Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Jamaica

De overheid in Jamaica neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Jamaica.

Update: 1 mei 2020, 20:36

Wat is de actuele situatie in Jamaica?

Voor Jamaica geldt reisadvies oranje (alleen noodzakelijke reizen). De Jamaicaanse regering heeft per 22 maart alle lucht- en zeegrenzen gesloten voor inkomende reizigers, inclusief Jamaicaanse onderdanen en inwoners. Uitgaande reizigers mogen wel vertrekken, maar er zijn geen directe vluchten meer. Deze maatregelen gelden op dit moment tot 6 mei.

Ik ben nu in Jamaica of maak een tussenstop in Jamaica kan ik nog wel terug naar Nederland?

Uitreizen is toegestaan. Echter, vliegverkeer vanuit Jamaica is zeer beperkt. Op dit moment zijn er geen directe vluchten meer tussen Jamaica en Europa. Wel zijn er enkele indirecte vliegverbindingen via de Verenigde Staten mogelijk.

Bekijk de laatste informatie over wijzigingen in het internationale luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Is vertrek niet mogelijk, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie.

Ik ben een Nederlandse reiziger in Jamaica en ik kan niet terug naar Nederland, wat moet ik doen?

Wanneer u onmogelijk meer zelf uw terugkeer naar Nederland kan regelen, adviseren we u om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Havana via hav-ca@minbuza.nl of bel +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Ik woon als Nederlander in Jamaica, wat moet ik doen?

Uitreizen is toegestaan. Echter, vliegverkeer vanuit Jamaica is zeer beperkt. Op dit moment zijn er geen directe vluchten meer tussen Jamaica en Europa. Wel zijn er enkele indirecte vliegverbindingen via de Verenigde Staten mogelijk. Heeft u problemen met uw verblijfsvergunning of andere vragen, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Havana via hav-ca@minbuza.nl.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Jamaica wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

De Nederlandse ambassade in Cuba is verantwoordelijk voor de banden met Jamaica.

Check voor de actuele wijzigingen de social media van de Nederlandse ambassade in Havana:

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.