Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies België

De Belgische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor België.

Update: 26 mei 2020 - 12:20

Bent u ondernemer of woont of werkt u in België?

Bent u ondernemer of woont of werkt u in België en heeft u vragen over de impact van de COVID-19-maatregelen op uw situatie?

Lees dan hier de veelgestelde vragen voor Nederlanders die woonachtig of werkzaam zijn in België.

Wat is de actuele situatie in België?

In België geldt een verbod voor niet-essentiële verplaatsingen en een verbod om van en naar het buitenland te reizen, met uitzondering van dwingende redenen. Bezoeken aan België om andere redenen dan werk, bijvoorbeeld toerisme, bezoek tweede huis of tanken, zijn verboden en kunnen worden bestraft.  

Lees hier de actuele informatie van de federale overheid in België over corona.

Kan ik vanuit België terug naar huis reizen in Nederland?

Ja, u kunt terug naar huis reizen als u kunt bewijzen dat u in Nederland woont.

* Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Na aankomst bent u verplicht om 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat kan thuis of op een andere verblijfplaats.

Kan ik met de auto vanuit Spanje, Frankrijk of andere landen door België terugreizen naar Nederland?

Ja, men kan terug naar huis rijden indien men kan bewijzen dat men in Nederland woonachtig is. De Verklaring doorreis België kan de grensovergang vergemakkelijken.

Kijk ook op de webpagina 'Veelgestelde vragen reisadvies Spanje'.

Ik ben woonachtig in Spanje, Frankrijk of een ander Europees land. Kan ik vanuit Nederland met de auto via België naar huis rijden?

Bent u woonachtig in bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk en u wilt vanuit Nederland naar huis reizen via België, dan valt de reisbeweging onder transitverkeer. Dit is onder de volgende voorwaarden toegestaan:

  • U mag niet stoppen in België. Ook niet om te tanken of voor een sanitaire stop.
  • In het voertuig mogen maximaal twee personen zitten, dit in verband met 'social distancing', tenzij alle inzittenden deel uitmaken van hetzelfde gezin en onder één dak wonen.
  • We raden u aan om bewijsstukken mee te nemen die aantonen dat u inderdaad woonachtig bent in Spanje, Frankrijk of een ander Europees land.

U kunt aan de grens Belgische politiecontroles tegenkomen.

Is er nog vliegverkeer naar België?

Een groot aantal luchtvaartmaatschappijen reduceert of schrapt alle vluchten.

Kijk hier op de website van Brussels Airport voor de luchtvaartmaatschappijen die niet meer vliegen vanaf Brussel-Nationaal  of Brussel-Zaventem.

Charleroi Airport is sinds 24 maart gesloten.

Op deze website vindt u meer informatie.

Als uw luchtvaartmaatschappij uw vlucht geannuleerd heeft en u niet meer naar huis kunt, dan kunt u contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij.

Op de website van Brussels Airport vindt u een lijst met contactgegevens van de luchtvaartmaatschappijen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Mijn vlucht komt aan op een Belgische luchthaven, kan ik naar huis?

De touroperator is het eerste aanspreekpunt om na te gaan of de vlucht doorgaat.

U kunt (zelfstandig) met de trein, andere vlucht of auto naar Nederland. Neem uw ID-kaart of paspoort mee. Neem altijd de kortste route naar Nederland en maak geen tussenstop in België.

Social distancing (1,5m) moet te allen tijde worden gerespecteerd en maximaal twee personen per auto zijn toegestaan.

Kan ik vanuit Nederland iemand ophalen die vanuit het buitenland aankomt op een Belgische luchthaven?

Nederlanders die per vliegtuig aankomen in België dienen in beginsel zelfstandig naar Nederland terug te reizen (per auto, openbaar vervoer of taxi). Alleen wanneer het onmogelijk is voor de betrokkene om zelfstandig naar Nederland te reizen dan kunt u de betreffende persoon ophalen.

Neem uw ID-kaart of paspoort mee en een aannemelijk bewijsstuk dat de noodzakelijkheid van de reis bevestigt. Neem altijd de kortste route naar Nederland en maak geen tussenstop in België. Social distancing (1,5m) moet te allen tijde worden gerespecteerd en maximaal 2 personen per auto zijn toegestaan.

Mag ik als toerist naar België of naar mijn vakantiehuis of tweede huis in België?

