Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Maleisië

De Maleisische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Maleisië.

Update: 22 mei 2020, 9:55

Waarom is het reisadvies voor Maleisië veranderd?

Buitenlanders mogen Maleisië niet meer binnenkomen, op enkele uitzonderingen na. Er zijn veel regionale en internationale reisbeperkingen waardoor terugkeren naar Nederland moeilijker is. Door de wereldwijde toename van het aantal infecties heeft de Maleisische overheid ingrijpende maatregelen genomen. Vanaf 4 mei zijn de maatregelen versoepeld en is een zogenaamde ‘Conditional Movement Control Order’ van kracht die geldt tot en met 9 juni. Hiermee komt het dagelijks leven in grote delen van Maleisië (waaronder Kuala Lumpur) weer op gang. De overheid adviseert nog steeds om zo min mogelijk naar buiten te gaan, buiten een mondkapje te dragen en om voldoende afstand van anderen te houden (minimaal 1 meter). Lokaal kunnen strengere maatregelen worden afgekondigd door lokale overheden.

Wat mag er wel en niet vanwege de ‘Movement Control Order’?

Indien u in Maleisië verblijft, mag u van de Maleisische autoriteiten weer naar buiten. Zorg daarbij dat u altijd een mondkapje draagt en houd voldoende afstand van anderen (minimaal 1 meter). Met het opheffen van de striktere regelgeving is het ook weer toegestaan om verder dan 10 kilometer vanaf uw verblijfplaats te reizen. Reizen tussen deelstaten van Maleisië is beperkt en aan extra regels gebonden zoals het vooraf aanvragen van een vergunning van de politie. In sommige deelstaten zijn de regels strenger dan in andere. Verdiep u daar van tevoren in.  Doordat de verruiming van de maatregelen snel ingevoerd is en er op lokaal niveau strengere maatregelen kunnen zijn, is het niet altijd duidelijk wat er precies wel en niet toegestaan is. Hierover is de ambassade in contact met de lokale autoriteiten. Houd u daarom deze website met regelmaat in de gaten voor updates.

Veel faciliteiten zijn weer toegankelijk volgens reguliere openingstijden zoals supermarkten, malls, benzinestations en eetgelegenheden. Ook  opereert het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling.

De ambassade adviseert alle Nederlanders zich aan de Conditional Movement Control Order te houden en de aanwijzingen van de Maleisische autoriteiten op te volgen.

Ik verblijf momenteel in Maleisië, moet ik het land verlaten en terugkeren naar Nederland?

Als u nu in Maleisië bent, overweeg dan of uw verblijf echt noodzakelijk is en of u opties voor vertrek heeft. Voor vakantiegangers geldt dat het verstandig is te vertrekken.

Als vertrek niet mogelijk is, zoek dan geschikte accommodatie om te verblijven, eventueel in overleg met uw reisorganisatie. Houd er rekening mee dat u als toerist maximaal 3 maanden in Maleisië kunt verblijven.

Wat moet ik doen als mijn visum is verlopen of moet worden verlengd?

Belangrijk: De onderstaande informatie is verstrekt door de Maleisische immigratiedienst. De regels kunnen echter in de tussentijd veranderen en door verschillende ambtenaren van de immigratiedienst verschillend geïnterpreteerd en toegepast worden.

  • Wanneer u in het bezit bent van een Long Term Pass die voor of tijdens de ‘Movement Control Order’ (MCO) is verlopen, kunt u deze laten verlengen bij elk immigratiekantoor binnen 30 werkdagen na het einde van de MCO-periode.
  • Als u in het bezit bent van een Social Visit Pass (bezoekers) dient u goed op te letten welke situatie bij u van toepassing is:
  1. Indien uw pas tussen 1 januari en gedurende de MCO is verlopen, heeft u 14 dagen de tijd om het land te verlaten zonder dat u zich bij de immigratiedienst hoeft te melden. Deze 14 dagen gaan in na beëindiging van de MCO.
  2. Mocht het niet lukken om een vlucht te boeken binnen deze 14 dagen, dan dient u zich binnen 30 werkdagen na beëindiging van de MCO te melden bij de immigratiedienst.  De immigratiedienst wil dan dat u kunt bewijzen dat u niet binnen 14 dagen kon vertrekken en kan ook vragen om een ‘supporting letter’ van de ambassade. Die kunt u aanvragen door een e-mail te sturen (in het Engels) naar kll-ca@minbuza.nl.
  • Wanneer u in het bezit bent van een ander type visum (ook Social Visit Pass) die is verlopen gedurende uw verblijf tussen 1 januari en de beëindiging van de MCO kunt u Maleisië zonder problemen verlaten. Let op: dit is toegestaan tot maximaal 14 dagen na beëindiging van MCO (zonder een boete te riskeren of terecht te komen op een zwarte lijst).
  • Wanneer u een afspraak wilt maken bij de immigratiedienst voor Visa, Pass, Permit Division kan dat vanaf 8 mei. U kunt hiervoor online een afspraak maken via http://powerq.my.
  • Expats kunnen online een afspraak maken via http://esd.imi.gov.my.  

