Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Bosnië en Herzegovina

De overheid van Bosnië en Herzegovina neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Bosnië en Herzegovina

Update: 16 juli 11:10 uur

Wat is de actuele situatie in Bosnië en Herzegovina?

vanaf 16 juli open voor burgers van lidstaten van de Europese Unie en Schengen-lidstaten, evenals burgers van derde landen die in het bezit zijn van een meervoudig Schengenvisum of een visum van een land van de Europese Unie of een passende verblijfsvergunning in de landen van de Europese Unie en het Schengengebied, mits in bezit van een negatieve test voor SARS-COB -2 van een geautoriseerd laboratorium, niet ouder dan 48 uur op het moment van binnenkomst (te verkrijgen o.a. bij KLM Travel Clinic).

De grenzen bljiven voor andere reizigers gesloten, behalve voor de volgende personen:

  1. Staatsburgers van Bosnië en Herzegovina* en staatsburgers van Kroatië, Servië en Montenegro;
  2. Houders van een Bosnische (permanente of lange termijn) verblijfsvergunning en hun familieleden;
  3. Kinderen en echtgenoten van Bosnische burgers die een andere nationaliteit bezitten, mits in gezelschap van de familielid met de Bosnische nationaliteit.
  4. Kinderen en echtgenoten van burgers van EU- en Schengenlidstaten met een andere nationaliteit, mits in gezelschap van familielid met de nationaliteit van EU- en Schengenlidstaten.
  5. Diplomatieke staf geaccrediteerd in Bosnië en Herzegovina, staf van internationale en humanitaire organisaties en hun families en personen met status van persoon van bijzonder belang voor Bosnië en Herzegovina zijn toegelaten.
  6. Niet-Bosnische naaste familieleden (echtgenoot/echtgenote, ouders, kinderen, broers en zussen) van een overledene in Bosnië en Herzegovina, mits het verblijf bedoeld is om een begrafenis bij te wonen en niet langer duurt dan 72 uur vanaf het moment van binnenkomst, en mits een bewijs van overlijden en verwantschap met de overledene aangetoond kan worden.
  7. Gezondheidswerkers die voor professionele betrokkenheid naar Bosnië-Herzegovina komen, personen die dringende medische hulp nodig hebben, grensarbeiders, civiele beschermingsdiensten en -teams, leden van de strijdkrachten van de lidstaten van het Noord-Atlantisch Verdrag en andere landen die deelnemen aan het Partnerschap voor de Vrede, leden van het NAVO- en EUFOR-hoofdkwartier in Bosnië en Herzegovina,  goederentreinpersoneel en schepen in internationaal verkeer, staatshoofden en leden van hun delegaties wier aankomst en vertrek via diplomatieke kanalen of via protocollen van de bevoegde instantie van BiH aan de de grenspolitie van BiH werd aangekondigd.

Volg de aanwijzingen op van de Bosnische overheid (zie Facebook-pagina ambassade) en volg de Bosnische media. Engelstalig nieuws vindt u op www.sarajevotimes.com en www.ba.n1info.com/English

*Burgers van Bosnië en Herzegovina die de dubbele nationaliteit hebben mogen het land binnenkomen met een identiteitskaart afgegeven door de bevoegde autoriteit
van Bosnië en Herzegovina, ongeacht de methode van binnenkomst in een ander land. Voor minderjarigen voldoet een uittreksel uit het geboorteregister.

Behoudens de genoemde uitzonderingsgevallen is Bosnië en Herzegovina dus op dit moment nog gesloten voor reizigers. De huidige maatregelen zullen rond 1 augustus weer overwogen worden.

Ik ben nu in Bosnië en Herzegovina of maak een tussenstop; kan ik terug naar Nederland?

De getroffen maatregelen in Bosnië en Herzegovina beperken u niet om terug naar Nederland te reizen. Vanaf 1 juni zijn de luchthavens van het land weer geopend, vluchtverkeer komt geleidelijk op gang.

Wij adviseren u om met uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau contact op te nemen om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor uw vertrek. 

Nederlanders die vanuit Bosnië en Herzegovina Kroatië willen inreizen, worden toegelaten.

Als u met de auto reist, kunt u Bosnië en Herzegovina via Kroatië en Servië uitreizen.

Grensovergangen met Montenegro zijn alleen voor burgers van bepaalde landen open, maar niet voor Nederlandse burgers.

Vrachtverkeer naar Montenegro is conform CEFTA overeenkomst mogelijk.  U wordt geadviseerd na te gaan wat de maatregelen en omstandigheden in de doorreislanden zijn.

  • Vrachtverkeer naar Kroatië is mogelijk op grensovergangen Šamac, Gradiška and Bijača.

  • Vrachtverkeer naar Servië is mogelijk op grensovergangen Vardište, Karakaj en Rača.

  • Vrachtverkeer naar Montenegro is mogelijk op grensovergang Klobuk.

Voor actuele informatie over vrachtverkeer wordt aangeraden de Engelstalige website van de Bosnië en Herzegovina Grenspolitie te volgen. Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.

Ik woon in Bosnië en Herzegovina. Kan ik daar nog terug naar toe?

Ja, dat kan. Mits u Bosnische nationaliteit bezit, langtermijn verblijfsvergunning of als u onder een van de volgende categorieën valt: diplomatieke staf geaccrediteerd in BiH, staf van internationale en humanitaire organisaties en hun families en personen met status van persoon van bijzonder belang voor Bosnië en Herzegovina.

Gaat er nog vliegverkeer naar Bosnië en Herzegovina?

Vanaf 1 juni is er weer vluchtverkeer naar en van Bosnië en Herzegovina. Raadpleeg de websites van vliegvelden in Sarajevo en in Tuzla voor beschikbare vluchten.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.