Nee, alle niet-essentiële reizen zijn momenteel niet toegestaan. Grensoverschrijdend bezoek aan een tweede huis is verboden. Toerisme valt niet onder de noemer essentieel. Campings, vakantieparken, B&B’s, AirB&B’s moeten sluiten voor toerisme.

Mag ik vanuit Nederland gaan tanken in België?

Nee, alle niet-essentiële reizen zijn momenteel niet toegestaan. Tanken valt niet onder de noemer essentieel.

Kan ik naar België reizen om familie te bezoeken?

Nee, alle niet-essentiële reizen zijn momenteel niet toegestaan. Familiebezoeken vallen niet onder de noemer essentieel.

Kan ik in België en Nederland naar familie gaan (ouder, kind, enzovoort) om zorg te dragen?

Ja, zorg valt onder 'essentieel' en dit is toegestaan. Neem uw Nederlandse paspoort/identiteitskaart en Belgische verblijfskaart mee.

Mag ik vanuit België naar mijn partner in Nederland reizen of andersom?

Ja, een partner die niet onder hetzelfde dak woont, mag u in België en Nederland bezoeken. Neem uw Nederlands paspoort of identiteitskaart mee. Neem ook documenten mee waaruit de relatie blijkt om de grensovergang te vergemakkelijken. De social distancing maatregelen (minimum 1,5 meter) moeten worden gerespecteerd in alle omstandigheden. Voorwaarden na terugkeer in België zijn thuisisolatie gedurende 14 dagen en er geldt een verbod op buitenshuis werken, ook wanneer de terugkeerder werkzaam is in een cruciaal beroep of vitale sector.

Meer informatie vindt u in de pdf 'FAQ's COVID-19' van Crisiscentrum België (zie pagina's 40/41).

Zijn grensoverschrijdingen tussen België en Nederland voor medische redenen en andere hulpdiensten over de grens toegelaten?

Het algemeen geldende principe is dat hulpdiensten vrij de grens kunnen overschrijden en daarbij niet onderhevig zijn aan enige vorm van controle.

Urgente medische hulpverlening en levensnoodzakelijke medische behandelingen kunnen voortgezet worden, er mogen geen nieuwe behandelingen worden opgestart. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een naar eigen keuze van transportmiddel of een specifiek transportmiddel (bijvoorbeeld ziekenwagen, brandweerwagen, enzovoort). Voor acute medische hulpverlening op Belgisch grondgebied is een opnameverklaring van het ontvangende ziekenhuis nodig. Voor voortzetting van levensnoodzakelijke medische behandelingen is een medisch attest nodig.

Mag ik vanuit Nederland naar België reizen voor een doktersafpraak?

Als de arts in het bezit van uw medisch dossier zich in België bevindt, dient deze arts u een ondertekend bewijsstuk aan te leveren (per post of digitaal) waaruit blijkt dat het noodzakelijk is om naar zijn/haar praktijk te gaan. Aan de grens zal u uw identiteitskaart en dit bewijs moeten voorleggen.

Mag ik de grens passeren voor een fietstocht of motorrit?

Nee, alle niet-essentiële reizen zijn momenteel niet toegestaan. Er wordt gecontroleerd aan de grens en bij overtreding kunt u een boete krijgen.

Vinden er grenscontroles plaats?

België verbiedt alle niet-essentiële reizen naar het buitenland. Het betreden van Belgisch grondgebied (onder meer vanuit Nederland) om niet-essentiële redenen is niet toegestaan. De Belgische autoriteiten controleren sinds 20 maart op de naleving van dit verbod. Als u dit verbod overtreedt, kunt u beboet worden.

Kan ik de Nederlandse ambassade in Brussel bezoeken als ik vragen heb?

Nee, tot nader order is het niet mogelijk om een afspraak te maken bij de Nederlandse ambassade in Brussel. Neem voor vragen contact op met het 24/7 BZ contactcenter via +31 247 247 247 of via Twitter op @24/7BZ.

Kunnen er zaken (zoals paspoorten en identiteitskaarten) van Nederlanders naar de ambassade worden gestuurd en daar worden afgehaald?

Nee, de ambassademedewerkers zijn verplicht om thuis te werken en afspraken zijn tot nader order niet mogelijk.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in België wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Daarnaast kunt u geïnformeerd blijven via:

  • Het Belgische waarschuwingssysteem bij noodsituaties: BE alert
  • De reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer informatie vindt u via onderstaande kanalen:

E-mailadres: info-coronavirus@health.fgov.be

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.