Zomervakantie in het buitenland? Deze landen gaan open

Laatste update 14 juli 2020 - 16:00

Het is weer mogelijk om in een groot aantal Europese landen op vakantie te gaan. Het reisadvies voor veel landen binnen de Europese Unie (EU) en de Schengenzone is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).

Dit bericht is gebaseerd op de meest actuele informatie en wordt regelmatig bijgewerkt. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Kleurcodes reisadviezen dinsdag 14 juli 2020

Landen waar vakantiereizen mogelijk zijn

U kunt weer reizen naar de volgende landen. Blijf wel alert op de risico's. Zo kunnen landen binnen korte tijd strenge maatregelen nemen als er een piek is in het aantal corona-besmettingen.

Komt u uit een geel gebied in deze landen, dan hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine. Klik op de link om het reisadvies te zien:

Landen waar vakantiereizen worden afgeraden

Zweden en Roemenië blijven voorlopig ‘oranje’. Dat heeft te maken met de gezondheidssituatie in die landen. Gaat u toch, dan wordt u dringend geadviseerd om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Landen waar vakantie mogelijk is zodra grens opengaat

Een aantal landen moet nog besluiten wanneer Nederlandse toeristen weer worden toegelaten. Het gaat om de volgende landen:

De verwachting is dat deze landen de komende weken hun grenzen openstellen voor toeristen.

Reizen buiten Europa

Voor reizen buiten Europa blijft het reisadvies vooralsnog ‘oranje’, wat betekent dat vakantiereizen buiten Europa worden afgeraden. De verwachting is dat de richtlijnen binnen enkele weken ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Blijf de reisadviezen dus goed volgen.

Let op: er blijven risico’s

Ook waar vakantiereizen weer mogelijk worden, blijven er risico’s. Bij een opleving van het coronavirus kunnen landen strenge maatregelen nemen of opnieuw invoeren. De situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Bereid uw reis goed voor

Bent u van plan om op reis te gaan naar het buitenland, lees dan voor uw vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. U weet dan of u naar het land kunt reizen en wat ter plaatse de actuele situatie is.

Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden - in sommige landen geldt een minimum van 2 meter - of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Beschikt u niet over deze informatie, neem dan contact op met uw reisorganisatie, hotel, camping, B&B, het toerismebureau in de plaats van bestemming of de lokale autoriteiten.

Reisapp en veelgestelde vragen

24/7 Contact center

Staat het antwoord op uw vraag niet bij de veelgestelde vragen, neemt u dan contact op met het 24/7 contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken via 024 7247 247 of +31 247 247 247 vanuit het buitenland.