Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Duitsland

De Duitse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Duitsland.

Update: 1 mei 2020, 20:19

Wat is de actuele situatie in Duitsland?

De Duitse regering heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. In het hele land gelden beperkende maatregelen die op 15 april verlengd zijn voor een nader te bepalen periode.

Andere dan noodzakelijk reizen worden sterk ontraden. Scholen, religieuze instellingen, niet-essentiële locaties en winkels blijven voorlopig gesloten, behalve levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinestations en andere essentiële voorzieningen.

* Voorzichtige openstelling kleinere winkels

Sinds 20 april mogen sommige kleinere winkels weer open, grote winkelcentra en ‘malls’ blijven echter dicht. Hotelovernachtingen voor toeristische bezoeken zijn in enkele deelstaten verboden. In de openbare ruimte moet iedereen minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden. Het dragen van een gezichtsmasker wordt dringend aangeraden in het OV en in winkels. Grote bijeenkomsten zijn tot en met 31 augustus verboden.

* Contactverbod

Voor alle deelstaten geldt een zogenoemd contactverbod, waarbij mensen in het openbaar nog maar met maximaal twee personen mogen samenkomen. Uitzonderingen zijn er voor gezinsleden en mensen die samen in een huishouden leven. Het verbod wordt streng gehandhaafd en op overtredingen staan forse boetes.

In enkele deelstaten gelden nog verdere beperkingen – deze zijn op de websites van de betreffende deelstaat terug te vinden. Kijk voor actuele informatie op de website van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ik ben nu in Duitsland of maak een tussenstop in Duitsland kan ik nog wel terug naar Nederland?

Reizen in en door Duitsland is nog mogelijk en de grenzen met Nederland zijn open. Aangezien niet-noodzakelijke reizen door de Duitse overheid wordt ontraden, is het mogelijk dat u door de lokale autoriteiten gevraagd wordt naar het doel van uw reis, vooral bij het inreizen in Duitsland. Tot op heden zijn er geen beperkingen voor het reizen naar Nederland.

* Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Na aankomst bent u verplicht om 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat kan thuis of op een andere verblijfplaats.

Ik woon in Duitsland. Kan ik daar nog terug naar toe?

Reizen in en door Duitsland is nog mogelijk en de grenzen met Nederland zijn open. Aangezien niet-noodzakelijke reizen door de Duitse overheid sterk worden ontraden, kunnen de lokale autoriteiten u vragen naar het doel van uw reis. Vooral bij het inreizen in Duitsland. Het is van belang dat u met een ‘Meldebescheinigung’ van uw Duitse gemeente kunt aantonen dat u in Duitsland woont.

* Alleen met dwingende reden Duitsland in

Duitsland inreizen mag alleen met een dwingende reden. Kunt u niet aantonen dat u een dwingende reden heeft om Duitsland in te gaan, dan kunnen de autoriteiten u de toegang tot Duitsland weigeren. Toerisme geldt niet als dwingende reden. 

* Wat is een dwingende reden?

Dit leest u op de websites van de Duitse politie en het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

* Verplichte thuisquarantaine

Vanaf 10 april moet iedereen die Duitsland inreist na een  meerdaags verblijf in het buitenland, veertien dagen in thuisquarantaine en moet daarbij in contact blijven met de Duitse autoriteiten. Dit geldt ook voor personen die in Duitsland wonen. Op niet-naleving staan boetes die kunnen oplopen tot 25.000 euro.

De regeling geldt niet voor grenspendelaars en goederentransport. In het grensgebied vinden verscherpte Duitse controles op inreizenden plaats.

* Meer informatie quarantaineregels deelstaten

Meer informatie over de quarantaineregels vindt u op de websites van de deelstaten Noordrijn-Westfalen (pdf) en Nedersaksen.

Is grensarbeid nog toegestaan (bijvoorbeeld Nederlanders die werken in Duitsland)?

Ja, de grenzen blijven open en grenswerkers kunnen hun werk blijven doen. Dit uiteraard wel binnen de limieten van de opgelegde maatregelen die in elk land gelden. De opgelegde maatregelen en de handhaving in Nederland en Duitsland kunnen van elkaar verschillen.

Vanaf 10 april geldt dat inreizenden die een meerdaags bezoek aan het buitenland hebben gebracht, 14 dagen in thuisquarantaine in Duitsland moeten. Uitgezonderd van de quarantaineplicht zijn:

  • personen betrokken bij goederentransport;
  • grenspendelaars (inclusief mensen werkzaam in de medische sector);
  • personen die Duitsland bezoeken vanwege zwaarwegende sociale redenen (bijvoorbeeld het verzorgen van een ziek familielid in Duitsland).

Mag ik vanwege medische redenen Duitsland bezoeken?

Bij dringende medische redenen, zoals een belangrijke geplande medische behandeling, mag u Duitsland bezoeken.

Gaat er nog vliegverkeer naar Duitsland?

Het is nog wel mogelijk om met auto, bus, trein of het vliegtuig tussen Nederland en Duitsland te reizen. Openbaar vervoer, treinverkeer en vliegverkeer zijn ingeperkt. Een groot aantal luchtvaartmaatschappijen reduceert of schrapt alle vluchten.

Kijk voor de meest recente informatie op de website van het betreffende vliegveld en luchtvaartmaatschappij en volg de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Duitsland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.