Duitsland: Nationale Herdenking 4 mei

De jaarlijkse herdenking van alle burgers en militairen, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies - in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld - zijn omgekomen vond dit jaar plaats op het terrein van de Nederlandse Ambassade te Berlijn. Ook dit jaar werd de krans gelegd in een stille kring zonder nabestaanden en publiek. De Nationale Herdenking staat in 2021 in het teken van 'na 75 jaar Vrijheid'.

Toespraak door de ambassadeur Wepke Kingma

We zijn hier vandaag bij elkaar ter gelegenheid van de Nationale 4 mei-herdenking voor alle oorlogsslachtoffers die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Gevallen voor de vrijheid van ons allemaal. Ik voel me vereerd dat ik in mijn functie als ambassadeur hier weer de krans mag leggen en erbij stil mag staan hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is.

Dit jaar is het thema van de 4 mei-herdenking ‘na 75 jaar vrijheid.’ Wij staan er bij stil wat de afgelopen 75 jaar heeft betekend. Hoe gaan we om met vrijheid, hoe verantwoordelijk voelen we ons daarvoor en wat vraagt het aan inzet van onszelf en anderen?

Strijden voor de vrijheid, ook door Nederlandse militairen blijft even relevant en actueel als ooit. Dit jaar beëindigen we na 20 jaar onze missie in Afghanistan. Vrijheid, met name voor vrouwen, bestrijding van terroristen en bevorderen van mensenrechten waren de hoofdredenen voor onze inzet. Is alles voor niets geweest? Ik denk van niet. Laten wij de Nederlandse militairen die hierbij om het leven zijn gekomen, herdenken.

Er is ook een verband tussen de COVID pandemie en de tweede wereldoorlog. Bij de oudere mensen die vanwege Corona overlijden zijn mensen die hebben gevochten voor onze vrijheid. Denk aan de in februari aan Corona overleden 100 jarige Captain Tom Moore in het VK.

Wat doen WIJ vandaag de dag met onze vrijheden? Zetten we ze alleen in voor onszelf of ook voor anderen? Kijken wij weg of grijpen wij in wanneer iemand wordt gediscrimineerd of moedwillig mishandeld? Het is belangrijk onszelf deze vraag te stellen. Het is belangrijk om ons bezig te houden met de levensgeschiedenissen van personen die ons tot voorbeeld kunnen zijn. Van hen kunnen we leren hoe belangrijk onze keuzes zijn in termen van onze eigen vrijheid en de vrijheid van anderen. Vrijheid moet worden beoefend en doorgegeven.

Laten we hierbij stilstaan en daarna verder gaan naar een betere wereld.

Ik dank u wel.

4 mei toespraak ambassadeur Wepke Kingma
©Ambassade Berlijn
Toespraak ambassadeur Wepke Kingma

Nationaal gedicht

Het gedicht “Durf te durven” van Lieve Metzlar (16) uit Leiden is een gedicht van de jaarlijkse dichtwedstrijd “Dichter bij 4 Mei” van 2020.

'Durf te durven' wordt dit jaar voorgedragen door Marthe Grootendorst (16). 

Durf te durven

Durf te praten

Voor hen die de stem niet hadden

Stille helden waren

Durf te geloven

In vrijheid

En samen

Durf te hopen

Voor hen die de hoop nooit opgaven

Voor de toekomst

Durf jij twee minuten stil te zijn?

Dan durf ik te luisteren

4 mei gedicht voorgedragen door Marthe Grootendorst
©Nederlandse Ambassade Berlijn
Gedicht voorgedragen door Marthe Grootendorst

Kranslegging

Kranslegging door Zijner Majesteits Ambassadeur namens het Koninkrijk der Nederlanden.

Krans 4 mei 2021
©Nederlandse Ambassade Berlijn
Krans 4 mei 2021
Kranslegging 4 mei 2021_1
©Nederlandse ambassade Berlijn
Kranslegging 4 mei 2021
Kranslegging 4 mei_1
©Nederlandse ambassade Berlijn
Kranslegging 4 mei 2021