Internationale vrouwendag, 8 maart 2015

Door Ambassadeur Dewi van de Weerd

Ter gelegenheid van internationale vrouwendag organiseerde de ambassade een debat met zes vrouwen om te discussiëren over meer politieke participatie van vrouwen in Albanië. Ilva Tare, toonaangevend journaliste met haar eigen talkshow, modereerde het debat tussen drie politica's en drie vrouwelijke ambassadeurs.

Het debat werd op 9 maart in haar programma Tonight@IlvaTare uitgezonden. Minister van Cultuur, Mirela Kumbaro van de Socialistische Partij, Monika Kryemadhi van de SMI en Majlinda Bregu van de Democratische Partij gaven hun visie. Ook deel namen het hoofd van de VN in Albanië, Zineb Touimi-Benjelloun en EU ambassadeur Romana Vlahutin en ikzelf. Mw Touimi, van Marokkaanse afkomst, vertelde dat haar moeder analfabeet was. Toen haar moeder kind was, was het nog niet heel gebruikelijk dat meisjes naar school gingen.

In juni vinden lokale verkiezingen plaats in Albanië. Het invoeren van quota voor 50 procent vrouwelijke kandidaten in de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en tenminste 20 procent vrouwelijke burgemeesterskandidaten wordt in het Albanese parlement besproken.

Majlinda Bregu vond dat het invoeren van quota niet voldoende is. Het risico bestaat dat dit een papieren exercitie blijft, terwijl het naleven daadwerkelijk een verschil zou kunnen maken. En dat is nodig, niet alleen in de politiek maar in de publieke en private sector in brede zin. Ik bracht in dat economische onafhankelijkheid van vrouwen en meer vrouwen in formele machtsposities ook bijdraagt aan meer gebalanceerde en gelijkwaardige besluitvorming.

In mijn persoonlijke situatie hebben mijn man en ik de verantwoordelijkheid voor de zorg voor onze drie kinderen samen gecombineerd met allebei een full time baan. Steeds meer mannen willen volledig betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen en zijn bereid de taken van zowel huishouden als werk gelijkelijk te verdelen.

In het politiek zeer gepolariseerde debat in Albanië zou meer participatie van vrouwen wellicht bijdragen aan een minder agressief, meer gematigd politiek klimaat. Het is belangrijk om mannen te betrekken bij de emancipatie van vrouwen, en het is nodig dat vrouwen elkaar steunen in hun ambities.

Het debat was levendig en zal door de ambassade daar waar mogelijk vervolgd worden in de aanloop naar de verkiezingen in juni.