Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Ecuador

De Ecuadoraanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Ecuador.

Update: 1 mei 2020, 20:19

Wat is de huidige situatie in Ecuador?

Op 16 maart is de noodtoestand uitgeroepen voor een periode van 60 dagen. In Guayaquil/provincie Guayas, Santa Elena en Galapagos is een avondklok ingesteld van 16:00-5:00 uur en in de rest van Ecuador van 19:00-5:00

Sinds zondag 15 maart 2020 kunnen buitenlanders niet meer inreizen via lucht, zee of over land omdat alle grenzen zijn gesloten. Binnenlands vervoer is nauwelijks meer mogelijk; noch per vliegtuig noch over land.

Reizen tussen provincies is voor toeristen niet meer mogelijk.

de straat op te gaan voor essentiële boodschappen (in beginsel maar 1 persoon uit het gezin) of voor het verkrijgen van medische zorg. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet opvolgen van de quarantaine voorschriften.

Ik ben nu in Ecuador of maak een tussenstop in Ecuador. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De komede dagen staan er nog enkele KLM vluchten vanuit Quito en Guayaquil naar Amsterdam gepland.

Toeristen die naar het vliegveld willen reizen en van buiten de provincie komen waarin het vliegveld is gelegen, moeten hiervoor een speciaal toestemmingsformulier invullen en opsturen. Dit formulier is verkrijgbaar bij de Nederlandse ambassade: lim-ca@minbuza

Vanaf de Galapagos eilanden zijn er nog enkele vluchten om naar het vaste land van Ecuador te komen. Daarnaast is een speciale procedure voor toeristen op Galapagos ingesteld:

  • iedereen die Galapagos verlaat moet een medische controle ondergaan
  • bij aankomst op het vaste land moet iedereen 2 weken in quarantaine
  • met een bevestigde internationale vlucht mag je het land verlaten

Indien u vanuit een andere provincie naar het vliegveld komt, dient u een speciaal toestemmingsformulier in te vullen en op te sturen. Dit formulier is verkrijgbaar bij de Ambassade: lim-ca@minbuza.nl

Als u de komende tijd in Ecuador blijft dient u de komende periode zou goed mogelijk door proberen te komen in uw hotel of gastenverblijf. Probeer op de hoogte te blijven van het lokale nieuws om de laatste ontwikkelingen te volgen en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Er

staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet naleven van de voorschriften.

Daarnaast is het belangrijk dat u de voorzorgsmaatregelen in acht neemt om de kans op besmetting met het corona-virus te verkleinen. De capaciteit en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Ecuador is beperkt. Zie ook de adviezen van de Nederlandse overheid om besmetting met corona te voorkomen.

Indien u zich registreert via een mail naar lim-ca@minbuza.nl houdt de ambassade u op de hoogte van nieuws dat van belang is voor gestrande Nederlanders.

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem hiervoor zo snel mogelijk  contact op met uw reisorganisatie, vervoers- of luchtvaartmaatschappij.

Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf om te blijven.

Blijft u in Ecuador? Volg dan de aanwijzigingen van de lokale autoriteiten.

Ik woon in Ecuador. Kan ik daar nog terug naar toe?

Wij raden u aan contact op te nemen met de ambassade van Ecuador in Den Haag via de website: http://www.embassyecuador.eu/site/index.php/nl/la-embajada-top

Wat kunnen Nederlanders doen die nu in Ecuador zijn?

Degenen die in Ecuador blijven, dienen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Zie ook de adviezen van de Nederlandse overheid om besmetting met corona te proberen te vermijden.

Gaat er nog vliegverkeer naar Ecuador?

Zie hierboven.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan

Alle Nederlanders in Ecuador wordt verzocht om zich ook te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.