Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Indonesië

De Indonesische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Indonesië.

Update: 20 mei 2020, 10.35

Waarom is het reisadvies van Indonesië aangepast?

Op zondag 15 maart 2020 heeft President Joko Widodo aangekondigd dat het land extra stappen neemt ter bestrijding van de COVID-19-pandemie. Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht.

 • Voor Jakarta zijn de scholen, musea en andere toeristische plekken gesloten.
 • De meeste winkelcentra, restaurants en bars gesloten.
 • Grote evenementen zijn in beginsel verboden.
 • Mensen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

* Inreisverbod buitenlanders
Met ingang van 2 april is het tot nader order voor buitenlanders niet meer toegestaan om Indonesië in te reizen. Het is, behalve voor groepen die hiervan uitgezonderd zijn (zie onder “Ik woon in Indonesië , kan ik nog inreizen”), dus niet meer mogelijk om naar Indonesië af te reizen.

Vanaf 17 maart 2020 hebben de EU-landen het besluit genomen om de mogelijkheid tot reizen naar de Schengenzone, waaronder Nederland, drastisch te beperken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Voor alle landen geldt als reisadvies nu minimaal code oranje: reis alleen wanneer dit strikt noodzakelijk is.

Wat is de actuele situatie in Indonesië?

De situatie in Indonesië blijft zich wijzigen als gevolg van de ontwikkelingen rond het coronavirus (COVID-19). Hoewel er meer wordt getest, nemen de officiële cijfers van besmettingen al weken gelijkmatig toe en tonen momenteel een voorzichtige afvlakking in Jakarta.

Het aantal officieel gepubliceerde besmettingen is relatief laag maar ook onbetrouwbaar. De situatie kan snel veranderen.  Als u in Indonesië verblijft, wordt u geadviseerd naar Nederland terug te keren.

* Social distancing (PSBB)
Zowel op centraal niveau als lokaal/provinciaal wordt beleid ontwikkeld om op grote schaal social distancing (PSBB) af te dwingen.

 • scholen, winkels en kantoren zijn gesloten (uitzonderingen daar gelaten)
 • restaurants mogen alleen open voor afhalen
 • publieke ruimtes en gebedsruimtes zijn gesloten
 • activiteiten in publieke ruimte en samenscholing zijn verboden.

Alleen in Jakarta is het aantal mensen dat samen mag komen specifiek beperkt tot maximaal 5. Openbaar en privé vervoer wordt beperkt, maar mogen nog wel gebruikt worden. Door onduidelijke en soms tegenstrijdige wetgeving is er enige verwarring over wat wel en wat niet mag. In Provincie Papua geldt het strengste beleid: toegang tot de provincie is afgesloten en mensen mogen vanaf 14u de straat niet meer op. Het volgen van het social distancing (PSBB-) beleid is echter een zeer grote uitdaging.

Bewoners hebben de instructie gekregen buitenshuis een (niet medisch) gezichtsmasker te dragen.

* Transport door Indonesië
Na eerst de traditionele “homecoming” voor Suikerfeest/Ramadan (mudik) te ontmoedigen, besloot de regering op 21 april toch de mudik te verbieden. Om dit af te dwingen zijn m.i.v. 24 april tot 1 juni hoofdwegen tussen grote steden afgesloten, langeafstand treinverbindingen stopgezet en binnenlandse vluchten geannuleerd. Na bekendmaking van deze straffe maatregelen staat de overheid onder bepaalde voorwaarden toch weer alle vormen van transport toe.

Ik ben nu in Indonesië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn steeds minder vluchten vanuit Indonesië beschikbaar. Daarnaast zijn steeds meer landen en luchtruimen ‘op slot’. Hierdoor wordt het terugreizen naar Nederland bemoeilijkt.  Als u in Indonesië verblijft, wordt u op basis van het voorgaande uitdrukkelijk geadviseerd zo spoedig mogelijk naar Nederland terug te keren.

Thans hebben alleen nog Garuda en Qatar nog zeer beperkte lijnvluchten vluchten naar Nederland. Houdt de betreffende websites in de gaten.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wat moet ik doen voor een binnenlandse vlucht?

