Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Italië

De Italiaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Italië.

Update: 20 mei 2020, 18:50

Wat is het reisadvies van Italië?

Het laatste decreet van 17 mei 2020 voorziet in een versoepeling van de maatregelen die gelden in Italië, vanaf 18 mei. Er gelden geen beperkingen meer voor het verkeer binnen regio’s. .
Voor bewoners van Italië is geen verklaring meer nodig om binnen de regio te bewegen. Men dient wel een verklaring bij zich te hebben indien er tussen de regio’s gereisd wordt. Reizen tussen regio’s is in principe niet toegestaan behalve wanneer er sprake is van noodzakelijke werkzaamheden, absolute urgentie of om gezondheidsredenen.

Download hier de verklaring om tussen regio’s te reizen in de Italiaanse taal 
Download hier de Nederlandse werkvertaling van de verklaring om tussen de regio’s te reizen

Winkels, musea, restaurants en bars maar ook kappers en schoonheidsspecialisten gaan weer open, grote delen van de productie-economie gaan weer aan het werk en bezoek aan familie en vrienden is toegestaan zolang afstand van minstens 1 meter wordt gehouden. Reizen met openbaar vervoer is mogelijk, zolang afstand wordt gehouden. In besloten ruimtes (winkels, kantoren, publieke instellingen, OV) is het dragen van een mondkapje verplicht, in winkels zijn vaak ook handschoenen nodig. Samenscholingen van personen op openbare of voor het publiek toegankelijke plaatsen zijn verboden. Godsdienstige ceremonies worden hervat onder inachtneming van de protocollen. Sportscholen en zwembaden zullen per 25 mei weer geopend worden. Theaters en concertzalen openen onder voorbehoud vanaf 15 juni. De specifieke maatregelen kunnen per regio verschillen. 

De kaart bij het reisadvies van de Nederlandse overheid wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Lees hier het officiële decreet van de Italiaanse regering (Italiaans).

Lees hier de Nederlandse werkvertaling van het decreet.

Uitleg bij de kleurcode ‘oranje’
Voor Italië geldt dat alleen noodzakelijke reizen toegestaan zijn. Bij aankomst/vertrek kunnen
burgers gevraagd worden naar de noodzaak voor hun reisbeweging. Men kan enkel naar Italië
reizen in geval van noodzaak, zie de veelgestelde vragen voor meer informatie hierover.
Vanaf 3 juni 2020 hoeven burgers uit het Schengengebied bij aankomst in Italië zich niet
meer te melden bij de lokale ASL/regio en 2 weken in verplichte quarantaine te gaan. Voor

burgers buiten het Schengengebied geldt dit niet. Voor hen geldt een inreisverbod tot en met
15 juni.

Let op
Op regionaal en lokaal niveau gelden voor een aantal gebieden en gemeentes de kleurcode
‘rood’. Dit zijn gebieden waarin in- en uitreisbeperkingen gelden. Informeer uzelf voor
vertrek over de lokale maatregelen door contact op te nemen met uw eindbestemming. Neem
bij twijfel contact op met de Nederlandse ambassade in Rome.
Italiaanse RIVM
Het Istituto Superiore di Sanità (Italiaanse RIVM) publiceert wekelijks een kaart met ‘rode
gebieden’ (let op: rode gebieden in de regio’s Piemonte en Lombardije zijn hierop niet
weergegeven).
Kijk hier voor de website van het Istituto Superiore di Sanità (Italiaanse RIVM).

Kan ik op vakantie naar Italië?

Op dit moment geldt een oranje reisadvies, wat betekent dat afgeraden wordt naar Italië te reizen tenzij het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen en worden om die reden afgeraden. Men dient bij binnenkomst in Italië 2 weken verplicht in quarantaine te gaan.

Vanaf 3 juni 2020 hoeven burgers uit het Schengengebied bij aankomst in Italië zich niet meer te melden bij de lokale ASL/regio en 2 weken in verplichte quarantaine te gaan. Voor burgers buiten het Schengengebied geldt dit niet. Voor hen geldt een inreisverbod tot en met 15 juni.

Ik ben Nederlander en woon in Italië. Kan ik naar Nederland?

Nederlanders die in Italië wonen, moeten zich houden aan de maatregelen van de Italiaanse autoriteiten. Als u niet reist om noodzakelijke redenen of terugkeer naar uw residentie, dan is reizen naar Nederland niet toegestaan.