Is er nog vliegverkeer naar Nederland?

Op dit moment zijn er volgens de huidige informatie op de websites van verschillende luchtvaartmaatschappijen vluchten van Maleisië naar Europa beschikbaar bij KLM en Qatar Airlines. Als u met Qatar Airlines vliegt, zoek dan wel goed uit of er aansluitende vluchten naar Amsterdam te krijgen zijn.

Er zijn sinds de Movement Control Order diverse checkpoints bij tolwegen die naar het vliegveld leiden. Toegang is alleen mogelijk met een bewijs dat u gaat vliegen. Het kan nuttig zijn om ‘letter of approval’ van de ambassade bij u te hebben. Daarin verzoekt de ambassade de Maleisische autoriteiten u doorgang te verlenen. Op nederlandwereldwijd.nl kunt u de Engelstalige versie van het verzoek tot grensdoorgang downloaden en de Maleise versie.

Op weg naar huis maak ik een tussenstop, kan ik nog terug naar Nederland?

Momenteel is het steeds minder mogelijk om op de luchthavens over te stappen (zolang je het transit gebied niet verlaat) en terug te keren naar Nederland. Controleer dit goed voordat u een ticket boekt of met uw geboekte ticket op reis gaat. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

In het geval van internationale vluchten is een transfer tussen de vliegvelden van KLIA 1 naar KLIA 2 niet toegestaan omdat u dan door de douane moet. De meeste vluchten naar Europa vertrekken vanaf KLIA 1. U moet er dus voor zorgen dat uw vlucht op KLIA 1 landt als u van daaruit doorvliegt naar Nederland. Indien u op een andere luchthaven landt, wordt u teruggestuurd.

Voor binnenlandse vluchten in Maleisië kunt u nog wel landen op KLIA 2 en een vervolgvlucht naar Europa nemen op KLIA 1.

Ik heb geen geld meer en kan mijn hotelrekening niet betalen. Wat moet ik doen?

Vraag familie of vrienden om geld naar u over te maken. De geldautomaten in Maleisië werken. Veel Nederlandse bankpasjes worden echter niet geaccepteerd, de meeste creditcards wel.

Ik woon in Maleisië. Mag ik terugkomen?

Heeft u  een permanente verblijfsvergunning of bent u in het bezit van een dependent pass door huwelijk met een Maleisiër dan mag u Maleisië in. Echter, na aankomst moet u 14 dagen in een door de Maleisische overheid aangewezen quarantainecentrum of -hotel verblijven. De verblijfskosten dient u zelf te betalen, houdt u daarbij rekening met een minimum tarief van RM 150 per nacht. Bij aankomst is ook een medisch onderzoek vereist.

Heeft u een permanente verblijfsvergunning of bent u in het bezit van een dependent pass door huwelijk met een Maleisiër dan mag u Maleisië in. Echter, na aankomst moet u 14 dagen in een door de Maleisische overheid aangewezen quarantainecentrum of -hotel verblijven. De verblijfskosten dient u zelf te betalen, houdt u daarbij rekening met een minimum tarief van RM 150 per nacht. Bij aankomst is ook een medisch onderzoek vereist.

Wanneer u in het bezit bent van een Malaysia My Second Home pass (MM2H) mag u onder bepaalde voorwaarden Maleisië weer in. Let op, dit gaat volgens de volgende procedure:

  1. Registreer u eerst via deze link https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGmqIolPh06TQP-sMy3zMOr7lj0hhPmyxfiNsB8Wo_mB8Fsg/viewform bij de autoriteiten. Uw registratie wordt vervolgens beoordeeld.
  2. Bij goedkeuring van uw registratie (via e-mail) is vervolgens een medisch onderzoek vereist in het land waar u verblijft. Dit moet maximaal 14 dagen voor uw aankomst in Maleisië zijn uitgevoerd. De uitslag van het onderzoek neemt u mee bij aankomst op het vliegveld. Bij een positieve covid-19 uitslag wordt toegang geweigerd.
  3. Wanneer u aankomt moet u akkoord gaan met verblijf van 14 dagen in een door de Maleisische overheid aangewezen quarantainecentrum of –hotel. Ook dient u bij akkoord een verklaring opgesteld te hebben waarin u aangeeft bereidt te zijn om de verblijfkosten voor deze 14 dagen te betalen. Dit is een strikte eis van de autoriteiten.

Kijk hier voor de officiële publicatie van de Maleisische overheid met daarin de lijst van quarantaine-locaties (Engels).

Kijk hier voor de officiële publicatie van de Maleisische overheid over toegang voor Malaysia My Second Home.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Maleisië wordt eveneens verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de Informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Verder kunt u de Facebook-pagina volgen van de ambassade in Maleisië (of Twitter-account @NLinMalaysia). Maar volg ook de lokale media.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.