Voor vluchten binnen Indonesie moet u een COVID swap test van een ziekenhuis overleggen waaruit blijkt dat u corona vrij bent. Het resultaat van deze test heeft u binnen circa 2 uur en mag niet ouder zijn dan 7 dagen. Daarnaast heeft u een begeleidende brief van de ambassade nodig waarin wordt bevestigd dat u terugkeerd naar Nederland. Tegen overlegging van de tickets naar Jakarta en Amsterdam kunt u de brief opvragen via jak-ca@minbuza.nl

Ik verblijf op Bali. Welke restricties gelden er voor verplaatsing?

Er zijn geen documenten nodig om over straat te kunnen bewegen.

Toeristen wordt geadviseerd de restricties van de overheid te volgen. Zo zijn bijvoorbeeld de stranden verboden gebied.

Wat te doen wanneer mijn vlucht naar Nederland wordt geannuleerd?

Garuda heeft op dit moment nog 1 vlucht per week rechtstreeks naar Amsterdam. De vluchten zijn niet overvol. Via de website van Garuda kunt u een ticket boeken. Ook Qatar heeft nog zeer beperkte reguliere vluchten via Doha.

Bij verloop van het (werk) visum voor Indonesië, wordt dit automatisch gratis verlengd in een noodvisum. Met het noodvisum mag u  niet werken in Indonesië.

Ik woon in Indonesië, kan ik nog inreizen?

Ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus, hebben de Indonesische autoriteiten op 2 april 2020 besloten om de grenzen tijdelijk te sluiten.

De volgende groepen zijn uitgezonderd van deze maatregel.

 • Buitenlanders met een tijdelijke verblijfsvergunning of permanente verblijfsvergunning;
 • Houders van diplomatieke visa en service visa;
 • Houders van diplomatieke verblijfsvergunningen en officiële verblijfsvergunningen;
 • Ondersteunend personeel voor humanitaire hulp (medische hulp en voedselhulp);
 • Bemanningsleden van vervoersmiddelen via zee, lucht en land;
 • Buitenlanders die werkzaam zijn op nationaal strategische projecten.

De groep van uitzonderingen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen om het land binnen te komen.

 • Gezondheidsverklaring in het Engels (incl. negatief COVID-19 PCR testresultaat), afgegeven door een gezondheidsautoriteit in het land van herkomst en niet ouder dan 7 dagen;
 • Op het vliegveld vindt onder andere een extra medische controle plaats.

 • De reiziger moet 14 dagen in quarantaine.

Reizigers die geen gezondheidsverklaring bij zich hebben of niet aan alle medische voorwaarden voldoen, kunnen de toegang tot Indonesië worden ontzegd.

Ik woon in Indonesië en moet mijn verblijfsvergunning verlengen. Wat moet ik doen?

Vanwege de COVID situatie zijn alle immigratiekantoren gesloten.

Uw verlopen verblijfsvergunning wordt op dit moment automatisch verlengd en omgezet naar een ‘emergency visum’. Zodra de situatie weer stabiel is, kunt u de verlenging van uw verblijfsvergunning regelen.

Mensen die op dit moment buiten Indonesië verblijven en waarvan de verblijfsvergunning afloopt, kunnen zonder problemen terugkeren naar Indonesië, maar moeten bij aankomst op het vliegveld een ITKT (noodverblijfsvergunning) in de vorm van een zeshoekige stempel, bij Immigratie aan vragen.

Nadere informatie kunt u inwinnen via:

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Volg de Nederlandse ambassade in Indonesië op Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus (COVID-19).

Alle Nederlanders in Indonesië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

De Indonesische autoriteiten hebben een  Corona Crisis Center ingericht dat telefonisch bereikbaar is via +62 21 521 04 11 of +62 812 1212 3119.

Lees de laatste informatie van de Indonesische overheid over COVID-19 (website in Indonesisch).

Indien u twijfelt of u besmet bent geraakt, dan kunt u voor advies bellen met
112 of +62 813 8837 6955.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.