Junibrief aan de Nederlandse gemeenschap in China

Op vrijdag 11 juni 2021 verspreidde de ambassade in Peking en de consulaten generaals in Shanghai, Chongqing en Guangzhou de onderstaande brief via hun social media kanalen. 

Beste Nederlanders in China,

In mijn vorige brief heb ik u geïnformeerd over de beschikbaarheid van Chinese vaccins voor buitenlanders woonachtig in China. Ik wil u met deze brief graag op de hoogte stellen van de recente ontwikkelingen met betrekking tot reizen naar Nederland en vaccins voor Nederlanders in het buitenland.

Allereerst, half mei is bekendgemaakt dat het kabinet heeft besloten om een aantal uitzonderingscategorieën op het EU-inreisverbod te verruimen. Het gaat onder andere om een uitbreiding van familieleden en lange afstandsgeliefden. Tevens is besloten het quotum voor zakenreizigers te verhogen.

Ten tweede, op 1 juni is de Nederlandse quarantaineverplichting in werking getreden. Voor reizigers uit China geldt geen quarantaineverplichting bij aankomst in Nederland, omdat China is aangemerkt als een veilig land op het gebied van corona.

Inmiddels is het portaal voor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) operationeel. Dit DCC maakt het burgers makkelijker om binnen de EU te reizen tijdens de coronapandemie. Het DCC is het digitale bewijs dat iemand recent negatief getest is op corona, gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin of hersteld is van een coronabesmetting. Verschillende EU-lidstaten zijn al verbonden met dit EU-portaal en meer landen zullen volgen, waaronder Nederland. In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app. Welke vorm de uitwisseling van gegevens tussen het DCC en EU-partnerlanden zal krijgen, is nog niet duidelijk.

Zoals u misschien al heeft gelezen kunnen Nederlanders die niet in Nederland wonen, maar beschikken over een BSN en voor verlof in Nederland zijn, in Nederland worden gevaccineerd. Bent u in het bezit van een BSN en een DigiD én is het vaccineren voor uw geboortejaar reeds gestart, dan kunt u zich aanmelden voor een vaccinatie via www.coronatest.nl. Let op: door een technische complicatie is deze registratiewebsite op dit moment alleen bereikbaar met gebruik van een VPN (instelling Nederland). Hieraan wordt gewerkt.

Ik wil u op het hart drukken om uzelf goed te laten informeren en contact op het nemen met de Chinese ambassade in Den Haag om uw terugkomst te garanderen voordat u en de uwen eventueel naar Nederland afreizen deze zomer. Ik hoop van harte dat u de mogelijkheid heeft om uw familie en vrienden weer te zien. Ik wil u graag meegeven dat hoewel in Nederland en in de EU de COVID-maatregelen aan het versoepelen zijn, dit voor China nog zeker niet aan de orde is.

Om goed op de hoogte te blijven raden we u aan regelmatig het reisadvies te checken. Uiteraard kunt u altijd een beroep doen op de ambassade en de consulaten-generaal als u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

Als laatste, recentelijk hebben we 49 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en China gevierd. De voorbereidingen voor de viering van 50 jaar in 2022 zijn al gestart, evenals de voorbereidingen voor de Olympische en Paralympische Winterspelen die in februari 2022 van start zullen gaan in Beijing. We kijken er zeer naar uit en hopen deze evenementen samen met u te beleven!

Ik wens u een fijne zomer, zorg goed voor uzelf en de mensen om u heen en blijf gezond.

Met vriendelijke groet,

Wim Geerts

Ambassadeur