Brief van ambassadeur Pieter de Gooijer

Beste Nederlanders in Frankrijk,

Zoals het er nu uitziet, ligt het zwaarste gedeelte van de coronacrisis achter ons. Hier in Frankrijk neemt het aantal besmettingen al weken af, en omgekeerd neemt het aantal gevaccineerde personen sterk toe. We zien de positieve gevolgen terug in de door de Franse regering afgekondigde versoepelingen. Zo mogen de Fransen sinds 9 juni weer in de restaurants eten, en dat is voor velen een niet te onderschatten genoegen.

Ook in Nederland gaat het steeds beter. Ook daar daalt de ziekenhuisbezetting gestaag. Sinds afgelopen weekend is het bijvoorbeeld mogelijk om – met beperkingen – theaters, bioscopen en ook musea te bezoeken. Het culturele en sociale leven komt langzaam weer op gang.

Tegelijkertijd geldt voor het reisadvies naar Frankrijk vooralsnog code oranje. Net als u hoop ik dat deze kleur in de loop van de zomer naar geel zal veranderen, maar helaas kan ik daarop niet vooruit lopen. Nog steeds bevinden we ons in een situatie die zich niet eerder heeft voorgedaan en daarom moeten we voorzichtig blijven.  

Het goede nieuws is wel dat u, Indien u naar Frankrijk reist voor vakantie of anderszins, vanaf 9 juni Frankrijk mag inreizen zonder PCR-test, mits u kunt aantonen dat u volledig gevaccineerd bent of antistoffen heeft omdat u al Covid gehad heeft.

Als ambassade proberen we Nederlanders in Frankrijk, zo goed als we kunnen, van dienst te zijn. Ik wil u graag nogmaals attenderen op onze sociale mediakanalen zoals onze facebookpagina @AmbassadePaysBasFrance of ons Twitterkanaal @NLenFrance. Via deze kanalen houden we u op de hoogte van ontwikkelingen die voor u van belang kunnen zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt verder aan een uitgebreider burgerportaal, een uitbreiding van de huidige website nederlandwereldwijd.nl met alle relevante informatie op één plek. Via de site nederlandwereldwijd.nl kunt u zich tevens aanmelden voor de informatieservice. Tenslotte staat het BZ 24/7 contact center voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Daar kan men u ook doorverwijzen naar de juiste instanties en kanalen.

Vooral hoop ik dat u gezond door de crisis bent gekomen, en dat u – indien u dat nog niet bent – snel kunt worden gevaccineerd. Daarnaast hoop ik dat u, als u getroffen bent door de economische gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt, snel de draad van uw onderneming, werk en plannen weer kunt oppakken.

Na dit grijze voorjaar, kijken we allemaal erg uit naar een fijne en zonnige zomer... doigts croisés!

Met vriendelijke groet,
Pieter de Gooijer