Bericht aan de Nederlandse gemeenschap in het ambtsgebied van de ambassade te Dar es Salaam

Even kennismaken?

Jeroen Verheul introduceerde ons en de in juli jl. aangekomen Job Runhaar en zijn vrouw Caroline, al even kort in zijn afscheidsbericht. Waarvoor dank. Medio augustus zijn mijn vrouw Margreet Faas en ik gearriveerd. Voorafgaand aan Tanzania ben ik ambassadeur geweest in Panama en Peru. Daarvoor heb ik een breed veld aan functies bij Buitenlandse Zaken vervuld.

De ervaringen in de eerste weken zijn heel dynamisch en positief geweest.

In de eerste dagen werden we al uitgenodigd op een bijeenkomst van de Nederlandse School in Dar in de tuin van een van onze Belgische collega’s. Ben onder de indruk van het werk en het enthousiasme van de school en we zullen de komende jaren de goede samenwerking actief voortzetten. Ook al kort kennisgemaakt met een arts van het IST medisch centrum, het is toch wel heel bijzonder dat we zo’n kundig medisch centrum geleid door Nederlandse artsen hier hebben, zeker in deze gezondheidscrisis.

Gelukkig kregen we al na een week de mogelijkheid om de geloofsbrieven aan te bieden aan de president. Het is altijd fijn als dat snel kan, omdat je voor die tijd als ambassadeur niet geacht wordt om veel stappen buiten het ambassadekantoor te zetten. De contacten met de Tanzaniaanse overheid verlopen vlot en in een open sfeer, dat is heel bemoedigend. Op termijn zullen we natuurlijk ook naar Madagaskar, Mauritius en de Comoren reizen om daar geloofsbrieven aan te bieden aan de autoriteiten. Ik zie uit om daarna ook kennis te maken met de Nederlandse gemeenschappen op die eilanden.  

In de komende weken/maanden hoop ik veel strategische Tanzaniaanse contacten te ontmoeten en de Nederlandse ondernemers en gemeenschap te leren kennen. We willen met het economisch team de komende tijd graag verder in gesprek met de Nederlandse ondernemers. Doel is om te kijken hoe we gezamenlijk goed in kunnen blijven spelen op de open houding en interesse voor het bedrijfsleven die de Tanzaniaanse regering momenteel aangeeft.

Na de tweede helft van oktober zullen we richting Arusha/Moshi gaan om daar kennis te maken met de Nederlandse gemeenschap, school en ondernemers. Een bezoek aan de autoriteiten van Zanzibar is al aangevraagd. Natuurlijk zullen we dan ook de Nederlandse gemeenschap op het eiland uitnodigen voor een kennismaking. Daarnaast nam ik deze week deel aan een bezoek van de ambassadeurs van de EU-landen aan de Zuidelijke Hooglanden. Op het programma stonden bezoeken aan veel agrarische bedrijven en projecten waar ook veel Nederlandse ondernemers een belangrijke rol spelen.

Ik zie ernaar uit de komende maanden velen van jullie persoonlijk te spreken en ontvang ook graag jullie vragen en suggesties.

Laten we in de tussentijd voorzichtig om blijven gaan met Covid; we zijn er nog niet, maar gelukkig is inmiddels weer veel mogelijk. Natuurlijk hopen we volgend jaar weer een echte Koningsdag te kunnen vieren in de tuin van de residentie zoals het hoort.

Mede namens mijn vrouw Margreet en het gehele team van de ambassade wens ik jullie allemaal veel gezondheid en succes de komende tijd.

Wiebe de Boer
Ambassadeur