Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Egypte

De Egyptische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Egypte.

Update: 1 mei 2020, 20:20

Wat is de actuele situatie in Egypte?

Alle niet-noodzakelijke reizen naar Egypte worden ontraden. Alle reizen naar het grensgebied met Libië, Noord-Sinaï, de Hala’ib-driehoek en Bir Tawil worden ontraden.

U wordt aangeraden om na te gaan of uw verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij. Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf om te blijven.

Passagiersvluchten

Alle internationale passagiersvluchten zijn opgeschort per 19 maart. Voorlopig geldt deze opschorting tot nader order. Het is nog wel mogelijk voor lege chartervluchten om naar Egypte te komen en mensen op te halen. Ook binnenlandse vluchten, vrachtvluchten en medische evacuatievluchten blijven toegestaan. Het is echter moeilijk te voorspellen of in de huidige situatie medische evacuatievluchten ook praktisch mogelijk zijn. Het is op dit moment onduidelijk wanneer internationale passagiersvluchten weer hervat worden.

Avondklok
Sinds 25 maart is er in Egypte een avondklok van kracht. Per 23 april is de periode waarin de avondklok van kracht is verlengd tot na het Suikerfeest. Tevens is het tijdstip aangepast: tussen 21:00 ’s avonds en 06:00 uur ’s ochtends dient iedereen binnen te blijven. Tijdens deze avondklok zal er geen openbaar vervoer beschikbaar zijn. Er zal door politie en leger worden gecontroleerd op naleving. De boete die staat op het negeren van de avondklok is vastgesteld op EGP 4.000 en mogelijke detentie. Deze avondklok is overigens niet van toepassing op ambulance diensten en personen werkzaam in de medische sector.

Winkels

Winkels mogen open zijn tussen 06:00 en 17:00 uur. Per 23 april mogen winkels ook op vrijdag en zaterdag weer open zijn. Ook blijven cafés, nachtclubs, gyms, etc. evenals bepaalde overheidsdiensten (waaronder visa, verblijfsvergunningen en paspoorten) tot nader order gesloten. Restaurants mogen open zijn voor afhalen en bezorgen.

Ik ben nu in Hurghada - Sharm al Sheikh, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Alle internationale passagiersvluchten zijn vanaf 19 maart tot nader order opgeschort. Het nog wel mogelijk voor lege chartervluchten om naar Egypte te komen en mensen op te halen. Neem hiervoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of met uw touroperator.

  • Zit u in Egypte in een noodsituatie? Neem dan contact op het 24/7 BZ Contact Center (24 uur per dag, 7 dagen per week) via ‪+31 247 247 247 (Let op: door grote drukte kan de wachttijd oplopen)

Gaat er nog vliegverkeer naar Egypte?

Nee, tot nader order gaan er geen vluchten naar Egypte.

Ik woon in Egypte. Kan ik daar nog terug naar toe?

Nee, tot nader order gaan er geen vluchten naar Egypte.

Mijn visum / verblijfsvergunning in Egypte verloopt en ik kan het niet verlengen. Wat moet ik doen?

Het Egyptisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat er geen maatregelen zullen worden genomen tegen personen wiens verblijfsvergunning of visum verloopt tijdens het opschorten van de vluchten. Zodra verblijfsvergunningen of visa weer verlengd kunnen worden zal hier rekening mee worden gehouden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Egypte wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.