Weblogs

‘Gewoon een goed gesprek met Floortje’

Wouter Jurgens is sinds 2016 de Nederlandse ambassadeur in Myanmar. Deze zomer kreeg hij bezoek van Floortje Dessing. Wouter werd gevolgd voor het programma Floortje en de ambassadeurs. Hij vertelt hoe dat was.

Vrouw en man in houten boot op rivier

Start-up Yangon

‘Het was geweldig om Floortje te laten zien wat Nederland hier in korte tijd heeft bereikt. Ik ben de eerste Nederlandse ambassadeur in Myanmar. Dat is bijzonder en ook een eer. Kwartiermaker Carola Baller kwam echt met alleen een koffer en een laptop aan. Nu werken we hier met 18 mensen.

Myanmar past bij mij. Ik heb altijd geprobeerd naar landen te gaan waar wat verandert. Zuid-Afrika, Rwanda … Er gebeurt hier heel veel. Toen ik studeerde dacht ik dat ik internationaal ondernemer zou worden. Eigenlijk is het opstarten van een ambassade net het beginnen van een bedrijfje.

Toen ik aankwam in 2016, democratiseerde Myanmar snel. Iedereen omarmde de nieuw herwonnen vrijheid. Er was economische groei en bedrijven, NGOs en universiteiten wilden hier graag naar toe komen. Dat is nu veranderd. Bijna een 700.000 Rohingya zijn met grof geweld uit het westen van het land verdreven. Dat heeft ons werk echt veranderd: Ik ben nu veel meer bezig met mensenrechten en democratie, en minder met handel.’

Een goed gesprek met Floortje

‘Ik had meteen een goed gevoel bij de aanpak van Floortje. Zij zocht echt het verhaal achter het verhaal. Wat doet Nederland nu in Myanmar? En wat drijft mij om deze rol te vervullen? In het begin was het even wennen, maar al snel werd het gewoon een goed gesprek, een sprong in het diepe met Floortje. Er gebeurt zo veel in Myanmar. Positief en negatief. Floortje wilde graag weten wat ik daar van vind. Wat drijft mij en mijn team?

Ze ging daarbij de moeilijke vragen niet uit de weg. Dat is niet erg: zo kon ik alle aspecten van het land en mijn werk laten zien. Van druk uitoefenen om vluchtelingen terug te brengen tot ontwikkelingshulp, van mensenrechten tot hulp aan ondernemers. Wat doen we hier nou eigenlijk? En waarom moeten we juist nu blijven? Daar ben ik oprecht trots op.’

Dilemma’s

‘We konden tijdens de opnames niet naar het getroffen gebied. We hebben het er wel veel over gehad. Waarom is er zoveel haat tegen één bevolkingsgroep? Hoe help je een regering democratiseren terwijl diezelfde regering ondertussen zulke grote mensenrechtenschendingen toelaat? Nederland wil de positieve ontwikkelingen in Myanmar blijven steunen. Het is een dilemma. In mijn werk, maar ook in de Birmese maatschappij.

Ik sprak hierover met Floortje bij het parlement van Myanmar. Het gebouw staat in de nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw. Er wonen daar bijna geen mensen en alles is er nieuw. Veel verder van je kiezers kun je niet zitten. Om juist daar over deze dilemma’s te praten is een beetje onwerkelijk.

Floortje mocht trouwens mee naar gesprekken met ministers. Ook dat is Myanmar. Aan de ene kant is er de wens van totale controle en aan de andere kant mochten de camera’s daar gewoon mee.’

Het leven van de ambassadeur

‘Het gaat in de uitzending niet alleen over mijn werk. Het was leuk dat Floortje ook bij mij thuis is geweest. Ze heeft mijn echtgenote en mijn 3 kinderen gevraagd hoe dat nou is, om in Myanmar te wonen. Dat is ook onderdeel van het leven van een ambassadeur!’