Brief aan de Nederlandse gemeenschap in Korea

De Nederlandse ambassadeur in Korea Joanne Doornewaard heeft een brief gestuurd aan de Nederlandse gemeenschap in Korea. Hieronder treft u de tekst en een link naar het origineel.

Beste Nederlanders /landgenoten in Korea,

Met het voorjaar voor de deur en kersenbomen volop in bloei is het de hoogste tijd voor een brief van uw ambassadeur om terug èn vooruit te blikken!

Het zijn bijzondere tijden. Juist als je behoefte hebt om elkaar op te zoeken, moet je afstand houden. Inmiddels is het Coronavirus ruim een jaar onder ons en ook in Korea hebben wij te maken gekregen met regels en beperkingen om de uitbraak van het virus onder controle te krijgen. Dat dit in Korea relatief goed gelukt is, wil natuurlijk niet zeggen dat dit jaar niet ook voor ons ingrijpend is geweest.

Zo is het voor velen van u moeilijk of zelfs onmogelijk geweest om vrienden en familie in/uit Nederland in levende lijve te zien. Er gelden inreisbeperkingen die het reizen naar Korea lastig en gecompliceerd maken. Via de Reisapp van Buitenlandse Zaken, onze website en sociale media kanalen* (zie ook onderaan dit bericht) proberen we u op de hoogte te houden van de laatste eisen die aan Nederlandse en Koreaanse zijde worden gesteld. Gelukkig heeft KLM de vliegverbinding tussen Seoul en Amsterdam in stand gehouden. Maar mocht u met vragen zitten dan kunt u ons of Buitenlandse Zaken bereiken via WhatsApp (+31 6 82387796), telefoon (+31 247 247 247 of  +82 2-3118600) of mail (seo-ca@minbuza.nl).

Toch hoop ik dat we voorzichtig kunnen beginnen met vooruitkijken, naar het moment dat de vaccinatiegraad in zowel Nederland als Korea omhoog gaat, het virus onder controle komt, en de samenleving weer verder van het slot kan. Gelukkig is ook Zuid-Korea begonnen met het vaccineren van de bevolking, waarbij wij allen als hier woonachtige buitenlanders worden meegenomen. Zodra wij meer informatie hierover ontvangen, brengen we u op de hoogte.

Helaas komt dit alles te laat voor onze gebruikelijke viering van Koningsdag 2021. Met alles wat er om ons heen gebeurt, is het niet verantwoord om uitbundig feest te vieren. Zelfs al ligt het aantal besmettingen in Zuid-Korea relatief laag: we nemen geen onnodige risico’s. Hoe erg ik dat ook vind, want ik had gehoopt eindelijk met velen van u kennis te kunnen maken. Helaas heb ik slechts weinigen van u persoonlijk kunnen ontmoeten omdat kort na mijn aantreden de samenleving deels op slot ging. Hopelijk gaat dat dit jaar veranderen en kunnen we de ‘schade’ later dit jaar inhalen! Voor nu moeten we het doen via online ontmoetingen. Zo ook Koningsdag 2021. We berichten daarover binnenkort via onze sociale mediakanalen.

Gelukkig zijn er andere zaken om ons op te verheugen. Het is dit jaar 60 jaar geleden dat Nederland en Zuid-Korea officieel diplomatieke banden aanknoopten. En omdat een 60-jarig jubileum, oftewel Hwangap, in de Koreaanse cultuur erg belangrijk is, laten we deze verjaardag zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. Er staan tal van (culturele) evenementen op het programma, een groot deel vindt online plaats maar hopelijk is het later dit jaar ook fysiek mogelijk om eea mee te maken of bij te wonen, zoals het jazz festival in oktober of het Concertgebouworkest in november. Onze activiteiten dit jaar kunt u terugvinden op de site http://www.nlkorat60.org/.

Ik wens u en uw familie een zonnig en gezond voorjaar, ‘stay safe’, en hopelijk tot spoedig ziens! 

Joanne Doornewaard

Ambassadeur

* sociale media kanalen Nederlandse ambasssade in Seoul:

-             https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/zuid-korea

-             www.facebook.com/dutchembassykorea

 -            www.instagram.com/dutchembassykorea