Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Australië

De overheid in Australië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Australië.

Update: 1 mei 2020, 20:03

Ik ben nu in Australië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Landen nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo ook Australië. Zo is een aantal grenzen tussen staten gesloten en worden restricties aan rondreizen en je bewegen buiten de deur steeds strikter.

Het is nog mogelijk om Australië te verlaten per commerciële vlucht. Informeer naar de mogelijkheden bij uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij /luchtvaartmaatschappij.

Neem ook contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Het reisadvies om alleen naar Australië te reizen indien strikt noodzakelijk (code oranje), kan namelijk gevolgen hebben voor de dekking van uw (reis) verzekering.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Gaat u vliegen? Wees ruim op tijd op de luchthaven. Rijen zijn ongebruikelijk lang. Aangepaste procedures vragen veel tijd.

Wij adviseren iedereen die hulp nodig heeft om thuis te komen zich te registreren via BijzondereBijstandBuitenland.nl. Alleen als u zich hebt opgegeven komt u in aanmerking voor een plek op een repatriëringsvlucht. Op het moment dat een vlucht beschikbaar komt, wordt rechtstreeks contact met u opgenomen door de Alarmcentrale. U kunt zich niet voor vluchten opgeven via ambassade of consulaat-generaal.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Is het maken van een tussenstop in Australië nog mogelijk?

Alleen op uitzonderingsbasis wordt nog toestemming gegeven voor internationale transit via Australië. U heeft hulp van CG Sydney daarbij nodig. De procedure kost gewoonlijk twee dagen en de beslissingsbevoegdheid ligt bij de douane-autoriteiten. Succes is niet gegarandeerd. Neem tijdig contact op via SYD-CA@minbuza.nl .

Uitzondering wordt alleen overwogen als de transit op dezelfde dag is; reizigers moeten in de transitzone blijven. Reizigers die de afgelopen 14 dagen in China, Korea, Iran of Italië zijn geweest worden geweigerd.

Ik ben in Nederland en wil naar Australië reizen. Is dat nog mogelijk?

Vanaf 20 maart, 9 uur 's avonds AEDT (Sydney tijd), mogen alleen nog Australische burgers, ingezetenen en hun directe familie naar Australië reizen. Iedereen die in Australië aankomt moet ter plekke 14 dagen in quarantaine in een hotel. 

Ik ben in Australië en moet naar een luchthaven in een andere stad of deelstaat. Is dat nog mogelijk?

De deelstaten Queensland, Western Australia, South Australia en Tasmanië hebben hun binnengrenzen gesloten voor niet-essentiële reizigers. Reizigers die toch naar deze deelstaten reizen moeten 14 dagen in quarantaine. Tasmanië heeft daarnaast alle niet-ingezetenen opgedragen om de deelstaat te verlaten.

De deelstaten New South Wales (Sydney) en Victoria (Melbourne) hebben niet zulke maatregelen afgekondigd. De luchthavens van Sydney en Melbourne zijn dus nog altijd bereikbaar voor binnenlands (vlieg)verkeer. 

Ik ben een Nederlandse student in Australië, wat moet ik doen?

De Australische overheid komt buitenlandse studenten tegemoet. De overheid kijkt bijvoorbeeld naar een versoepelde visumregeling voor buitenlandse studenten.
Hieronder vind je een overzicht van handige websites:

Kijk ook op:

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Australië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

* Nederlandstalige informatie van de Australische regering

Verblijft u in Australie, raadpleeg dan ook de Nederlandstalige informatie van de Australische regering over het Coronavirus.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.