Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Canada

De Canadese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Canada.

Update: 19 mei 2020, 18:43

Wat is de actuele situatie in Canada?

Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada. Uitgezonderd zijn ook aircrew, diplomaten, en directe familieleden van Canadese staatsburgers en permanente inwoners. Voor updates: canada.ca

Internationale vluchten naar Canada worden beperkt tot vier luchthavens: Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver. Alle reizigers naar Canada met symptomen wordt verboden naar Canada te reizen. Vliegmaatschappijen moeten een basis gezondheidscheck uitvoeren bij iedere reiziger naar Canada. Deze maatregelen gelden niet voor handel en goederenvervoer.

Daarnaast hebben Canada en de Verenigde Staten aangekondigd de landgrens tussen beiden landen te sluiten voor niet-essentiële reizen tot ten minste 21 juni 2020. Tot “niet-essentieel” reizen behoort Toerisme en Recreatie.

Ik ben nu in Canada. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Ja dat kan. Naast het advies om niet-essentiële reizen af te zeggen, zijn er geen reisrestricties tot nu toe om Canada te verlaten. Nederlandse reizigers die in Canada zijn en terug naar Nederland willen, wordt aangeraden direct contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau. Omdat veel landen voor langere tijd ‘op slot gaan’ is het goed te overwegen gebruik te maken van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn.

* Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Na aankomst bent u verplicht om 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat kan thuis of op een andere verblijfplaats.

Kan ik naar Nederland terugkeren met een tussenstop in Canada?

Ja dat kan, maar alleen als de luchthaven in Canada de faciliteiten heeft om reizigers te laten overstappen zonder dat deze zich moeten melden bij immigratie. Daarnaast moet de transitvlucht in principe plaatsvinden binnen dezelfde terminal en redelijk tijdsbestek na aankomst in Canada. Check dit met de desbetreffende vliegmaatschappij of reisbureau.

Ik woon in Canada. Kan ik daar nog terug naar toe?

Canadese staatsburgers, permanente inwoners van Canada, aircrew, diplomaten, directe familieleden van Canadese staatsburgers, en Amerikaanse staatsburgers, mogen Canada in. Iedere reiziger met symptomen zal verboden worden Canada in te reizen. De Canadese overheid komt met een ondersteuningsprogramma voor Canadezen in het buitenland die terug willen keren naar Canada.

Gaat er nog vliegverkeer naar Canada?

Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada. Uitgezonderd zijn ook air crew, diplomaten, en directe familieleden van Canadese staatsburgers en permanente inwoners van Canada.

* Internationale vluchten
Internationale vluchten naar Canada zijn beperkt tot vier luchthavens: Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver. Vliegmaatschappijen moeten een gezondheidscheck uitvoeren bij iedere reiziger naar Canada. Deze maatregelen gelden niet voor handel en goederenvervoer.

De meeste vliegmaatschappijen passen hun vliegschema’s aan en annuleren vluchten vanwege het coronavirus. Neem direct contact op met de vliegmaatschappij voor de laatste update.

* Vluchten KLM
KLM vliegt vanaf Schiphol niet meer naar:

  • Montreal
  • Vancouver
  • Calgary

Verdere KLM-vluchten naar Canada zijn aangepast: Amsterdam van/naar: Toronto (3x per week – dinsdag, donderdag, zaterdag).

Voor de laatste updates, bezoek de website van KLM.

Kan ik me inschrijven voor het IEC programma of wat gebeurd er met mijn lopende aanvraag?

Uitnodigingsrondes zijn momenteel uitgesteld vanwege de Coronavirus crisis. Geen lopende aanvragen worden gesloten, geweigerd vanwege gebrek aan documentatie of het onvermogen om de aanvraagprocedure op tijd te voltooien. Voor de laatste informatie en updates, volg de sociale media en website van de Canadese overheid.

Kan ik met mijn tijdelijke Canadese werkvisum, studentenvisum of permanente verblijfsvergunning (Permanent Resident) naar Canada reizen?

Ja dat kan. Alle reizigers ondergaan voor vertrek op het vliegveld een gezondheidscheck. Vertoont u symptomen van het Coronavirus, dan wordt u niet toegelaten op de vlucht. Na aankomst in Canada vindt ook een gezondheidscheck plaats en u wordt verplicht om 14 dagen in isolatie te gaan, zelfs als u geen symptomen vertoont. Hou de updates van de Canadese overheid in de gaten.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Canada wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk ook voor acttuele informatie en maatregelen in Canada op de website van de Canadese overheid.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.