Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Colombia

De Colombiaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Colombia.

Update: 1 mei 2020, 20:15

Wat is de huidige situatie in Colombia?

De grenzen met alle buurlanden zijn gesloten. Cruises mogen niet meer aanmeren in Colombia. Tot (in ieder geval) eind mei mogen er geen internationale passagiersvluchten meer landen in Colombia. Het is derhalve onmogelijk om momenteel naar Colombia te reizen.

Welke maatregelen zijn er genomen?

De President van Colombia heeft een 'lockdown' voor het hele land ingesteld van dinsdag 24 maart 23:59 uur tot 10 mei 23:59 uur. Het is goed mogelijk dat deze periode verlengd wordt. Voor een beperkt aantal doeleinden mag één lid per gezin de straat op, waaronder het doen van boodschappen, kopen van medicijnen, uitlaten van een huisdier en bezoeken aan een dokter. In sommige steden gelden aanvullende maatregelen. Mensen die zich niet houden aan de maatregelen, riskeren hoge boetes en straffen.

Ik ben nu in Colombia of maak een tussenstop in Colombia. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De Colombiaanse overheid heeft onder meer luchtvaartmaatschappij KLM toestemming gegeven om gedurende de 'lockdown' vluchten uit te voeren naar Europa, zodat mensen naar huis kunnen terugkeren. De vooralsnog laatste KLM-vlucht is op 25 april vertrokken. De verwachting is dat er in (in ieder geval) de weken daarna geen vluchten naar Nederland meer plaatsvinden.


Voor reizigers die nog in het land zijn, is het advies om in Colombia passend verblijf te zoeken totdat het vliegverkeer naar Europa wordt hervat. In geval van nood, kunt u contact opnemen met de ambassade in Bogota (via bog@minbuza.nl of noodnummer +57 3144702635).

Wat als ik in Colombia gestrand ben en mijn toeristenvisum bijna verloopt?

Een toeristenvisum is voor 90 dagen geldig en kan onder normale omstandigheden worden verlengd met nog eens 90 dagen. Is uw visum bijna verlopen? Dan hoeft u zich op dit moment hier geen zorgen over te maken en ook geen actie te ondernemen. De overheid heeft besloten dat het aantal dagen dat u in het land bent in het kader van uw visumgeldigheid niet doortelt zolang de noodsituatie geldt. U hoeft uw visum dus niet te verlengen. We raden u aan contact op te nemen met Migración Colombia zodra de officiële noodsituatie is afgelopen indien u vragen heeft over de geldigheid van uw visum en mogelijkheden van verlenging.

In hoeverre kan ik nog reizen in Colombia?

Van 24 maart middernacht tot 10 mei middernacht geldt een nationale ‘lockdown’ (zie ook 'Welke maatregelen zijn er genomen?'). Het normale leven is ontwricht.

Kan ik nog binnenlandse vluchten in Colombia nemen?

Nee, de Colombiaanse regering heeft aangekondigd dat er geen reguliere binnenlandse vluchten meer plaatsvinden totdat de noodtoestand is opgeheven.

Wat als ik ziekteverschijnselen heb?

Via deze link vindt u de telefoonnummers waar u naar moet bellen als u coronaverschijnselen heeft. Bij ziekteverschijnselen moet u thuisblijven. U mag ook niet naar buiten om boodschappen te doen. Eten en boodschappen zijn op de meeste plekken in Colombia makkelijk telefonisch of online te bestellen. 

Als bij u het coronavirus is vastgesteld, vragen we u dit ook te laten weten aan de ambassade. U kunt ons het beste bereiken via bog@minbuza.nl of telefonisch via +57 1 6384200.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Colombia wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.