Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Libanon

De Libanese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Libanon.

Update: 19 mei 2020, 09:55

Wat is het reisadvies voor Libanon?

Het reisadvies voor Libanon is momenteel 'oranje'. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alléén noodzakelijke reizen naar én binnen Libanon te maken.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het gewijzigde reisadvies is het gevolg van aangescherpte maatregelen door de Libanese overheid in de strijd tegen COVID-19. Deze maatregelen hebben verregaande beperkingen in de mogelijkheden om naar en van Libanon te reizen en in het openbare leven ter plaatse. Lees meer hierover in het reisadvies Libanon.

Kan ik op vakantie naar Libanon?

Op dit moment geldt een oranje reisadvies, wat betekent dat afgeraden wordt naar Libanon te reizen behalve als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen en wordt om die reden afgeraden. De komende tijd wordt hier geen verandering in verwacht. Houd het reisadvies in de gaten. Als de situatie verandert wordt dit aangepast.

Ik ben nu in Libanon of maak een tussenstop in Libanon. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Sinds 19 maart 2020 is geen vliegverkeer voor personen van, naar en via Libanon mogelijk. Dit betekent dat u Libanon niet kunt verlaten en ook niet via Libanon kunt vliegen. Deze maatregel geldt vooralsnog tot en met 7 juni 2020. Deze maatregel kan verlengd worden.

Ik woon in Libanon. Kan ik nog terugreizen?

Sinds 19 maart 2020 is geen vliegverkeer voor personen van, naar en via Libanon mogelijk. Dit betekent dat u niet naar Libanon kunt terugreizen. Deze maatregel geldt vooralsnog tot en met 7 juni 2020. Deze maatregel kan verlengd worden.

Gaat er nog vliegverkeer naar Libanon?

Sinds 19 maart 2020 is geen vliegverkeer voor personen van, naar en via Libanon mogelijk. Vooralsnog geldt dit tot en met 7 juni 2020. Deze maatregel kan verlengd worden.

Libanese binnenlandse maatregelen

Mobilisatiemaatregelen

Er geldt een uitgaansverbod vanaf19.00’s avonds tot 05.00 uur ’s ochtends. Alleen apotheken zijn open tijdens de uren van het uitgaansverbod. Overtreding wordt bestraft met een boete.

Er gelden beperkingen voor het verkeer (personenauto’s, servicetaxi’s en busjes en vrachtverkeer. Kentekennummers die eindigen op 1, 3, 5, 7 mogen uitsluitend op zondag, maandag, woensdag en vrijdag de weg op. Kentekennummers die eindigen op 0, 2, 4, 6, 8 alleen op zondag, dinsdag, donderdag, en zaterdag. Servicetaxi’s en busjes mogen een beperkt aantal passagiers vervoeren. Overtreding van de verkeersmaatregelen wordt bestraft met een boete.

Restaurants mogen open met beperkte capaciteit. Hotels mogen eveneens de deuren openen maar winkelcentra, sportclubs, parken en stranden blijven gesloten..

Volg de Libanese instructies op. De situatie kan zich snel wijzigen dus volg de lokale media.

Wees erop bedacht dat er op straat en in en bij publieke gebouwen ontsmettingsmiddelen kunnen zijn gebruikt die bij aanraking schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Libanon wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.