Zomervakantie in het buitenland: gele en oranje landen

Laatste update: 28 juli 2020

Voor een groot aantal landen in Europa is het reisadvies versoepeld. Het reisadvies voor deze landen is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, er blijven risico’s).

Let op! Als gevolg van regionale uitbraken kan het reisadvies voor bepaalde gebieden opnieuw worden aangescherpt. Bij grotere uitbraken kan het reisadvies van een heel land weer van ‘geel’ naar ‘oranje’ gaan. Houd daarom het reisadvies goed in gaten, zowel voor als nu uw reis naar het buitenland.

Dit bericht is gebaseerd op de meest actuele informatie en wordt regelmatig bijgewerkt. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Kaart van Europa met kleuren en lijnen
Kleurcodes reisadviezen dinsdag 28 juli 2020

Landen waar vakantiereizen mogelijk zijn

Komt u uit een geel gebied in deze landen, dan hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine. Let op! Gaat het reisadvies tijdens uw verblijf terug van ‘geel’ naar ‘oranje’, dan krijgt u het dringende advies om na terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Landen waar vakantiereizen worden afgeraden

ZwedenBulgarije, Roemenië en Kroatië blijven voorlopig ‘oranje’. Dat heeft te maken met de gezondheidssituatie in die landen. Gaat u toch, dan wordt u dringend geadviseerd om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Landen waar vakantie mogelijk is zodra grens opengaat

Een aantal landen moet nog besluiten wanneer Nederlandse toeristen weer worden toegelaten. Het gaat om de volgende landen:

Sommige landen, zoals Ierland, hebben een ‘oranje’ reisadvies omdat die landen in verband de corona-uitbraak de grenzen nog niet hebben geopend voor Nederlandse reizigers.

Reizen buiten Europa

Voor reizen buiten Europa blijft het reisadvies vooralsnog ‘oranje’, wat betekent dat vakantiereizen buiten Europa worden afgeraden. De verwachting is dat de richtlijnen binnen enkele weken ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Blijf de reisadviezen dus goed volgen.

Let op: er blijven risico’s

Ook waar vakantiereizen weer mogelijk worden, blijven er risico’s. Bij een opleving van het coronavirus kunnen landen strenge maatregelen nemen of opnieuw invoeren. De situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis en maak uw eigen afwegingen.

Lees voor uw vertrek de veelgestelde vragen over het coronavirus, vakantie en verblijf in het buitenland.

Reisapp en veelgestelde vragen

24/7 Contact center

Staat het antwoord op uw vraag niet bij de veelgestelde vragen, neemt u dan contact op met het 24/7 contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken via 024 7247 247 of +31 247 247 247 vanuit het buitenland.