Vraag & antwoord Covid-19 vaccins en Nederlanders in Thailand

Ik ben Nederlander en woonachtig in Thailand. Hoe krijg ik een COVID-vaccin?

Nederlanders in het buitenland, ook in Thailand, zijn voor COVID-19 vaccinaties aangewezen op het vaccinatieprogramma van het land van verblijf.

Zijn er in Thailand vaccins beschikbaar voor Nederlandse staatsburgers?

Ja. De plaatsvervangend woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde tijdens een briefing  op 29 april 2021 dat het Thaise ministerie van Volksgezondheid  erop zal toezien dat alle mensen die in Thailand wonen, ongeacht hun nationaliteit, in aanmerking komen voor een vaccin."

De Nederlandse ambassade in Bangkok staat in nauw contact met de Thaise autoriteiten. Thailand heeft toegezegd dat alle in Thailand woonachtige personen in het vaccinatieprogramma worden opgenomen, ongeacht de nationaliteit. Recente berichtgeving in media dat buitenlanders niet (of pas later) zouden kunnen deelnemen aan het programma zijn volgens de Thaise autoriteiten onjuist. 

Het is de verwachting dat Thaise particuliere ziekenhuizen ook COVID vaccins zullen gaan verstrekken (tegen betaling). Op dit moment is helaas nog niet zeker wanneer dat gaat beginnen.

Welke vaccins zijn er in Thailand?

AstraZeneca, Sinovac Biotech en Johnson en Johnson zijn goedgekeurd. Bangkok Hospital heeft een zeer informatieve pagina waarop u informatie kunt terugvinden, ook over de inmiddels goedgekeurde vaccins: https://www.bangkokhospital.com/en/content/know-well-before-getting-the-covid-19-vaccine

Kan de Nederlandse ambassade in Bangkok vaccins verstrekken?
Er zijn helaas geen mogelijkheden om via een ambassade een COVID-19 vaccin te ontvangen.

Waar vind ik meer informatie over het Thaise vaccinatieprogramma?

Waar vind ik informatie over de actuele Covid-19 situatie in Thailand?

https://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.php

Kan ik in Nederland een COVID-vaccin krijgen?
Nederlanders die niet in Nederland wonen, maar beschikken over een BSN en voor verlof in Nederland zijn, kunnen in Nederland worden gevaccineerd. Bent u in het bezit van een BSN en een DigiD, en is het vaccineren voor uw geboortejaar al gestart (zie link) dan kunt u zich aanmelden voor vaccinatie via Ik wil me laten vaccineren - coronatest.nl

De website Ik wil me laten vaccineren - coronatest.nl is helaas niet goed benaderbaar vanuit het buitenland. U kan het proberen met een VPN verbinding of telefonisch contact opnemen met de GGD in de plaats waar u in Nederland zal verblijven zodra u daar bent aangekomen.

Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze online aan. De activeringscode voor DigiD kan vervolgens bij de consulaire afdeling worden opgehaald.

Waar vind ik betrouwbare informatie over COVID-vaccins en over het Nederlandse vaccinatiebeleid?
https://www.rijksoverheid.nl/…/moeten-nederlanders-die-in-h…