Veelgestelde vragen over de situatie in Sudan
Lees de veelgestelde vragen over de situatie in Sudan.
Het reisadvies voor Sudan is rood.
Algemene vragen
De Nederlandse ambassade in Khartoem is gesloten en daarom is reguliere consulaire bijstand in Sudan niet mogelijk. Mocht u zich in de regio van Sudan bevinden dan kunt u voor consulaire dienstverlening terecht in Egypte of Ethiopië, of in Zuid-Sudan als u een noodpaspoort nodig heeft.
Nederlanders in Sudan kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcentrum van Nederland Wereldwijd. We zijn te bereiken via +31 247 247 247.
De ambassade in Khartoem is gesloten voor publiek. Afspraken kunnen daarom niet doorgaan. Het is nog onduidelijk hoe lang de ambassade voor publiek gesloten blijft. De werkzaamheden van de ambassade gaan voor zover mogelijk door vanuit Nederlandse ambassades in de regio of vanuit Nederland.
Nederlanders in Sudan kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcentrum van Nederland Wereldwijd. We zijn te bereiken via +31 247 247 247.
Situatie Sudan
Zaterdagavond 29 april 2023 werd de achtste en laatste Nederlandse vlucht van Sudan naar Jordanië, uitgevoerd door Defensie met behulp van het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) van Buitenlandse Zaken.
De mede door Nederland georganiseerde evacuatiefase is voorbij. Ook andere internationale partners zijn, voor zover bekend, gestopt met het uitvoeren van evacuatievluchten vanuit Sudan. Door de gedwongen sluiting van de ambassade in Khartoem is consulaire bijstand beperkt tot hulp en advies op afstand. Nederland zal de veiligheidssituatie in Sudan voorlopig blijven monitoren.
Nederlanders in Sudan kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcentrum van Nederland Wereldwijd. We zijn te bereiken via +31 247 247 247.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de Sudanese collega’s van de Nederlandse ambassade in Khartoem zo goed mogelijk bij te staan in deze moeilijke tijd. Een deel van het lokale personeel heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om samen met hun kerngezinsleden Sudan te verlaten.
Houd er rekening mee dat communicatiekanalen zoals internet en telefonie kunnen uitvallen. Wij kunnen u alleen adviseren om te blijven proberen contact te krijgen met uw familie.
Er bestaan helaas geen alternatieve middelen om contacten te onderhouden.
In totaal zijn er met acht Nederlandse evacuatievluchten ruim 270 personen geëvacueerd onder wie circa 100 personen met de Nederlandse nationaliteit of een Nederlandse verblijfstitel.
Andere landen hebben tevens, zowel via de lucht als over land, ruim 200 Nederlanders en hun kerngezinsleden geëvacueerd. Daarnaast hebben mensen op eigen gelegenheid Sudan kunnen verlaten, of hebben er voor gekozen om te blijven.
Hierdoor is niet precies vast te stellen hoeveel Nederlanders en kerngezinsleden in totaal in de afgelopen weken Sudan hebben verlaten.
Voor personen die zich tijdens de evacuatie periode registreerde via BZ Informatieservice en waarmee tot en met zaterdag 29 april contact was over hun evacuatie, geldt:
Met deze personen wordt actief contact gezocht. Ze worden op de hoogte gehouden van belangrijke ontwikkelingen. Ook kunnen zij een beroep doen op consulaire bijstand.
Dit houdt in dat kerngezinsleden die niet in bezit zijn van een geldige verblijfstitel kunnen worden verwezen naar ambassades in de regio, waar zij een Schengenvisum kunnen aanvragen en eventueel een nooddocument. Bijvoorbeeld in Addis Abeba in Ethiopië en Cairo in Egypte.
De personen die zich vanaf zondag 30 april (na de actieve evacuatiefase) geregistreerd hebben, alsook degenen met wie ondanks herhaalde pogingen geen contact meer is geweest, krijgen een bericht waarin hen wordt gevraagd of zij nog hulp nodig hebben. Zij kunnen een beroep doen op consulaire bijstand. Voor hen gelden de reguliere procedures voor het aanvragen van een Schengenvisum of voor een verblijfsvergunning regulier voor degenen zonder verblijfstitel in Nederland. Als deze zijn doorlopen kunnen zij zich melden bij een ambassade in de regio, na een besluit over de afgifte van een Schengenvisum of MVV.
Ook na verschillende vredesbemiddelingspogingen houdt het geweld in Sudan aan, vooral rondom Khartoem en Darfur. Humanitaire toegang blijft beperkt. Er zijn zeer weinig voorzieningen en geschikt personeel om noodhulp te verlenen. De situatie voor de Sudanezen is slecht. Het lijkt er niet op dat de strijdende partijen het conflict willen beëindigen.
Nederland kijkt samen met de EU, VN en andere partners wat wij in deze situatie voor het Sudanese volk kunnen doen. Nederland blijft zich inspannen voor een permanent staakt-het-vuren, het beschermen van burgers en het organiseren van humanitaire hulp.
Reizen en reisdocumenten
Bekijk de pagina Nooddocument aanvragen in Sudan voor de reguliere procedure. Op dit moment kunt u alleen een e-mail sturen naar de ambassade. Het is nog onduidelijk hoe lang de ambassade voor publiek gesloten blijft. Mocht u zich in de regio van Sudan bevinden dan kunt u een paspoort aanvragen in Zuid-Sudan (alleen noodpaspoorten), Egypte of Ethiopië.
Het vliegveld in Khartoem is gesloten. Het is niet mogelijk om naar Sudan te vliegen. Wij weten niet hoelang deze situatie aanhoudt en wanneer u terug kunt naar Sudan.
Het reisadvies voor Sudan is rood. Reis niet naar Sudan. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. Gaat u toch naar Sudan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Er zijn een aantal Sudanese paspoorten op de Nederlandse ambassade achtergebleven. Het gaat om paspoorten van Sudanese paspoorthouders die een kort verblijf Schengenvisum of een MVV hebben aangevraagd.
De Nederlandse ambassade werd in de vroege ochtend van 15 april door het uitbreken van gevechten overvallen. De daarmee ontstane slechte veiligheidssituatie heeft ons gedwongen de ambassade met onmiddellijke ingang te sluiten. Het diplomatieke personeel is inmiddels geëvacueerd en naar Nederland overgebracht.
We zijn helaas niet in staat geweest om deze paspoorten op te halen vanwege de slechte veiligheidssituatie. We begrijpen dat de Sudanese paspoorthouders hierdoor in een lastige situatie terecht zijn gekomen.
Benadeelde personen kunnen zich wenden tot het ministerie van buitenlandse zaken door een email te sturen naar: KHA@minbuza.nl. We onderzoeken actief welke ondersteuning individueel mogelijk is.