Vacature Medewerker Algemene Zaken (Consulaat-Generaal in Toronto)

Het Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Toronto/Canada is op zoek naar een medewerker Algemene Zaken (AZ) voor 37,5 uur per week (fulltime).

Deze functie wordt aangeboden voor een periode van 1 jaar met een proeftijd van maximaal 2 maanden (Arbeidsovereenkomst Bepaalde Tijd) met een optie tot verlenging.

De gezochte nieuwe medewerker is een teamspeler met goede communicatieve vaardigheden en gevoel voor cijfers en administratieve processen, die een uitstekend organisatievermogen paart aan een hoge mate van zorgvuldigheid en flexibiliteit. Hij/zij dient goed in staat te zijn zowel zelfstandig als in teamverband te werken en is klant- en servicegericht. Medewerker dient tevens affiniteit te hebben met en kennis van toepassing van lokale wet- en regelgeving. Ook affiniteit met technisch beheer en onderhoud is een pré. Betrokkene is bij voorkeur woonachtig in (de omgeving van) Toronto.

Zie voor meer informatie, inclusief het takenpakket, bijgevoegd functieprofiel.

Ben je geïnteresseerd in deze functie, stuur dan een motivatiebrief in het Engels met je CV en eventuele referenties naar Jorn Leeksma via tor-ea@minbuza.nl, onder vermelding van “Vacature AZ-medewerker CG Toronto”.

De deadline voor aanmelden is 1 mei 2020 en selectiegesprekken zullen plaatsvinden vanaf de week erna.

NB Een geldige verblijfs- en werkvergunning in Canada is een vereiste om op deze vacature te kunnen reageren.

Ook voor nadere informatie met betrekking tot deze vacature/functie kan contact worden opgenomen met Jorn Leeksma via tor-ea@minbuza.nl.

Sluitingsdatum vacature: 1 mei 2020.

Aanvaarding functie: zo spoedig mogelijk.

Indicatie salaris: vanaf CAD$ 4057 bruto per maand (gebaseerd op loontabel Canada, schaal 6, voltijds).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.