Lees hier het officiële decreet van de Italiaanse regering (Italiaans).

Lees hier een werkvertaling van het officiële decreet van de Italiaanse regering (Nederlands).

Veelgestelde vragen

Raadpleeg hier een overzicht van veel gesteld vragen over het laatste decreet van de Italiaanse autoriteiten ten aanzien van COVID-19 in zes verschillende talen.

Ik ben nu in Italië en woon in Nederland. Kan ik met het vliegtuig naar Nederland?

U kunt als Nederlander met bewijs van woonadres in Nederland vanuit Italië terugvliegen naar Nederland. Het advies blijft om niet te vliegen als het niet absoluut noodzakelijk is.

De Italiaanse vliegvelden zijn momenteel open. Vliegtuigmaatschappijen zijn weer begonnen met het beperkt aanbieden van (directe) commerciële vluchten van en naar Italië. Vanaf de eilanden (Sardinië en Sicilië) kunt u via andere Italiaanse vliegvelden naar een bestemming buiten Italië vliegen. Voor vragen over reisschema’s dient u contact op te nemen met uw vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie.

Raadpleeg hier website van de International Air Transport Association (IATA) voor de laatste informatie over wijzigingen in het internationale luchtverkeer.

Een overstap op een Italiaanse luchthaven is toegestaan, mits u de luchthaven niet verlaat en u zich houdt aan de hygiënevoorschriften.

Let op! Reist u per vliegtuig vanuit Italië, via België (Brussel), naar Nederland? Dan heeft u een bewijs van doorreis nodig, dit kan bijvoorbeeld een treinticket zijn van Brussel naar uw woonbestemming. Houd er rekening mee dat u zonder bewijs van doorreis mogelijk niet mag vliegen.

De 'Verklaring doorreis België' kan de grensovergang vergemakkelijken maar biedt geen zekerheid.
Download hier de 'Verklaring doorreis België' van de Nederlandse ambassadeur in Brussel.

Wanneer zal het luchtverkeer tussen Nederland en Italië weer op gang komen?

Let op: onderstaand schema kan onderhevig zijn aan wijzigingen.

KLM: Rome/Milaan vanaf 4 mei dagelijkse vlucht onder voorbehoud van annulering (vanaf 1 juni naar Florence/Venetië)
Level: vanaf 1 juni naar Rome/Milaan
Transavia: vanaf 4 juni naar Rome (Rotterdam)/Bari/Napels/Catania/Pisa
Easyjet: vanaf 1 juli naar Rome/Milaan/Venetië
Alitalia: vanaf 1 juli naar Rome/Milaan
Ryanair (Eindhoven): vanaf 1 juli naar Rome/Milaan/Pisa/Bologna/Brindisi

Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicogebieden

Mocht u uit een hoogrisicogebied per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. De gezondheidsverklaring vraagt reizigers naar hun gezondheidssituatie, bijv. of ze het coronavirus hebben of symptomen tonen van het virus. De verklaring wordt u aangereikt op het vliegveld en wordt ter plekke door u ingevuld. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

De verplichte gezondheidsverklaring en twee weken quarantaine geldt voor passagiers die vertrekken vanaf de vliegvelden in hoogrisicolanden of -regio’s. Na aankomst uit een hoogrisicogebied krijgt u in Nederland het dringende advies om 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat kan thuis of op een andere verblijfplaats. Bij aankomst in Nederland kan de GGD of de Koninklijke Marechaussee de gezondheidsverklaring controleren.

Download hier de verplichte gezondheidsverklaring voor noodzakelijke vliegreizen (Engelstalig).

Bekijk hier de lijst hoogrisicogebieden van de Europese luchtvaartorganisatie EASA.

Ik ben Nederlander, woon in Nederland, maar wil graag per vliegtuig naar Italië reizen om mijn partner en/of familie te bezoeken. Wordt dit toegelaten?

Voor Italië geldt dat alleen noodzakelijke reizen toegestaan zijn. Maak de afweging of uw reis echt noodzakelijk is en neem van tevoren contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Het komt voor dat partner/familie die niet in Italië woonachtig is, is geweigerd door de luchtvaartmaatschappij omdat formeel alleen mensen die resident zijn in Italië momenteel voor familiehereniging terug mogen. Wees erop voorbereid dat uw luchtvaartmaatschappij u daarom bij het boarden kan weigeren. Tevens kunnen de Italiaanse autoriteiten u bij aankomst in Italië toegang tot het land weigeren. De Nederlandse ambassade in Italië kan bij beide gevallen hier niet in bemiddelen.

