Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Hongkong SAR

De overheid van Hong Kong neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Hongkong SAR.

Update: 14 mei 2020, 11:55

Wat is de actuele situatie in Hongkong?

Door de wereldwijde toename van het aantal infecties heeft de Hongkong overheid een inreisverbod ingesteld. Alle niet-ingezetenen van Hongkong wordt de toegang tot Hongkong geweigerd. Dit geldt niet voor reizigers die vanuit het Chinese vasteland, Macau of Taiwan komen en die in een periode van 14 dagen voor aankomst in Hongkong niet ergens anders zijn geweest. Deze mensen moeten 14 dagen in quarantaine.

Meer informatie over de coronasituatie in Hong Kong vindt u op de website van de Hong Kong overheid.

Ik ben nu in Hongkong, of maak een tussenstop in Hongkong. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Overstappen op het vliegveld van Hongkong wordt vanaf 25 maart in zijn geheel niet meer toegestaan. Er zijn ook indirecte vluchten mogelijk, maar minder dan voorheen. Hou er rekening mee dat meerdere landen restricties hebben opgelegd met betrekking tot tussenlandingen.

De situatie verandert echter continue. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor de actuele mogelijkheden.

Ik woon in Hongkong. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op het moment geldt er een inreisverbod voor Hongkong. Alle niet-ingezetenen van Hongkong wordt de toegang tot Hongkong geweigerd. Dit geldt niet voor reizigers die vanuit het Chinese vasteland, Macau of Taiwan komen en die in een periode van 14 dagen voor aankomst in Hongkong niet ergens anders zijn geweest. Deze mensen moeten 14 dagen in quarantaine.

Inwoners van Hongkong worden nog wel toegelaten en worden bij aankomst getest op COVID-19. Ook moeten deze mensen bij aankomst 14 dagen in quarantaine. Het is mogelijk de quarantaine in een hotel door te brengen, tenzij u symptomen heeft. Ga vooraf na of uw hotel reizigers toestaat in quarantaine te gaan. De overheid controleert streng of men zich aan de voorwaarde van de quarantaine houdt.

Meer details over de coronamaatregelen in Hongkong.

Gaat er nog vliegverkeer naar Hongkong?

Er gaan nog vluchten naar Hongkong, maar veel worden geannuleerd. We adviseren u om voor meer informatie contact op te nemen met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Hongkong wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.