Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Namibië

De overheid van Namibië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de mees gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Namibië.

Update: 1 mei 2020, 20:45

Wat is de huidige situatie in Namibië?

Namibiërs hebben toestemming nodig om het land te verlaten, en moeten na terugkeer in zelfquarantaine. Inwoners van de Schengenstaten mogen Namibië verlaten maar niet inreizen. Zuid-Afrikanen mogen nog steeds vrij in en uit reizen. De overheid adviseert om zo min mogelijk te reizen. Het luchtruim is vooralsnog alleen onder strenge condities geopend voor overvlucht, humanitaire hulp, medische- en evacuatievluchten. Er is nog geen sprake van een binnenlandse lock-down. Er is lockdown voor Khomas en Erongo en binnenkort voor het gehele land met verregaande maatregelen.

Ik ben nu in Namibië of maak een tussenstop in Zuid-Afrika kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er staan vier, door Duitsland gecoördineerde, speciale EU-evacuatievluchten gepland op 29, 30 en 31 maart en op 1 april. Neem contact op met het consulaat in Windhoek voor meer informatie.

Zuid-Afrika heeft haar grenzen gesloten voor alle Europeanen.

Ik woon in Namibië. Kan ik daar nog terug naar toe?

Alleen Namibiërs, Namibiërs met twee nationaliteiten en als u een permanente verblijfsvergunning heeft, kunnen naar Namibië toe. Bij binnenkomst moeten deze personen verplicht in quarantaine op eigen kosten.

Gaat er nog vliegverkeer naar Namibië?

Vanuit Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, Zimbabwe gaat er geen vliegverkeer meer naar Namibië.

Bekijk de mededelingen op de KLM-website voor de meest actuele situatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Namibië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.