Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies IJsland

De IJslandse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor IJsland.

Update: 13 mei 2020, 13:35

Wat is het reisadvies voor IJsland?

Reis niet naar IJsland als dat niet hoogst noodzakelijk is. Toeristen en andere bezoekers zonder verblijfsvergunning worden momenteel niet geweerd, maar onnodig bezoek wordt afgeraden.

In principe moeten alle reizigers in quarantaine, tenzij men kan aantonen dat met niet besmet is met Covid-19. Dit kan met bewijs van een recente test of men kan op Keflavik Airport een test laten uitvoeren. Werkgerelateerd bezoek is toegestaan. Details van de nieuwe maatregelen worden voor eind mei 2020 aangekondigd.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het reisadvies is aangepast conform de maatregelen die door de IJslandse regering zijn getroffen om verdere spreiding van het Corona virus (covid-19) tegen te gaan. Tussen 15 mei en 15 juni 2020 worden nieuwe richtlijnen ingevoerd voor mensen die vanuit het buitenland naar IJsland reizen.

Wat moet u doen als u zich in IJsland bevindt?

Indien u zich in IJsland bevindt wordt, u aangeraden bij uw reisorganisatie te informeren naar de mogelijkheden om terug te keren naar Nederland. Uw vlucht kan omgeboekt moeten worden.

Heeft u hulp nodig? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Zie ook de Veelgestelde vragen over het coronavirus en (terug) reizen naar Nederland.

Wat zijn de consequenties als ik alsnog naar IJsland afreis als toerist of bezoekende?

Voor alle reizigers die naar IJsland reizen geldt vanaf 24 april: Indien u vanuit het buitenland IJsland binnenkomt, moet u 14 dagen in quarantaine. Eerder gold deze regel alleen voor inwoners van IJsland. Deze regel geldt tot ten minste 15 mei.

Ik woon in IJsland kan ik nog gewoon naar IJsland terugkeren?

Ja. IJslanders en ingezetenen van IJsland worden gevraagd om naar IJsland terug te keren. Ook inwoners van IJsland moeten 14 dagen in quarantaine bij terugkeer uit het buitenland.

Gaan er nog vluchten van/naar IJsland?

Ja. Vluchten kunnen wel uitvallen dus check met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij.

Zijn er quarantainemaatregelen in IJsland als ik vanuit Nederland terugkeer?

Ja, voor alle reizigers geldt dat men 14 dagen in quarantaine moet bij terugkeer uit het buitenland.  Volg ten alle tijden de aanwijzingen van lokaal overheids- en gezondheidspersoneel.

Engelstalige informatie van de IJslandse overheid vindt u op deze website: www.covid.is

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in IJsland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.