Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Ecuador

De Ecuadoraanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Ecuador.

Update: 19 juni 2020, 10:00

Wat is de huidige situatie in Ecuador?

Het aantal coronabesmettingen in Ecuador is hoog. Sinds 16 maart was de noodtoestand van kracht, per 16 juni is die met nog eens 60 dagen verlengd tot 15 augustus. Sinds 8 mei geldt er een stoplichtsysteem, waarbij gemeenten bepalen hoeveel beperkingen gelden; in aflopende omvang gaat het om rode, gele of groene maatregelen. Het gaat daarbij om zaken als de avondklok, de dag dat je met jouw nummerbord de weg op mag en bedrijven/ winkels die open mogen. De kleur van het stoplicht kan per week verschillen, dus informeer goed naar de lokale maatregelen.

Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet navolgen van de quarantainevoorschriften.

Ik ben nu in Ecuador of maak een tussenstop in Ecuador. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De KLM vliegt weer meerdere keren per week tussen Amsterdam en Quito. 

Toeristen die naar het vliegveld willen reizen, moeten hiervoor een speciaal toestemmingsformulier invullen en opsturen. Dit formulier is verkrijgbaar bij de Nederlandse ambassade: lim-ca@minbuza

Ik woon in Ecuador. Kan ik daar nog terug naar toe?

Wij raden u aan contact op te nemen met de ambassade van Ecuador in Den Haag via de website: http://www.embassyecuador.eu/site/index.php/nl/la-embajada-top

Wat kunnen Nederlanders doen die nu in Ecuador zijn?

Degenen die in Ecuador blijven, dienen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Zie ook de adviezen van de Nederlandse overheid om besmetting met corona te proberen te vermijden.

Gaat er nog vliegverkeer naar Ecuador?

Sinds 1 juni zijn internationale vluchten weer toegestaan. Vanaf 14 juni vliegt KLM twee keer per week tussen Quito en Amsterdam, vanaf 1 juli drie keer per week. 

Na aankomst in Ecuador moet u twee weken in quarantaine, in een door de overheid aangewezen hotel.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan

Alle Nederlanders in Ecuador wordt verzocht om zich ook te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.