Weblogs

‘Als ambassademedewerker help je gewoon mee’

Vroeger snapte ik niet hoe het kon dat zo veel Nederlanders beroofd werden’, zegt Karin Overbeek. Als medewerkster op de ambassade in Lissabon staat zij samen met haar collega’s klaar voor Nederlanders in nood. ‘De Nederlandse vakantieganger in Portugal is vaak goed voorbereid. Maar op reis letten ze vaak gewoon niet op.

Voor de meeste Nederlanders is inmiddels de zomervakantie begonnen. Maar voor de 600 consulaire medewerkers op de Nederlandse ambassades wereldwijd zijn dit de drukste weken van het jaar. Paspoorten kwijt, mensen vermist, geld gestolen, sterfgevallen. Karin en haar collega’s zien het bijna dagelijks gebeuren. Met raad en daad staan ze dan Nederlanders in nood bij.

Trammetje 28

‘In 1996 ben ik gaan werken op de ambassade in Lissabon. Ik had net in Leiden mijn studie ‘Talen en Culturen van Zuid-Amerika’ afgerond. Toen mijn Portugese vriend vroeg of ik met hem mee wilde gaan naar Portugal, ben ik hier gaan wonen. Ik wilde eigenlijk als lerares Spaans aan de slag maar dat bleek lastig te zijn. Zo is het allemaal begonnen’.

Tram 28 Lissabon

‘Toen ik voor het eerst achter de balie zat viel het mij op dat veel Nederlanders beroofd werden. Tram 28 is berucht in Lissabon. Veel toeristen gebruiken deze tram om langs de trekpleisters van de Portugese hoofdstad te rijden. In de tram zijn zakkenrollerbendes actief die gespecialiseerd zijn in het beroven van toeristen. Ook veel Nederlanders worden in trammetje 28 beroofd. Mensen lijken op vakantie soms wel te relaxed om waakzaam te zijn. Hangen hun tas aan een stoel op een terrasje in de zon. Je ziet het steeds opnieuw gebeuren. De Nederlandse vakantieganger in Portugal is vaak goed voorbereid. Ze hebben bijvoorbeeld de contactgegevens van het 24/7 BZ Contact Center bij zich. Maar op reis letten ze vaak gewoon niet op.’        

Luisterend oor

‘Het consulaire werk is puur regelwerk. Bellen met de lokale politie of andere overheden, navragen wat de situatie is, checken of de ambassade een rol kan spelen, laten zien dat we op de hoogte zijn en de situatie op de voet volgen. Maar het belangrijkste dat we doen is luisteren.

Dit jaar zien we bijvoorbeeld dat veel jongeren na hun eindexamen naar Albufeira reizen om te feesten. Soms halen ze dan stommiteiten uit. Dan trekken ze verkeersborden uit de grond. De Portugese politie treedt daar streng tegen op. Ze schrikken enorm als ze in een politiebusje worden afgevoerd en een weekend lang vastzitten. Ze bellen ons met de vraag wat ze moeten doen. Wij stellen ze gerust. Leggen uit dat ze de eerstvolgende werkdag voor de rechter moeten verschijnen. Want op maandag komt iedereen die dat weekend is opgepakt, voor de rechter. Mensen zijn vaak heel blij met ons luisterende oor.’

Tip van de ambassade

Zorg dat je altijd een goede reisverzekering afsluit en dat je altijd een kopie of scan van je reisdocument bij je hebt. Mocht er onverhoeds toch iets gebeuren dan kan er snel een reisdocument worden afgegeven. Ook word je niet verrast door hoge kosten voor medische zorg of een vlucht terug naar huis. 

Karin Overbeek is consulair medewerker op de Nederlandse ambassade in Lissabon.