Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Luxemburg

De overheid in neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Luxemburg.

Update: 19 mei 2020, 11:45

Wat is de huidige situatie in Luxemburg?

In Luxemburg geldt thans de noodtoestand tot 21 juni. Deze kan eerder worden opgeheven. Veiligheidsmaatregelen: 2 meter afstand bewaren en mondkapjes verplicht in openbare ruimte indien 2 meter afstand houden niet mogelijk is.

Bij het niet respecteren van de regels gelden geldboetes.

U kunt actuele informatie  over de situatie in Luxemburg vinden op de website van de Luxemburgse overheid:

https://gouvernement.lu/en/dossiers.gouv_msan%2Ben%2Bdossiers%2B2020%2Bcorona-virus.html

Ik woon in Luxemburg kan ik Luxemburg nog inreizen?

Er geldt een oranje reisadvies dat wil zeggen dat niet-noodzakelijke reizen naar Luxemburg worden ontraden!

Van Luxemburgse kant worden geen belemmeringen opgelegd bij de grens vanuit en naar de buurlanden, maar check bij de FAQ van België, Duitsland en Frankrijk hoe de situatie daar op dit moment is.

Neem mee: paspoort en bewijs dat u naar Nederland moet.

Ik werk deels in Nederland en Luxemburg, mag ik nog met de auto heen en weer tussen beide landen?

Ga na of uw reis echt noodzakelijk is. Reist u toch af? Neem dan zoveel mogelijk bewijs mee dat het noodzakelijk is om zowel in Nederland als in Luxemburg te zijn. Neem uw paspoort mee en een bewijs van inschrijving in de gemeente in een van beide landen. Als het mogelijk is , werk dan zoveel mogelijk vanuit huis.

Kan ik Luxemburg nog verlaten?

Reis alleen als het noodzakelijk is. Luxemburg controleert de grenzen momenteel nog niet. Houdt de situatie in Belgie, Duitsland en Frankrijk in de gaten. Indien vertrek niet mogelijk is, wordt u geadviseerd om uit te kijken naar mogelijkheden voor passend verblijf in Luxemburg.

Besluit u toch om met de auto of de trein Luxemburg uit te reizen dan wordt u geadviseerd om uw paspoort mee te nemen en een bewijs dat uw reis naar Nederland noodzakelijk is.

Zie voor meer informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen

Gaan er nog vluchten van Luxemburg naar Nederland?

Vliegveld Luxemburg gesloten voor passagiersvluchten, m.u.v. voornamelijk repatriëringsvluchten. Per 29 mei a.s. vliegt Luxair naar voorlopig 5 bestemmingen (Stockholm, Lissabon, Porto, Hamburg en Munchen, zie www.luxair.lu)

* Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Na aankomst bent u verplicht om 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat kan thuis of op een andere verblijfplaats.

Wat is de regeling voor treinen en bussen in Luxemburg?

  • Dienstregeling openbaar vervoer is verder aangepast. Zie meer.
  • Klik hier voor Luxembourg-stad
  • Internationale treinen: de TGV rijdt weer. Internationale treinen via Brussel en Luik rijden weer normaal. Zie CFL (+352) 2489-2489 of TGV
  • I.v.m. reisrestricties in België en Duitsland rijdt Flixbus momenteel niet van Luxemburg naar Nederland v.v.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Luxemburg wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.