Weblogs

'Mensenrechten liggen mij na aan het hart'

Mensenrechten liggen mij na aan het hart. Begin dit jaar heeft de ambassade, samen met de Costa Ricaanse overheid en een ngo, Shelter City Costa Rica opgericht. Dit is een toevluchtsoord voor bedreigde mensenrechtenverdedigers uit de regio, zoals journalisten, LGBTI en landrechtverdedigers.

Aangifte

Vorige week heb ik twee mensenrechtenorganisaties in El Salvador bijgestaan toen zij aangifte deden van de moord op de vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982. Dergelijke schrijnende zaken raken mij ook persoonlijk.

Ontbijt

Belangstelling voor internationale politiek heb ik van huis uit meegekregen. Bij het ontbijt lazen we de krant en bespraken we het wereldnieuws. Mijn studiekeuze voor internationale betrekkingen was daar een logisch vervolg op. De keuze voor BZ heb ik pas later gemaakt, na mijn diensttijd. Ik heb in Den Haag gewerkt, maar ook in Parijs, Paramaribo en New York.

Pop-upambassade

Ik zit nu in Centraal-Amerika, van waaruit we vijf landen bedienen: Nicaragua, Honduras, Guatemala, El Salvador en Costa Rica. Dat betekent veel reizen. Onze post bevindt zich in San José, maar eens in de zoveel tijd verplaatsen we ons met een pop-upambassade naar een ander land, om van daaruit een tijdje te werken.

Veel reizen

Het vele reizen is soms lastig, zeker omdat ik een gezin heb met twee jonge kinderen. Gelukkig werken we flexibel en kun je ook als ambassadeur af en toe thuiswerken.

Boeiend

Het is een prachtige, diverse regio met vele uitdagingen, zoals landrechten in Honduras, straffeloosheid in Guatemala en democratisering in Nicaragua. In Costa Rica Zetten we vooral in op handel en duurzaamheid, in de rest van de regio ook op mensenrechten en sociale ontwikkeling. Het is die variatie die mijn werk zo boeiend maakt.’

Peter Derrek Hof is ambassadeur in Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala en El Salvador.