Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Hongarije

De Hongaarse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Hongarije.

Update: 19 mei 2020, 10:19

Wat is de situatie in Hongarije?

De grenzen van Hongarije zijn voor het internationale personenverkeer gesloten.

Reizigers worden bij de Hongaarse grens afgewezen als zij niet de Hongaarse nationaliteit hebben. Burgers van de EER (Europese Economische Ruimte) worden binnengelaten mits zij in bezit zijn van Hongaarse verblijfsdocumenten.

Voor de laatste ontwikkelingen in Hongarije: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Ik ben nu in Hongarije. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

* Met het vliegtuig

Het vliegverkeer is beperkt maar er zijn wel vluchten naar Nederland.

  • We raden u aan na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn om te vertrekken.
  • Neem contact op met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij /luchtvaartmaatschappij.

* Met de auto

Terugreizen per auto wordt steeds moeilijker. Volgens onze laatste informatie kunt u bij de grensovergangen Sopron en Hegyeshalom Hongarije verlaten richting Oostenrijk. Houd rekening met vertraging en files vanwege grenscontroles.

* Op doorreis?

Op doorreis naar Nederland mag u Hongarije in als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U ondergaat een medische keuring.
  • De coronabesmetting wordt uitgesloten.
  • U rijdt op een door de Hongaarse autoriteiten aangewezen route en u stopt alleen bij de aangegeven tankstations.
  • U kan bewijzen dat u het land van bestemming mag inreizen.

Ik woon in Hongarije. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op basis van de maatregelen die op 16 maart 2020 door de Hongaarse overheid zijn genomen, mogen burgers van de EER, dus ook Nederlanders, die in bezit zijn van Hongaarse verblijfsdocumenten, naar Hongarije terugkeren.

Bij de grenscontroles dient u uw Állandó Tartózkodási Kártya (verblijfsvergunning) of uw Regisztrációs Igazolás (registratiekaart voor burgers van de EER)  samen met een  Lakcímet igazoló hatósági igazolvány (adreskaart) te tonen. Met alleen een registratiekaart of een adreskaart heeft men geen toegang tot Hongarije.

Na aankomst in Hongarije dient men verplicht veertien dagen in thuisquarantaine te blijven.

In bepaalde uitzonderlijke gevallen kan men via de website van de Hongaarse Politie met behulp van een online formulier een verzoek tot toegang indienen. Meer informatie over de uitzonderingsgevallen en de procedure vindt u door hier te klikken.

Let op dat de Hongaarse Politie uitsluitend Hongaarstalige verzoeken in behandeling neemt. Het online formulier is daardoor alleen in het Hongaars beschikbaar. Bij taalproblemen kunt u onder anderen uw Hongaarse gastheer, zakenpartner of familielid om assistentie vragen of u kunt ook deze persoon machtigen om de aanvraag voor u in te dienen. Hierin speelt de ambassade geen rol.

Gaat er nog vliegverkeer van/naar Hongarije?

Het vliegverkeer is beperkt maar op dit moment zijn er nog vluchten. Als u overweegt om naar Nederland terug te gaan is het raadzaam om dat zo snel mogelijk te regelen. Steeds meer vluchten worden geannuleerd.

Alleen personen met de Hongaarse nationaliteit en burgers van de EER met Hongaarse verblijfsdocumenten mogen Hongarije binnenkomen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Hongarije wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.