchten.

Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf om te blijven.

Ik woon in Niger. Kan ik daar nog terug naar toe?

Nee, het is vanaf 19 maart middernacht voor een periode van voorlopig twee weken (tot 3 april) onmogelijk om naar Niger terug te keren. Het is mogelijk dat die periode wordt verlengd.

Gaat er nog vliegverkeer naar Niger?

Vanaf 19 maart middernacht is er voor een periode van voorlopig twee weken (tot 3 april) geen personenvliegverkeer naar Niger. Het is mogelijk dat die periode wordt verlengd.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Niger wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk voor updates van de actuele situatie op de Facebookpagina van het Nigerijnse ministerie van Gezondheid.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.