Coronavirus: veel gestelde vragen reisadvies Georgië

De Georgische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Georgië.

Update: 13 mei 2020, 11:40

Waarom is het reisadvies voor Georgië aangepast?

De Georgische overheid heeft de noodtoestand verlengd tot tenminste 22 mei 2020. Deze noodtoestand is ingesteld om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

Vanaf 27 april is er sprake van een stapsgewijze versoepeling van de maatregelen die na de noodtoestand zijn ingevoerd. De ‘lockdown’ van de steden Tbilisi, Kutaisi en Batumi is opgeheven. Rustavi en Gardabani gaan op 14 mei open, Marneuli op 18 mei.

De gemeente Bolnisi met omliggende dorpen en ook Gvankiti, Terjola en Tetritskaro blijven wegens Corona besmettingen afgesloten. Daar gelden strenge quarantainemaatregelen (binnenblijven, gecontroleerde inreis en uitreis, temperatuurmetingen).

Een overzicht met maatregelen die nog van kracht zijn:

 • Er geldt een avondklok tussen 21.00 en 06.00 uur.
 • De bevolking wordt dringend aanbevolen om social distancing in acht te houden (1,5 m).
 • Er rijdt geen openbaar vervoer: niet binnen steden en niet tussen steden. Personenauto’s en taxi’s mogen vanaf 27 april weer rijden, met een maximum van 3 personen (inclusief de chauffeur). De maximaal twee passagiers moeten op de achterbank zitten.
 • Samenscholing van groepen van meer dan 3 personen is verboden. Enige uitzondering hierop zijn (super)markten en apotheken, waar personen wel afstand tot elkaar moeten bewaren.
 • Personen ouder dan 70 mogen overdag alleen naar buiten om boodschappen te doen, naar de apotheek of het ziekenhuis te gaan.
 • Iedereen moet altijd een identiteitsbewijs bij zich dragen.
 • In publieke ruimten (winkels, banken, etcetera) is een mondkapje verplicht. Op straat wordt een mondkapje aanbevolen.

 • Bij het zich herhaaldelijk niet houden aan quarantaine of andere maatregelen getroffen onder de noodtoestand, kan een gevangenisstraf worden opgelegd van 3 tot 6 jaar.  

Vanaf 11 mei 2020 gaan winkels met een ingang aan de straat  weer open. Uitgezonderd zijn kledingwinkels en schoenenzaken. Supermarkten, apotheken, benzinepompen, banken en postkantoren zijn altijd open gebleven. Cafés en restaurants bieden alleen afhaaldiensten aan. Supermarkten moeten maatregelen nemen om te waarborgen dat niet meer dan tien mensen in een gesloten ruimte zijn en mensen afstand houden (2 meter). 

Zie voor een overzicht van coronamaatregelen in Georgië ook JAM News.

De Georgische economie gaat de komende maanden gefaseerd weer open, meer informatie daarover treft u aan op agenda.ge, een Engelstalig nieuwsplatform over Georgië. 

Vanaf 15 juni wordt het binnenlands toerisme hervat en vanaf 1 juli het internationaal toerisme. Nog niet bekend is aan welke voorwaarden toeristen uit diverse landen dan moeten voldoen.

Ik ben nu in Georgië of maak een tussenstop in Georgië, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vanaf zaterdag 21 maart 2020 zijn geen commerciële vluchten meer toegestaan van en naar Georgië. Een uitzondering wordt gemaakt voor beperkt aantal speciale vluchten die daartoe toestemming hebben verkregen van de Georgische overheid. Dit zijn vluchten van Georgian Airways (Air Zena), die zijn bestemd voor het terugbrengen van Georgiërs uit het buitenland naar Georgië. Nederlanders die op dit moment in Georgië verblijven en overwegen te vertrekken, wordt dringend aangeraden gebruik te maken van deze speciale vluchten. De volgende vluchten zijn gepland, maar nog niet bevestigd door de Georgische autoriteiten:

 • 15 mei Tbilisi – AMS (Georgian Airlines)
 • 18 May Tbilisi – Larnaka (Georgian Airlines)
 • 20 May Tbilisi – Athens (Georgian Airlines)
 • 22 May Tbilisi – Rome (Georgian Airlines)
 • 23, 24, 25 en 28 mei Tbilisi –Minsk – AMS (Belavia)
 • 30 mei Tbilisi – AMS (Georgian Airlines)

Last-minute wijzigingen of annuleringen zijn niet uitgesloten. De tickets zijn 2 dagen voor vertrek online beschikbaar. U kunt rechtstreeks boeken via Georgian Airways of bij Belarusian Airlines.

In alle gevallen wordt u geadviseerd om vooraf de transitmogelijkheid van genoemde steden naar Amsterdam te checken via de luchtvaartmaatschappij of de reisadviezen voor transitlanden. Het kan zijn dat transit niet meer mogelijk is. In geval van een niet-rechtstreekse vlucht is ook niet bekend of Europese burgers in alle gevallen met deze vluchten Georgië kunnen verlaten en of transit (naar Amsterdam) mogelijk is. Check dit tevoren bij de luchtvaartmaatschappij en bij de reisadviezen van de landen waar transit plaatsvindt. Last-minute wijzigingen zijn niet uitgesloten.

De ambassade blijft  informatie over o.a. deze speciale vluchten van Georgian Airways, doorgeven via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Alle Nederlanders in Georgië wordt verzocht om zich te registreren bij deze informatieservice.

Ik woon in Georgië, kan ik daar nog terug naar toe?

Vanaf 18 maart 2020 worden buitenlandse reizigers niet meer toegelaten in Georgië. Dit is van kracht voor ten minste 2 weken. Uitzonderingen worden gemaakt voor onder andere diplomaten, familieleden van Georgische burgers, leden van humanitaire missies, personen die de status ‘statenloos’ hebben en personen met een Georgische asielstatus.

Houd er rekening mee dat alle reizigers die Georgië binnenkomen 14 dagen in quarantaine moeten. Reizigers die na aankomst in zelf-quarantaine moeten, worden bij overtreding beboet en gedwongen geplaatst in een door de overheid aangewezen quarantaine faciliteit.

Gaat er nog vliegverkeer naar Georgië?

Vanaf 21 maart is geen commercieel vliegverkeer van en naar Georgië meer mogelijk. Er gaan alleen nog speciale vluchten (uitgevoerd door Georgian Airways), waarvoor de Georgische overheid toestemming heeft gegeven, bedoeld om Georgiërs de mogelijkheid te bieden terug te keren.

Kan ik over land reizen naar Georgië?

Nee dat is niet mogelijk. De landsgrenzen met Georgië, Azerbeidzjan, Turkije en Rusland zijn gesloten voor personenverkeer.

Ik heb een ticket geboekt naar Georgië. Kan ik nog afreizen?

U wordt dringend verzocht te overwegen in hoeverre uw reis noodzakelijk is, voor zover deze nog mogelijk is.

Buitenlanders mogen Georgië vanaf 18 maart niet meer in, tenzij u tot uitzonderingscategorieën behoort.

Vanaf 21 maart heeft de Georgische overheid alle commerciële (passagiers) vluchten naar en vanuit Georgië stopgezet. Alleen in coördinatie met de Georgische autoriteiten vindt nog een beperkt aantal speciale vluchten van Georgian Airways plaats (om Georgische burgers uit het buitenland terug te brengen naar Georgië). Deze vluchten kunnen 2 dagen voor vertrek online geboekt worden via https://www.georgian-airways.com/en

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Wijzigingen worden gecommuniceerd via de Informatieservice Buitenlandse Zaken U kunt zich via de link registreren en/of afmelden.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.