Ik ben nu in Italië en woon in Nederland. Kan ik over land terug naar Nederland?

Het is toegestaan om met (eigen) auto of kampeerwagen vanuit of via Italië door te reizen naar uw woonadres in Nederland. U dient een ingevulde verklaring om tussen de regio’s te reizen (autocertificazione) en een bewijs van woonadres in Nederland te kunnen overleggen. 

Download hier de verklaring om tussen regio’s te reizen in de Italiaanse taal
Download hier de Nederlandse werkvertaling van de verklaring om tussen de regio’s te reizen

Vanaf de Italiaanse eilanden (Sicilië en Sardinië) gaan commerciële veerdiensten. 

Afhankelijk van de grens kunnen er aanvullende maatregelen zijn; raadpleeg de grensinformatie hieronder per land. Om de overgang voor u te bespoedigen heeft de Nederlandse ambassade een document opgesteld dat u aan grenswachten kunt overhandigen indien u wordt aangehouden.

Download hier het 'Document voor bespoediging bij Italiaanse grenscontroles'.

Ten slotte adviseren we u rekening met drukte rond de grensovergangen, de hygiënevoorschriften te respecteren om verspreiding van het virus te voorkomen en het nieuws en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Of u na aankomst in Nederland 14 dagen in quarantaine dient te gaan, kunt u onder het kopje ‘Ik reis naar Nederland vanuit Italië. Gelden voor mij speciale maatregelen bij aankomst in Nederland?’ nalezen.

Grensinformatie per land

Zwitserland

Grenscontroles zijn ingevoerd maar transits door Zwitserland zijn momenteel  toegestaan. U dient bij de grens een bewijs van woonadres in Nederland te laten zien. De buitengrenzen van het Schengengebied zijn tot 15 junigesloten. Binnen Schengen kan worden gereisd maar ook hier geldt: alleen indien noodzakelijk. Alleen Zwitserse burgers, verblijfsvergunninghouders, mensen die doorreizen naar een derde land (‘transit’) en commercieel vervoer mogen nog naar binnen.

Check hier de lijst met open en gesloten grensovergangen in Zwitserland (Duits).

Oostenrijk

Grenscontroles zijn ingevoerd voor reizigers uit Italië, Zwitserland en Liechtenstein. Reizigers mogen vanuit Italië alleen door Oostenrijk heen reizen naar een derde land op basis van een medische verklaring (in het Duits, Engels of Italiaans), waarin de reiziger verklaart negatief te zijn getest op het virus. De medische verklaring mag niet meer dan 4 dagen oud zijn.

Lees de meest actuele informatie over inreisbeperkingen en uitreisbeperkingen op de website van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken (Duits).

Frankrijk

De Franse overheid heeft op 16 maart nieuwe maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn grenscontroles aan de Frans-Italiaanse landsgrenzen.

Reizigers die naar of door Frankrijk reizen moeten het formulier 'Attestation de déplacement internationale dérogatoire' (Verklaring voor internationale verplaatsing) invullen. Zij moeten hierin de reden van de reis aangeven die bovendien met bewijsstukken moet worden onderbouwd. Er is zowel een formulier voor internationale reizen naar of door Frankrijk als voor verplaatsingen binnen Frankrijk.

Deze verklaringen vult u PER REIS OF PER VERPLAATSING OPNIEUW in.

België

Ja, men kan terug naar huis rijden indien men kan bewijzen dat men in Nederland woonachtig is. De 'Verklaring doorreis België' kan de grensovergang vergemakkelijken.

Download hier de 'Verklaring doorreis België' van de Nederlandse ambassadeur in Brussel.
 

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Na aankomst uit een hoogrisicogebied krijgt u in Nederland het dringende advies om 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat kan thuis of op een andere verblijfplaats.

Daarnaast wordt verwacht dat u alle gedragsregels volgt die op dit moment in Nederland voor iedereen gelden. Voor meer informatie over de regels, kunt u de volgende pdf’s downloaden:

Uitschrijven 

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.

Ik ben Nederlander en ik woon in Italië, maar verblijf nu in Nederland. Kan ik nog terug naar Italië?

Nederland heeft maatregelen aangekondigd die betrekking hebben op reizen vanuit en naar Nederland. Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt noodzakelijk is. Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze.

Besluit u om uit noodzaak toch terug te reizen naar Italië? Nederlanders die in Italië wonen en met de auto vanuit Nederland naar Italië reizen, moeten een bewijs van woonadres (residenza) in Italië kunnen overleggen. Dit kan bijvoorbeeld een Italiaanse identiteitskaart of een uittreksel van het gemeenteregister zijn waarop een Italiaans adres staat. Daarnaast moeten zij een verklaring invullen om tussen de regio’s te kunnen reizen.

Download hier de verklaring om tussen regio’s te reizen in de Italiaanse taal.
Download hier de Nederlandse werkvertaling van de verklaring om tussen de regio’s te reizen

Bij binnenkomst in Italië dient u dit formulier voor intreding ingevuld bij u te hebben. Inkomende reizigers zijn verplicht bij aankomst contact op te nemen met de lokale gezondheidsdienst en zij moeten eerst twee weken in quarantaine. Dit geldt niet als u kunt aantonen minder dan 72 uur in Italië te moeten zijn om redenen van werk of als u op doorreis bent. Let op: u mag geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Het is wel toegestaan om uw eigen auto, een taxi of een huurauto te gebruiken. Ook mag u door iemand opgehaald worden, hierbij geldt dat er maximaal 2 mensen in een personenwagen mogen zitten.

Raadpleeg deze website van het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie.

Vanaf 3 juni 2020 hoeven burgers uit het Schengengebied bij aankomst in Italië zich niet meer te melden bij de lokale ASL/regio en 2 weken in verplichte quarantaine te gaan. Voor burgers buiten het Schengengebied geldt dit niet. Voor hen geldt een inreisverbod tot en met 15 juni.

Een familielid is ernstig ziek, kan ik naar Nederland reizen als ik officieel in Italië woon?

Volgens het laatste Italiaans decreet mogen inwoners van Italië niet reizen tenzij er een noodzaak is. Aangezien u als inwoner van Italië onder deze regeling valt, dient u bij de Italianen de noodzaak van uw vertrek aan te geven.  Het is aan de Italiaanse autoriteiten om in te stemmen met uw vertrek uit Italië. De Nederlandse ambassade kan hier niet in bemiddelen. 

Lees hier het officiële decreet van de Italiaanse regering (Italiaans). 
Lees hier de Nederlandse werkvertaling van het decreet

Let op

Het is mogelijk dat u bij aankomst in Nederland 14 dagen in quarantaine dient te blijven. Controleer hiervoor de vraag ‘Ik reis naar Nederland vanuit Italië. Gelden voor mij speciale maatregelen bij aankomst in Nederland?’ Tevens dient u bij retour in Italië 14 dagen in quarantaine te gaan en contact op te nemen met de Italiaanse gezondheidsdienst ter plaatse. Hierover meer informatie onder het kopje ‘Ik ben Nederlander en ik woon in Italië, maar verblijf nu in Nederland. Kan ik nog terug naar Italië?’

Veelgestelde vragen

Raadpleeg hier een overzicht van veel gesteld vragen over het laatste decreet van de Italiaanse autoriteiten ten aanzien van COVID-19 in zes verschillende talen.

Als ik in Italië op vakantie ben, kom ik dan in aanmerking voor de medische zorg van Italië?

Als u in Nederland verzekerd bent heeft u bij spoedgevallen binnen Italië recht op medische zorg. Voor de voor u geldende voorwaarden dient u contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Kan ik mijn geboekte reis kosteloos annuleren?

Het is aan de reisorganisaties zelf om daarover te beslissen. Het is geen automatisme dat bij een 'oranje' of 'rood' reisadvies de kosten van annuleringen worden vergoed.

Ik ben ondernemer en heb vragen over zakendoen in Italië gedurende de coronacrisis

Antwoorden op veelgestelde vragen omtrent zakendoen in Italië gedurende de coronacrisis vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bekijk hier de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Italië worden verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. U ontvangt updates als het reisadvies wordt gewijzigd.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet u niet uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor vragen staat het 24/7 BZ contactcenter altijd voor u klaar op +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